Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver" kampanyası kapsamında, sürücülerin bilinçli bir şekilde ambulanslara yol vermesi sağlanarak, acil sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşması hedefleniyor. Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin; bu yeni sistem sayesinde, ambulansların trafikteki hızları artacak ve hayat kurtarma şansı büyük ölçüde artacağını belirtti.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında başlatılan "Fermuar Sistemi İle Yaşama Yol Ver!" kampanyası hakkında bilgi verdi. İl Müdürü Keskin, ayrıca Balıkesir’deki acil sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti.
YAŞAM KURTARMADA "FERMUAR SİSTEMİ" FARK YARATACAK
İl Müdürü Keskin ilk olarak "Fermuar Sistemi İle Yaşama Yol Ver!" kampanyasının Aralık ayında Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’yla başladığını ve Mayıs ayında Trafik Haftası’na kadar süreceğini söyledi. Bu kampanya ile ‘Fermuar Sistemi’ ile trafikte sürücülere ambulanslara yol verme alışkanlığı kazandırılacak. Bu sistemin, ambulansların trafikte daha hızlı ve güvenli ilerlemesini sağlayarak, hayat kurtarma şansını artıracağını vurgulayan Keskin, trafikteki sürücülerin bu konuda bilinçlendirileceğini söyledi.
BALIKESİR’DE 7/24 HİZMETTE 1013 KİŞİLİK DEV EKİP
Balıkesir’deki acil sağlık hizmetlerinin faaliyetleri hakkında konuşan İl Sağlık Müdürü Keskin, 67 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve 84 ambulansla her an görev için hazır olduklarını belirtti. Son bir yıl içinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 308 bin 751 sağlık çağrısı alındığını ve bu çağrılara karşılık 140 bin 919 vakaya müdahale edildiğini de Keskin sözlerine ekledi.
AMBULANS, 10 DAKİKADA OLAY YERİNDE
Keskin, öte yandan Acil Sağlık Hizmetleri’nin hızına da dikkat çekti. İl genelinde ortalama kentsel vakalara 0-10 dakika, kırsal vakalara ise 0-30 dakika içinde ulaşım sağlandığı bilgisini vererek, bu sürelerin Balıkesir’deki acil sağlık hizmetlerinin etkinliğini ve hızını gözler önüne serdiğini ifade etti.
FARKLI İHTİYAÇLAR İÇİN ÖZEL AMBULANSLAR
Balıkesir’deki ambulans filosunda 77 adet acil yardım ambulansının yanı sıra, morbid obez vakaları için tasarlanmış yoğun bakım obez ambulansı, motosiklet ambulansı, paletli ambulanslar ve deniz ambulansı gibi özel araçlarla da vatandaşlara hizmet veriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'na ait helikopter ve uçak ambulansları ile de uzak bölgelere hasta sevki yapılabiliyor.
UMKE EKİPLERİ HER ZAMAN HAZIR!
Balıkesir'de, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) de 7/24 hizmet vermeye hazır durumda. 336 gönüllü personelden oluşan UMKE, ildeki olağanüstü durumlar için eğitimlerini tamamlamış. Ayrıca, Balıkesir, Türkiye geneli Acil Afet Planlamasında 10. Bölge Koordinatör İli olarak Manisa ve Çanakkale UMKE ekiplerinin eğitim ve koordinasyonunu sağlıyor.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNDE
DEV YATIRIM: 2025 HEDEFİ
Keskin, 2025 yılına kadar A1 tipi hekimli acil sağlık hizmetleri istasyonlarının sayısını 8’e çıkarma hedeflerini de açıkladı. Bunun yanı sıra, A2 tipi acil sağlık istasyonlarının sayısının 49'dan 67’ye yükseldiğini belirterek, Balıkesir'in acil sağlık hizmetleri altyapısındaki bu önemli gelişmeleri vurguladı.
Balıkesir'deki acil sağlık hizmetleri, toplamda 45 pratisyen hekim, 441 ambulans ve acil bakım teknikerleri, 450 acil tıp teknisyeni ve 77 şoför olmak üzere bin 13 personelle hizmet veriyor.
İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, halkın sağlığını korumak ve hayat kurtarmak adına yapılan bu önemli çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini de ifade ederek sözlerini noktaladı.
HABER: SERMİN ASLAN
Yorum yapın