Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, tüberküloz hastalığına dikkat çekerek, erken tanı ve etkili tedavinin önemine vurgu yaptı.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 5-11 Ocak tarihleri 78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Keskin, ülkemizde 1947 yılından itibaren her yıl düzenlenen "Verem Propaganda Haftası"nın halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Dünyada yaklaşık iki milyar insanın tüberküloz (verem) basili ile enfekte olduğunu ve bu kişilerin %5-10’unun hayatlarının bir döneminde tüberküloz hastalığına yakalanma riski taşıdığını vurgulayan Keskin, tüberkülozun dünya genelinde ölüme neden olan en sık 10 hastalıktan biri olduğunu söyledi.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, tüberkülozun (verem) başta akciğerler olmak üzere tüm organları etkileyebilen, solunum yolu ile bulaşan ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu ifade etti. Tüberkülozun kesin tanısının balgam kültüründe tüberküloz basili üretilmesi ile konulabildiğini ancak belirtiler gösteren kişilerin verem savaş dispanserlerine yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. "2-3 haftadan uzun süren, antibiyotik tedavisine cevap vermeyen öksürük, balgamda kan gelmesi, halsizlik, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi belirtiler görülen kişilerin verem savaş dispanserlerine başvurması önemlidir" dedi.
Tüberküloz hastalığının kesin tanısında tüberkülin deri testinin (PPD) pozitif olmasının vücutta basil bulunduğunu gösterdiğini, ancak bu testin tek başına hastalığın kesin tanısı için yeterli olmadığını belirten Müdür Keskin, hastaların tanı süreçlerinin izlenmesi ve takibinin önemini vurguladı. Tanı alan tüm tüberküloz hastalarının, tanıyı koyan sağlık kurumları tarafından 24 saat içinde İZCİ ve UTS sistemine kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Keskin, "Bu sistemlere kaydın yapılması, hastaların takip edilmesi ve tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemlidir" şeklinde konuştu.
Müdür Keskin, ülkemizde tüberküloz tedavisinin tamamen ücretsiz olduğunu, yabancı uyruklu hastaların da bu hizmetlerden faydalandığını belirtti. Tüberküloz tedavisinin, ilaç direnci olmayan yeni tanı almış bir hastada genellikle 6 ay sürdüğünü, düzenli ilaç kullanımı ile tedavi başarısının %85-90 civarında olduğunu ifade etti. Ancak, ilaçların düzenli alınmaması durumunda tüberküloz basili ilaçlara direnç kazanabileceğini ve dirençli tüberküloz tedavisinin daha uzun ve zorlayıcı bir süreç olduğunu söyledi.
Tüberkülozdan korunmanın en önemli yolunun erken tanı ve etkili tedavi olduğunu belirten Müdür Keskin, BCG aşısının 2. ayında olan bebeklere ücretsiz olarak yapıldığını, bunun da hastalığın yayılmasını engellemede önemli bir adım olduğunu söyledi. Ayrıca, tüberküloz hastaları ile aynı ortamda bulunan ve bulaşıcı hale gelen kişilere "temaslı" denildiğini ve temaslı kişilerin muayenelerinin de ücretsiz olarak yapıldığını belirtti. Temaslılara başlanan koruma tedavisinin de yine ücretsiz olduğunu kaydeden Keskin, bu tedavinin tek ilaçla ve 6 ay süresince verildiğini söyledi.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, tüberküloz hastalığının sadece fiziksel sağlık açısından değil, aynı zamanda ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da yol açtığını belirtti. Bu nedenle, 2017 yılında Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında bir protokol yapılarak, tüberküloz hastalarına yönelik "Düzenli Nakdi Yardım Programı" başlatıldığını açıkladı. Bu program sayesinde, tedavisine düzenli şekilde devam eden hastalara, tedavi süresi boyunca ve tedavi bitiminden sonraki 6 ay boyunca nakdi yardım sağlanmaktadır.
Müdür Keskin, tüberkülozla mücadelede en büyük rolün, hasta merkezli, kolay erişimli ve ücretsiz tedavi sağlayan verem savaş dispanserlerine ait olduğunu ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2015 yılında başlattığı "End TB Stratejisi" ile 2035 yılına kadar tüberküloz insidansında %90’lık bir azalma hedeflendiğini belirten Keskin, bu hedefe ulaşabilmek için toplumda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Müdür Keskin, verem savaş dispanserlerinin, tüberküloz hastalığının sonlandırılmasında büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, tüberkülozla mücadelede tüm toplumun sorumluluk taşıdığını ve herkesin erken tanı, düzenli tedavi ve korunma yolları konusunda daha bilinçli olması gerektiğini belirterek, "Halk sağlığı açısından kritik öneme sahip olan bu hastalıkla mücadelede en etkili yol, erken tanı, uygun tedavi ve toplumsal farkındalık oluşturulmasıdır" dedi.
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın