Önceki dönem Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın açıkladığı gibi Büyükşehir’in borcunun 15 milyar 428 milyon lira olmadığını açıkladı. Gerçek borcun Sayıştay raporlarında yer aldığı gibi 3,5 milyar lira olduğunu iddia eden Yılmaz; “Borç olsa icra olur, borç olsa personel maaşları ödenemez, borç olsa Büyükşehir’in bankalardaki kredi notu A olmazdı” dedi.

31 Mart yerel seçimlerini kazanan CHP’li Ahmet Akın’ın bir ay sonra Balıkesir Büyükşehir Belediye Binasına astırdığı borç tablosu Türkiye gündemine oturdu. Balıkesir bir anda ülkenin en borçlu Büyükşehirlerinden biri haline gelirken, ulusal televizyonlarda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin borcu konuşulur oldu.

Yaşananlar sonrası dün bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir ve önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz böyle bir borcun olmadığını iddia ederek yeni Başkan Akın’ı ‘enkaz’ edebiyatı yapmakla suçladılar.

 

“DETAYLI AÇIKLA”

Toplantıda ilk olarak konuşan AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir, Büyükşehir’in borcunun 15 milyar TL olmadığını iddia ederek eğer böyle bir borç varsa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın bunu detaylı olarak açıklamasını istedi. Aydemir; “Eğer 15 milyar borç varsa kimlere verildi ne yapılmış bunun hepsinin açıklanmasını istiyoruz. Bu borç ile ilgili şunu söyleyeyim bu bir ön almadır. Biz çalışmayacağız 5 sene boyunca bizim borcumuz var deyip geçeceğiz. İkincisi 5 sene boyunca 3,5 milyar TL borçlanan Büyükşehir Belediyesi 12 milyar TL geliri olan Büyükşehir Belediyesi bugün bütçe görüşmesinde 3 milyar borçlanma konusunu görüşüyor. 3 milyar borçlanmak istiyor” dedi.

Başkan Aydemir ayrıca Belediyede çalışanlara mobing uygulandığını iddia ederek işten çıkarılanların takipçisi olacaklarını söyledi.

 

 

“BORÇ 3 MİLYAR 500 MİLYON”

Toplantıda daha sonra konuşan Yücel Yılmaz, borç meselesiyle ilgili şunları söyledi: “Bir borç yükünden bahsediliyor. Bu rakamlar konusunda anlaşabilmemiz gözükmüyor. Çünkü bir T cetveli ile hesaba bakmak var bakkal hesabı ile bakmak var. Burada ciddi alınacak tek bir şey var devletin kamu harcamalarını denetlediği Sayıştay raporları. Bizim arkadaşlarımızın da denetlediği bir rapor var. Burada diyor ki piyasa borçları yani faturası içeriye girmiş ama ödenmemiş borçlar 767 bin lira, SGK prim borçları 14 milyon lira yapılandırılmış diye yazıyor. yani düzenli bir ödeme takviminde yapılıyor. Vergi dairesi borçları yapılandırılmış 28 milyon lira bankalara kredi borçları da 2 milyon 689 lira diye gösteriliyor. Toplamı da 3 milyar 500 milyon TL. Buna inanmayan insan denetime, kontrole inanmamış olması lazım.

Bir insan, şirket borçluysa bunun bariz örnekleri vardır Erdek, Edremit belediyeleri gibi malları hep hacizlidir. Birileri borcu var diye haciz yapmış. Borçlu adam borçlarını ödeyemez.

İşçinin parasını ödeyemez, maaşları ödeyemez kredi çekemez, ben büyükşehir başkanı olduğumda banka kredi notumuz B idi. Şimdi A. hiçbir icra işlemi ne bir şirketimize ne bir kuruluşa, nede bir müesseseye yapılmadı. Şiir gibi yönetmek demek budur. Hiçbir iş ve işlemde insanlarla alacak verecek kavgasına girmedik. Takdir edilir ki bu beş yıllık bir süreç. Ben devraldığımda bir başkanımız istifa etti, başka bir başkanımız 18 ay başkanlık yaptı, bu süreç içinde son altı ayında başkan olmayacağını biliyordu. Biz belediyeyi aldığımızda ne yapısı varsa kabul ettik, şehrin onurunu gururunu temsil ediyoruz.

Bir 15 milyarı tutturma hesabına girdiler. Şirketlerin şu kadar, belediyenin bu kadar, BASKİ’nin şu kadar borcu var diye. BALSU ve Büyükşehir Personel A.Ş. şirketleri var. Bunlar Büyükşehir’e fatura keser, büyükşehir de hesabını öder.

