Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuklarda, beslenme sorunlarının yaygın ve çözülmesi gereken önemli bir konu olduğunu belirten Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, bu sorunların çözülmesinde erken müdahale ve uzman desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerde sıkça karşılaşılan beslenme sorunları hakkında açıklamalarda bulunarak; bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulundu.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, OSB tanısı olan çocuklarda, normal gelişim gösteren çocuklara oranla beslenme sorunlarının daha yaygın görüldüğünü belirtti. Yapılan araştırmaların, OSB’li çocuklarda beslenme sorunlarının yüzde 90 oranında saptandığını gösterdiği söyleyen Keskin, besin seçiciliği, yeme davranışı bozuklukları ve gastrointestinal sorunlar, bu çocuklarda en sık görülen beslenme problemleri arasında yer aldığını ifade etti.
Açıklamalarının devamında OSB’li çocuklarda, duyusal hassasiyet nedeniyle besin seçiciliği sıklıkla gözlemlendiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin; çocukların, belirli sıcaklık, renk, şekil gerektiren yiyecekleri tercih edebildiklerini ve bazen belirli markalara ya da özel beslenme alışkanlıklarına bağlı kalabildiklerini söyledi. OSB olan çocukların yaklaşık yüzde 80’i besin seçici olarak tanımlandığını dile getiren Müdür Keskin, besin seçiciliği nedeniyle sebze, meyve, süt, protein ve nişasta alımlarında eksiklikler yaşanabiliyor. Bu da beslenme yetersizliklerine ve büyüme sorunlarına yol açabileceğini sözlerine ekledi.
GASTROİNTESTİNAL SORUNLAR VE ETKİLERİ
Açıklamalarının devamında konuşan Uzm. Dr. Keksin; “Otizmli çocuklarda sıkça görülen bir diğer sorun ise gastrointestinal bozukluklardır. Kronik ishal, kabızlık, aşırı gaz, besin intoleransı, gastroözofajiyel reflü, kusma, karın şişliği ve ağrı gibi sorunlar, çocukların beslenme düzenini etkileyebilir. Bu tür sorunlar, tıbbi müdahale gerektirecek düzeyde olabilir ve genellikle şekerli yiyecek ve atıştırmalıklara yönelme, sebze ve meyve tüketiminin düşük olması gibi alışkanlıklar bu sorunları tetikleyebilir.
Yapılan araştırmalar, otizmli çocukların sağlıklı yaşıtlarına göre daha fazla vücut ağırlığı artışı ve obezite riski taşıdığını ortaya koymuştur. Türkiye’de yapılan bir çalışmada, OSB olan çocuklar arasında obezite oranının yüzde 46.6 olduğu belirlenmiştir. Bu durum, fazla enerji alımı, düşük fiziksel aktivite ve bu ikisinin birleşimi sonucu oluşmaktadır” dedi.
BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ
Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, OSB’li çocuklarda beslenme sorunlarının çözülmesi için öncelikle çocukların beslenme durumu ve gastrointestinal semptomlarının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak; bu tür çocukların beslenme planlarının, bir diyetisyen veya beslenme uzmanı tarafından tıbbi beslenme tedavisi doğrultusunda düzenlenmesi büyük önem taşımakta olduğunu belirtti. Müdür Keskin, eğer çocukta seçici beslenme, besin kısıtlamaları veya büyüme geriliği gibi sorunlar varsa, çocukların enerji ve besin öğesi alımlarının doğru bir şekilde belirlenmesi ve gereken tedaviye başlanması gerektiğini ifade etti.
ERKEN MÜDAHALE VE DİYETİSYEN HİZMETİ
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü’nün, ilçelerdeki Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimleri aracılığıyla beslenme tedavisine yönelik diyetisyen hizmeti sunduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, otizmli çocukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi ve beslenme durumlarının iyileştirilmesini hedeflediğini dile getirdi.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın