Balıkesir Akademik Odalar Birliği, TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve diğer ilgili kuruluşlar, işyerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanamaması, yetersiz denetimler ve mevzuat eksiklikleri konusunda uyarıda bulundu.

Balıkesir Akademik Odalar Birliği, TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Balıkesir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi, işyerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanamaması konusunda uyarılarda bulundu. Ortak açıklama yapan sağlık çalışanları, işverenlerin inisiyatifinde olan işyeri güvenliğinin yetersiz kaldığını vurguladı.

Patlayıcı maddelerin üretimiyle ilgili olarak çıkarılan mevzuatlar ve bu ürünlerin güvenliğini sağlamak için belirlenen kurallara dikkat çeken sağlık çalışanları; bu kurallar arasında 1987 tarihli "Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle İlgili Tüzük" ve 2019 tarihli "Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik" gibi önemli düzenlemeler bulunduğunu söyledi. Açıklamalarının devamında, patlayıcı maddelerin kullanılacağı ekipmanların uygunluğu için ATEX direktiflerine de dikkat edilmesi gerektiği belirten sağlık çalışanları, özellikle depo denetimlerinin yetersizliği eleştirdi. Balıkesir Akademik Odalar Birliği, TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve diğer ilgili kuruluşlar, depo denetimlerinin yılda en az üç kez yapılması gerektiğini ve bu denetimlerin ne ölçüde uygulandığına dair sorular gündeme getirdi.

Düzenlenen basın açıklamasında, iş güvenliği uzmanlarının bağımsız ve tarafsız değerlendirmelerde bulunmaları gerektiği ifade eden ilgili kuruluşlar, iş güvenliği uzmanlarının, işverenlerden bağımsız olarak önerilerde bulunmalarının önemine değindi. İşyerinde alınması gereken önlemler ve güvenlik şartlarının, gelişen teknolojiye uygun olarak sürekli iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Son yıllarda sıklıkla yaşanan endüstriyel yangınlar ve patlamalar, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksiklikleri bir kez daha gözler önüne serdiklerini ifade eden sağlık çalışanları ve ilgili kuruluşlar, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, yangın ve patlama gibi kazaların önlenmesi konusunda yeterli önlemleri içermediği belirtti. Bu tür kazaların önlenebilmesi için iş güvenliği denetimlerinin artırılması, uygunsuzlukların tespit edilmesi ve caydırıcı idari ceza işlemlerinin uygulanması gerektiği ifade edildi.

Öte yandan, Balıkesir Akademik Odalar Birliği, TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekti. Bu durumun, iş güvenliği ve sağlığı konusundaki yetersizlikleri gösterdiği vurgulayan; TMMOB, Tabipler Birliği, belediyeler, sendikalar ve işveren temsilcileriyle birlikte ortak bir çalışma grubu oluşturulması gerektiği belirtti.

 

HABER: UĞUR YAZICI