Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde, diyabetin erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla yönetilebileceğini belirtti.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, dünya genelinde her 10 yetişkinden 1’inin diyabet hastası olduğunu ve bu kişilerin %90'ından fazlasının tip 2 diyabet olduğunu belirtti. Keskin, bu hastaların büyük bir kısmına henüz teşhis konulmadığını ve diyabetin erken tanı ve uygun tedavi ile yönetilebileceğini vurguladı.
Müdür Keskin, tip 2 diyabetin sosyoekonomik, çevresel, demografik ve genetik faktörlerden kaynaklandığını ifade ederek, bu hastalığın artışında kentleşme, yaşlanan nüfus, fiziksel aktivite azlığı, yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite gibi faktörlerin rol oynadığını söyledi. Ayrıca, diyabetin komplikasyonlarının sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla geciktirilebileceğini veya önlenebileceğini de dile getirdi. Keskin, diyabetin etkilerini azaltmak için erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.
2024-2026 Dünya Diyabet Günü teması olan “Diyabet ve Esenlik” çerçevesinde, İl Sağlık Müdürlüğü olarak diyabetin önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Keskin, halkın diyabet bakımına kolay erişimini sağladıklarını ifade etti. İl Sağlık Müdürlüğü'nün, Aile Sağlığı Merkezleri’nde diyabet taramaları yaparak erken teşhis koymayı, hastanelerde tedavi ve takip hizmeti sunmayı, diyabet okulları aracılığıyla hastalığın yönetimi konusunda eğitimler vermeyi sürdürdüğünü aktardı.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, ayrıca okullarda öğrenciler, öğretmenler ve okul çalışanlarına diyabet eğitimi verildiğini, diyabetli öğrencilerin okulda rahatça tedavi alabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirtti. Diyabet risk faktörleri arasında ailede diyabet öyküsü, fazla kilo, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, yaş, yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti gibi faktörler bulunduğunu söyleyen Keskin, bu riskleri taşıyan kişilerin düzenli sağlık kontrolleri yaptırmalarını önerdi.
2021 yılı itibariyle dünya genelinde 537 milyon yetişkinin diyabetle yaşadığını ve bu sayının 2030'da 643 milyona, 2045'te ise 783 milyona çıkmasının beklendiğini aktaran Müdür Keskin, diyabetin yönetilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması için sağlık çalışanlarıyla birlikte yürütülen çalışmaların süreceğini belirtti.
Müdür Keskin, son olarak, 40 yaş ve üzeri bireylerin, açlık kan şekeri ölçümlerini yaptırarak erken teşhisle tedaviye başlamalarını ve böylece daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini tavsiye etti. Tüm halkımıza diyabetsiz bir yaşam dileyen Keskin, diyabetle mücadelede bilinçli olunması gerektiğini vurguladı.
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın