22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nde açıklamalarda bulunan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, çocuklarda ağız ve diş sağlığı farkındalığının artırılması için yürütülen çalışmaların önemine değindi. 2024-2025 eğitim öğretim yılında tüm ilkokul öğrencilerine ulaşılacağı müjdesini verdi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı. 22 Kasım’ın, Türkiye’de Diş Hekimleri Günü olarak kabul edildiğini belirten Keskin, bu tarihin 1908’de ilk diş hekimliği okulu olan "Darülfünun Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi"nin kurulmasından kaynaklandığını söyledi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, ağız ve diş sağlığı sorunlarının Türkiye'de ve dünyada en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ağız ve diş hastalıklarının son 6 ayda yaşanan hastalıklar arasında özellikle 0-6 yaş grubu için ilk beşte yer aldığını, 7-14 yaş grubunda ise en sık görülen sağlık problemi olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Keskin, ağız ve diş sağlığının genel sağlık için büyük öneme sahip olduğunu, ancak genellikle hayatı tehdit etmeyen hastalıklar arasında kabul edilerek yeterince önem verilmediğini ifade etti.

Ağız ve diş hastalıklarının toplumsal sağlık açısından ciddi bir sorun oluşturduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, tedavi sürecinin zaman alıcı ve uzmanlık gerektiren bir süreç olmasının, bu hastalıkların önlenmesi için koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek dünyada ve Türkiye’de ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik en etkili stratejinin, tedaviden çok koruyucu hizmetler olduğuna değindi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir, ağız ve diş sağlığını korumak için bazı önemli alışkanlıklara dikkat çekerek şu önerilerde bulundu: “Etkin ağız bakımı alışkanlığının kazanılması, Sağlıklı beslenme düzeninin oluşturulması, Düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması.”

Keskin, bu alışkanlıkların erken yaşlarda kazandırılmasının önemine değinerek 2023-2024 eğitim öğretim yılında Balıkesir'deki 79.556 ilkokul öğrencisine ağız ve diş sağlığı farkındalık çalışmaları ve birebir fırçalama eğitimleri verildiğini açıkladı. Uzm. Dr. Keskin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında ise, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli 61 eğitici personelden oluşan 25 ekiple tüm ilçelerde anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine ulaşmayı ve "Sağlıklı Nesiller için Sağlıklı Dişler" hedefiyle diş fırçalama eğitimleri ile farkındalık çalışmalarını sürdürmeyi amaçladıklarını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN