14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, hastalığı anlatan bir mesaj paylaştı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde hastalığı tanımlayan bi farkındalık mesajı yayınladı. Mesajında erken tanının öneminin altını çizen Müdür Keskin Aile Sağlık Merkezleri’nde hastalık ile ilgili diyabet taraması ve tedavisi hizmeti verdiklerini ifade etti.

 

DÜNYA ÇAPINDA HER 10 YETİŞKİNDEN 1'İ DİYABET HASTASI

 

İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, hastalığın dünya çapında sık görüldüğünü ifade etti. Müdür Keskin, “Dünya çapında her 10 yetişkinden 1'i diyabet hastasıdır. Yüzde 90'dan fazlasında tip 2 diyabet vardır. Bunların yarısına yakınına henüz teşhis konulamamıştır. Çoğu durumda tip 2 diyabet ve komplikasyonları, sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesi ve sürdürülmesiyle geciktirilebilir veya önlenebilir. Riskinizi ve ne yapmanız gerektiğini bilmek, önlemeyi, erken tanıyı ve zamanında tedaviyi desteklemek açısından önemlidir.

 

2021-23 Dünya Diyabet Günü teması Diyabet Bakımına erişimdir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak diyabeti önlemeyi ve tedavi etmeyi önemsemekte ve halkımızın diyabet bakımı ve tedavi hizmetine kolaylıkla erişmesini sağlamaktayız. Diyabet konusunda halkımıza hizmetlerimiz; Aile Sağlığı Merkezlerimizde diyabet taraması ile diyabeti önlemek veya diyabeti varsa tedavi ve takip etmek. Hastanelerimizde diyabetli bireylere uygun tedavi sunmak. Hastanelerimizde diyabet okulu ile diyabetli bireyleri hastalığı hakkında bilgilendirmek. Diyabet konusunda halkımıza ve kurumlara diyabet eğitimleri vererek toplumu bu konuda bilinçlendirmek. Okullarda öğrenci, öğretmen ve çalışanlara diyabet konusunda eğitimler vermek. Diyabetli öğrencinin okulda rahatlıkla insülin yapmasına, ara öğün yapmasına vb. konularda öğrencinin kendini rahat hissetmesine olanak sağlamak” ifadelerini kullandı.

 

“RİSKİNİZİ BİLİN, SORUMLULUĞUNUZU BİLİN”

 

Hastalıktaki risk faktörlerini anlatan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Ailede diyabet öyküsü, fazla kilolu olmak, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, artan yaş, yüksek tansiyon, gebelik diyabeti geçmişi, hamilelikte yetersiz beslenme gibi risk faktörlerinden bir veya birkaçı bulunan bireyler diyabet açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu bireylerin sağlık kontrollerini sıklıkla yaptırmalıdır. IDF Diyabet Atlasına göre, 2021 yılında 537 milyon yetişkin (10 kişiden 1'i) diyabetle yaşamaktadır. Bu sayının 2030'da 643 milyona, 2045'te ise 783 milyona çıkması beklenmektedir. Diyabetli her bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için sağlık çalışanlarımızın da desteği ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sizde 40 yaş üzerinde iseniz mutlaka aile hekiminize giderek açlık kan şekeri ölçümüzü yaptırınız. Böylelikle hem erken teşhisle tedavinizi olup hem de yaşamınızı konforlu bir şekilde sürdürebilme olanağınız olacaktır. Tüm halkımıza diyabetsiz bir yaşam dilerim.”

 

 

HABER: DOĞANCAN BALIK