Öyle bir hesap yapılıyor ki akıllara ziyan. Ay geldiğinde kira borcunuz geldiği gibi ödemekle yükümlü olduğunuz faturalar gelir. Bugün borç mu personel maaşı? Değil. Biz şiir gibi yönetilen bir belediye bıraktık. Adaletli davrandık. Araçlarla ilgili televizyon televizyon dolaşıp 2019’da nasıl aday olamadık mağduriyet iddiası yapıldıysa, 2024’te de borçlara sarılıyorlar. Belediye başkanlığı onurlu bir görevdir, ağlama, mazeret üretme görevi değildir. Biz beş yıl onurla gururla yaptık, hiç kimse bizi mahkemeye vermedi, bir tek personel hakkına girilmedi.  Bu süreç 1 Nisan’dan sonra da güçlenerek devam edecekti. Kentsel dönüşüm hızlanacaktı. Bizim yaptığımız tüm işlemler savcılığa, yargıya açık işlemlerdir. İhalelerde sanki şaibe varmış gibi konuşuyorlar.

Balıkesir’i Türkiye’ye rezil etmeyin lütfen, böyle bir borç yok. Böyle bir iddiayla genel merkezin talimatıyla 15 milyarı tutturmak için şirketlerin hepsini özellikle FIRINTAŞ vergide birinci kar olmayana vergi çıkar mı?

Balıkesir’deki şirketlerin müdürleri burada yaşamaya devam ediyor. Biz de buradayız. Siyaset yapacağım diye, Serkan Sarı ve Ensar Aytekin haklarını arayacaklarmış, aramazsanız namertsiniz.

Bizi irtikapla, fesatla, yetim hakkını yemekle suçlamak, bunları ispatlamak zorundasınız. 12-13 milyarın kayıp olduğunu ispatlamak zorundasınız. Hizmet üretilmediğini ispatlamak zorundasın. Balıkesirliler seçimde oy kullandı ve Ahmet Akın’ı CHP’yi tercih etti. Bu demokrasinin gereğidir. Ben başkanken bir iş kurumuyla, bir ticaret erbabıyla, bir siyasi partiyle, bir x grubuyla bu şehri gündeme kavgayla, polemiklere getirmedim, onurunu korumaya çalıştım. Yaptığımız işler, hizmet anlayışımızla, bürokratların duruşuyla, kimseye iftira atılmasına fırsat etmedik. Kavga zemini ve ortamını hazırlamadık. Korkuyorum Balıkesir’in huzuru bozulacak. Orada başka burada başka konuşuluyor. ‘15 milyar borç yok, ben bunu asmayacağım dedikten’ sonra bir sabah erkenden geldiğimizde gördük. Bütün şirketler denetime tabi, tüm kasa giriş çıkışları denetime tabi. ‘Fırıntaş şirketine un verilmedi ben aldım’ diyor. Bu millet idare eder, muhalefet iftirayla idare eder, ama sen muktedirsin, Balıkesir benim ailem diyorsun ailene yalan söyleyemezsin. Ailene birilerini şikayet edemezsin. Borçlar konusunda böyle bir borcu ispatlasınlar tamam diyeceğiz. Devlet senin borcun bu kadar diyor.

Almış verişler devlet denetimine tabidir, yanlış varsa savcılığa versinler. Bizim alnımız açık, gayet netiz. Bu imzaları da biz atmadık. Orada olan memur arkadaşlar attı. Hiç kimse kimse için yanlış imza atmaz. Biz politikaları belirleriz, siyasetin çirkinleşmesine müsaade etmemek lazım. Balıkesir peyniriyle anılsın, yağlı güreşleriyle anılsın istiyorum.

 

“BİZİ ELEŞTİRDİKLERİ NE VARSA

DAHA FAZLASINI YAPIYORLAR”

Bir ay geçti, bir ay içinde hiçbir hazırlıklarının olmadığını, tecrübesinin olmadığını gördük. Bizi eleştirdikleri ne varsa daha fazlasını yapıyorlar. Satır aralarına girmiyoruz. Biz yönetirken tek başımıza yönetmedik. Bütün imzaları bürokratlar attı. İhaleleri onlar yaptı. Yasalara uygun yapılmayan her şeyle ilgili onlar sorumlu. Münazaraya açığım. Pahalıya aldıysak şikayet etsinler. 15 milyar rakamını yakalamak için, kar etmekle yükümlü şirketleri zararda gösterdiler. Borcu şu kadar diyorsan onun malına da bakacaksın.

