Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, sigara içmenin akciğer kanseri riskini artırdığına dikkat çekerek, toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 1-30 Kasım tarihleri arasında kutlanan Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı basın açıklamasında, akciğer kanseri ile mücadelede toplumda farkındalık oluşturmanın büyük önem taşıdığını belirtti. Keskin, akciğer kanserinin en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ve hastalığın erken teşhisinin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, yaptığı açıklamada, kanserin dünyada kalp ve damar hastalıklarının ardından ikinci ölüm nedeni olduğunu hatırlatarak, akciğer kanserinin özellikle erkeklerde en yaygın görülen kanser türü olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (WHO) 2020 yılı verilerine göre, dünya genelinde 2.2 milyon yeni akciğer kanseri vakası tespit edilmiştir ve bu hastalığa bağlı olarak 1.8 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Keskin, gelişmiş ülkelerde sigara içme oranlarındaki düşüşe bağlı olarak akciğer kanseri vakalarının azalmaya başladığını ancak hala büyük bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Keskin, Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 raporuna göre, erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu, kadınlarda ise akciğer kanserinin 5. sırada yer aldığını belirterek Türkiye’de, akciğer kanseri genellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülürken, hastalık çoğunlukla ileri evrelerde teşhis edildiğini söyledi.

Akciğer kanseri ile ilgili en önemli risk faktörünün tütün ürünlerinin kullanımı olduğunu belirten Keskin, sigara içiminin akciğer kanserine neden olan en önemli etken olduğunu vurguladı. Sigara içen bireylerin akciğer kanserine yakalanma riskinin, içmeyenlere göre çok daha yüksek olduğunu belirten Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, sigara içmenin engellenmesi ile akciğer kanserlerinin yüzde 90’a kadar önlenebileceğini söyledi.

Diğer akciğer kanseri risk faktörleri arasında ise pasif içicilik, akciğer kanseri yönünden ailedeki geçmiş (aile öyküsü), kimyasallara maruziyet, endüstriyel ürünlere maruziyet, radyasyon, hava kirliliği, HIV enfeksiyonu ve tüberküloz gibi durumların da bulunduğunu aktaran ve Akciğer kanserinin erken evrede belirti vermeyebileceğini belirten Uzm. Dr. Keskin, hastalığın genellikle ilerleyen evrelerde fark edildiğini söyledi. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtilerinden bahseden Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin; “Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları” dedi.

Bu belirtilerin, akciğer kanserinin erken evrede fark edilmesine yardımcı olabileceğini belirten Keskin, bireylerin bu belirtilere dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Müdür Keskin, toplumsal farkındalığın artırılmasının, akciğer kanseri sıklığının azaltılmasında kritik bir rol oynayacağını belirtti. Sigara içmenin akciğer kanseri riskini artırdığına dikkat çeken Keskin, sigaradan uzak durmanın ve pasif içicilikten kaçınmanın bu riski önemli ölçüde azaltacağını ifade etti. "Sigara içmeyin, akciğer kanseri riskinizi azaltın" diyen Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, sigaranın yalnızca akciğer kanserine değil, aynı zamanda pek çok başka hastalığa da neden olduğunu hatırlatarak, sigara içmenin bırakılmasının sağlık açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Müdür Keskin, erken tanının akciğer kanseri tedavisindeki en önemli faktör olduğunu vurguladı. Akciğer kanserinin tedavisinde başarı şansının, hastalığın erken evrede tespit edilmesiyle büyük ölçüde arttığını belirten Keskin, düzenli sağlık kontrollerinin ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının, hastalıkların önlenmesi ve erken teşhis için büyük önem taşıdığını söyledi.

FARKINDALIK YARATMAK HAYAT KURTARIR

Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nın, toplumda sigara kullanımı ve akciğer kanseri konusunda daha fazla farkındalık yaratma amacını taşıdığını belirtti. "Bu ay, akciğer kanseri konusunda toplumumuzun farkındalığını artırarak, sigara içmenin zararları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için önemli bir fırsattır" dedi. Keskin, sağlıklı bir yaşam için sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çekerek, toplumun tüm bireylerini sağlıklı yaşam tarzını benimsemeye davet etti.

Keskin son olarak, akciğer kanseri ve diğer sağlık sorunlarına karşı farkındalık yaratmak ve sigara kullanımını azaltmak için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Akciğer kanseri ve sigara ile mücadele etmenin yalnızca bireylerin değil, toplumun hep birlikte alacağı önlemlerle mümkün olacağına inandığını ifade etti.

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU