DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bütçesi üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bütçesi üzerinde yaptığı değerlendirmelerde, Türkiye'nin sanayi üretim kapasitesinin ulusal ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, üretim verimliliğinin düşük seviyelerde kaldığını ifade etti. Ayrıca, sanayinin uluslararası rekabet gücünü zayıflatan bu durumun stratejik bir planlama eksikliği ve yetersiz yatırımlar nedeniyle meydana geldiğini vurguladı.
"ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK 1000 SANAYİ ŞİRKETİNİN CİROSU, TOYOTA VE MCDONALD'S KADAR"
Dalgın, Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi şirketinin toplam cirosunun, dünya çapında tanınmış markalar olan Toyota ve McDonald's’ın cirosuyla aynı seviyede olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Ülkemizin en büyük 500 sanayi şirketinin toplam cirosu Toyota firması kadar, ikinci en büyük şirketimizin toplam cirosu ise McDonald's kadar. Bu şekilde dünyayla bir yarışta olmamız çok zor."
Dalgın, Türkiye’nin sanayisinin küresel rekabette geri kaldığını ve bu sorunun, düşük verimlilik ve stratejik eksiklikler nedeniyle daha da derinleştiğini söyledi.
"İHRACAT, UCUZ TÜRK LİRASI, UCUZ KREDİ VE UCUZ EMEK ÜÇGENİNDE SIKIŞTI"
Milletvekili Burak Dalgın, Türkiye’nin ihracatının düşük değerle sıkıştığını belirterek, şu verileri paylaştı: "İhracatımızın kilo başına değeri 1.5-1.6 dolar arasında. Polonya 2, Kore 3 doları geçti. Bunu değiştirmezsek dünyanın hamalı oluruz. Bunu değiştirmezsek vatandaşımıza refah yaratamayız. Bunu değiştirmezsek ucuz Türk lirası, ucuz kredi ve ucuz emek üçgenine sıkışır kalırız."
Dalgın, düşük verimlilik, ucuz iş gücü ve yetersiz yatırım gibi olumsuz koşulların ihracatın gelişmesini engellediğine dikkat çekerek, bu yapının sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
"EMEK GELİRİNİN PAYI DÜŞÜK, REFAH VE SOSYAL BARIŞ SAĞLANAMAZ"
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, emeğin toplam gelir içindeki payının dünya ortalamasının çok altında olduğunu belirterek, Türkiye'nin sosyal barış ve refah yaratabilmesinin bu durumun düzeltilmesine bağlı olduğunu vurguladı.
"Emek gelirinin GSYH içindeki payı dünya ortalaması yüzde 53 iken, bizde yüzde 35. Dünyada emeğin toplam gelirden en düşük payı aldığı ülkelerden biriyiz. Bununla refah da sosyal barış da olmaz" dedi.
Dalgın, emeğin değerinin artırılmadığı sürece ekonomik ve toplumsal refahın sağlanamayacağını ve bu durumun daha büyük sorunlara yol açabileceğini ifade etti.
“FAİZ LOBİLERİ İÇİN DEĞİL KOBİ’LER İÇİN ÇALIŞILMASINI İSTİYORUZ”
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, bütçede faiz lobilerine ayrılan paya dikkat çekerek, ekonominin gerçek dinamosu olan KOBİ’lere daha fazla destek verilmesi gerektiğini savundu.
"Bakanlığınız ve tüm bağlı kuruluşların toplam bütçesi faizin onda biri. Ülkemizin refaha kavuşması için faiz ve çıkar lobileri yerine ekonomimizin dinamosu KOBİ’leri öne alan bir kalkınma seferberliği olmasını diliyorum" diyen Dalgın, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının KOBİ’lere verilen destekle mümkün olacağına inandığını belirtti.
Burak Dalgın, Türkiye’nin sanayi sektöründe ve ihracat alanında ciddi yapısal sorunlar yaşadığını, bu sorunların aşılabilmesi için stratejik bir planlama ve daha fazla yatırımlar gerektiğini vurguladı. Ayrıca, emek gelirinin artırılması ve KOBİ’lerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER
Yorum yapın