BASKİ yatırım yapan bir yer, bunu ayırt edemeyen bir yönetim tablosu var. Böyle bir muhasebe olmaz. Balıkesir’e yalan söylüyorlar. Benim ailem, Kuvayi Milliyeci dedenin torunuyum diyen bir insanın iki kere düşünmesi lazım.

Bizim alnımız açık. Ben hiçbir milletvekilimizin birinci derece yakınını işe almadım. Akrabalarımı sözleşmeli memur yapmadım. Hiç kimseyle ilgili liyakati dışında pozisyon değişikliği yapmadım. Adil hizmet anlayışıyla Ayvalık’tan Erdek’e, Dursunbey’den Bigadiç’e stratejik planın dışında bir eylemde bulunmadık. Güzel yönettik, marka değeri en üste çıktı. Şehri kaosa sürüklemeyin. Bu şehirdeki demokratik anlayışa halel getirmeyin.

Balıkesirliye yalan söylemeyin, bürokrat arkadaşlar da bunun farkında. İşinize bakın, hizmet üretin, vaatlerinizi nasıl gerçekleştireceğine bakın, bu milletin hizmete ve huzura ihtiyacı var. Böyle bir yaklaşımla siyasi anlayış olmaz. Serkan Sarı ve Ensar Aytekin’in kullandığı dil çok yıkıcı. Hepimizin çoluğu çocuğu var, varsa bir bildiğiniz savcılar orada. Böyle facebooktan, twiterden beddua niteliğinde, sanki bir şey olmuş gibi kendi uydurduğunuz rakamla algı yapıp seçmeni idare edecek bir süreç oluşturmayın. Balıkesir yönetilmesi, idare edilmesi, hizmetlerin yapılabilmesi için herkesin dikkatli olması gereken bir yer.  Dışarıdan gelenlerden medet ummayın. Balıkesirliler bile Balıkesir’i çok tanımıyor. Büyükşehir, ciddiyet ister. Her yönetimin zamana ihtiyacı var. Ama gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikliyorlar. Saçma sapan bir rakama, yok mu arttıran gibi, 30 milyar da diyebilirlerdi. Ciddi bir iş yapılıyor. Biz itibar için çok mücadele ettik. Ahmet Akın’dan ve milletvekillerinden de aynı saygınlığı korumasını rica ediyorum. Vatandaş hizmet bekliyor. Beş seneyi tadında geçir. Hakkını vere vere yap. Kimse bizim yaptıklarımızı yok saymasın. Ek hizmet binalarını, tesisleri, BALTOK’ları, Çamlıkları, Avluları yok saymayın. Biz yapmasaydık 23 Nisan’ı Salih Tozan da kutlayacaktın. Balıkesir’in değişimini herkes gördü. 

Şimdi herkesin beklentisi çok yüksektir. İştirakleri peşkeş çekmeyin. Unu ben aldım diye yalan söyleme. Gereksiz kahramanlıklar yapma. Polemiğe girmedim. Odalarla, borsalarla, STK’larla herkesi dinleyerek hizmet ettim. Kimseye saldırmadım, kimseye iftira atmadım. 7 bin 940 çalışan var, 10 bin kişi var diyor. Bunları çıkarıp kendi elemanlarını almak için zemin mi hazırlıyor bilmiyorum. Biz kötü yönetmiş olsak, bir tane icra olur. Ödenmemiş senet olur. Şehirde hala benim gayrimeşru çocuğum konuşuluyor. Bu iftirayı atanlar tutuklu şu anda. Hala beni konuşuyorlar. İyi bir aileyiz, üç çocuğum var, bunu böyle güdeme getirmeyin diyoruz, varsa bir şey gösterin, bunu anlatamadık. Sizi yıpratmak için her şey mubah gösteriliyor. Seçim bitti. Bu çocuk doğamadı sekiz ayda. Bize inanan, bizim için çalışan, gönüllerin başkanısın diyen insanlar var. Yanlış yaptılar demenin bir üslubu var. İftira atarak bu iş olmaz.

Şu an siyasi bir figür değilim, işime gücüme bakıyorum. Ailem var, çocuklarımla beraber olamıyordum, onlarla beraberim. Bir vazife verilir mi bilemem, verilirse yaparız. Parti ihtiyaç duyduğunda karnemize bakar görevlendirme yapar. Bizim izlerimizi silmeye çalışmayın. Biz varız bu şehirde. Bizi kötüleyerek bir şey yapamazsınız. Bu memleket hala Sabri Uğur’u konuşuyor. Daha iyisini yapın biz de destek olalım. Olmayacak işler yaparlarsa uyarırız muhalefet ederiz. Olacak şeyler için yardımcı oluruz.”

HABER: İLKAN TOPRAK