Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, 1 Nisan’dan sonra belediyeyi standart belediyecilik hizmetlerinin dışında yerelde demokrasiyi oluşturabilecek bir yönetimle devraldıklarını belirterek, 'Yerel demokrasinin inşa edileceği, muhtarların 24 saat belediye hizmetlerinin içerisinde olacağı, fikrini söylediği bir mekanizmayı kurmak bizim temel hedefimiz' dedi.
Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, 1 Nisan’dan sonra belediyeyi standart belediyecilik hizmetlerinin dışında yerelde demokrasiyi oluşturabilecek bir yönetimle devraldıklarını belirterek, 'Yerel demokrasinin inşa edileceği, muhtarların 24 saat belediye hizmetlerinin içerisinde olacağı, fikrini söylediği bir mekanizmayı kurmak bizim temel hedefimiz' dedi.
Yıldız, ilçede görev yapan mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. ’Yüzü gülen, nefes alan Toroslar’ için yapılacak çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunulan ’Muhtarlar Buluşması’ programı yoğun ilgi gördü. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Mersin Şube Başkanı Halil İbrahim Soysal, Toroslar Muhtarlar Derneği Başkanı ve Çamlıdere Mahalle Muhtarı Ali Yılmaz, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının katıldığı programda, birlik ve beraberlik mesajı veren Başkan Yıldız, her bir muhtarın, her bir vatandaşın sesine kulak vereceklerini, belediyeyi ’ortak akıl’ ile yöneteceklerini söyledi.
Programda konuşan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, tüm muhtarlara önümüzdeki 5 yıl boyunca başarılar dileyerek, '1 Nisan tarihi itibariyle Toroslar’da birçok şeyin ciddi bir şekilde değişmeye başladığını, muhtarlarımız ve Toroslarımızda yaşayan 330 bin hemşehrimiz fark etmiştir. Toroslarımız, 30 yıl önce belediye oldu. En eski ilçe olmasına ve Mersin’in merkezi olmasına rağmen belki bir vizyondan, belki de yönetme alışkanlıklarından kaynaklı hak ettiği değeri bir türlü bulamadı. Toroslar’ın yüzde 50’sinden fazlası herhangi bir mimari ya da mühendislik hizmeti almamış yığma binalardan oluşuyor. Toroslarımızda halen çocuklarımızın rahatça gidip oynayabilecekleri yeterince park imar edilmemiş. Asfaltlar ve kaldırımlar problemli. Muhtarlarımızın da genel şikayeti bu. Bunların mesele olduğunu düşünmüyorum. Çok önceden çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çok basit meseleler, bugüne kadar çözülememiş. Yeni Toroslar’da, Toroslar’ın yeni döneminde bu konuştuğumuz problemlerin hiçbiri problem olarak gösterilmeyecek. Bunların hepsi standart belediyecilik hizmetlerinin başında geliyor' dedi.
Başkan Yıldız, 1 Nisan’dan sonra belediyeyi standart belediyecilik hizmetlerinin dışında yerelde demokrasiyi oluşturabilecek bir yönetimle devraldıklarını kaydederek, 'Belediyecilik dediğimiz şeyin kendisi, bürokratik işlemler toplamıdır. Esas olan şeyin kendisi, yerel demokrasiyi inşa etme halidir. Yani biz yerel demokrasiyi inşa etmeye adayız. Demokrasinin yeniden inşa edilmesi, yerelden inşa edilmesi ve demokrasinin Toroslar’da içselleştirilme meselesi, bizim derdimiz. Bu içselleştirilme yaşama geçilirse, problem diye gösterilen bir dolu mesele kendiliğinden çözülmüş olacak. Her birimiz diğer birimizi dinlemeyi, hakkına hukukuna riayet etmeyi öğreneceğiz. Bunları içselleştirdiğimiz andan itibaren yol yapmak, asfalt dökmek, kaldırım ve park yapmak da aslında kendiliğinden olabilecek bir meseledir' diye konuştu.
'Muhtarlar benim mesai arkadaşlarım'
Muhtarlarla işbirliği içinde çalışmanın önemine değinen Başkan Yıldız, şu ifadeleri kullandı; 'Yerelden demokrasi yaşama geçerse bu belediyeyi, muhtarlarımız ve 330 bin insanımızla beraber yöneteceğiz. Sorunlarımızı hep beraber masaya yatıracağız. Buna ilişkin bütçemiz ve kentimizin durumu belli. Bunları beraber oluşturup, sorunları da çözümleriyle beraber bulacağız. Yerelden demokrasi diye anlatmaya çalıştığımız şeyin kendisi bütçe yapma hakkıdır. Her bir muhtarın mahallesinde yaşayan her bir yurttaş, bu bütçenin sahibidir. Dolayısıyla bu bütçenin nasıl harcanabileceğine ilişkin fikir vermek, katkı sunmak da aslında o mahallenin muhtarının ve o kentte yaşayan insanın hakkıdır. Biz diyoruz ki Toroslar insanına bütçe hakkını tanıyacağız. Buradaki temel görev muhtarlarımıza düşüyor. 67 mahallemiz var. Mersinimizin nüfusunun en kalabalık ilçesi Toroslar’dır. En çok görev de bizim muhtarlarımıza ait. Önümüzdeki günlerde bir stratejik plan hazırlayacağız. Eğer biz bütçe yapma hakkını koruyacaksak, eğer biz vatandaşın aklını, fikrini ortak akıl ve kolektif yönetim haline getireceksek, o zaman stratejik plandan başlamalıyız.'
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Toroslar’da ne yapılacaksa, Toroslar halkıyla birlikte karar verileceğini vurgulayan Yıldız, 'Birlikte karar vermeliyiz ki bütçeyi nasıl kullanacağımızı buradan çıkaralım. 67 mahallemizin tamamında muhtarlarımızla birlikte mahalle sakinlerimizi çağıralım. Katılmak isteyen herkes gelsin. O mahalleyi, o mahalleliyle birlikte ve o mahallenin muhtarının nezaretinde konuşalım. Tek tek mahallerimizi gezelim, eksiklerimizi tespit edelim. Biz demokratik belediyecilik yapmayacağız. Biz yerel demokrasiyi inşa edeceğiz. Eğer yerel demokrasiyi inşa etme iddiamız varsa, bütçe hakkını yurttaşa verme iddiamız varsa, vatandaşın sadece fiziki ya da sosyal yardımlar konusundaki fikrini almak değil, bir bütün olarak bu mahallede her bir bireyin belediye yönetimine nasıl katkı sunacağını, nasıl kendisini orada ifade edebileceğinin mekanizmalarını oluşturmamız lazım. Belediyenin yetkisini, sadece belediye başkanının ve belediye meclis üyelerinin ukdesinden çıkartıp, yerel demokrasiyi inşa etmek için, o yerelde yaşayan ve katkı sunmak isteyen herkesin yetkisini almak lazım diye düşünüyorum. Benim belediyeyi yönetme anlayışım bu. Ortak fikir oluşturmak dediğim, kolektif yönetim dediğim bu' şeklinde konuştu.
'Tüm muhtar arkadaşlarıma mesai arkadaşlarım diyorum' diyerek konuşmasını sürdüren Yıldız, 'Çünkü muhtarlık kurumu, yerel demokrasinin işlediği alanlardan bir tanesidir. 1 Nisan’dan itibaren başka bir Toroslar’a uyandık. Yerel demokrasinin inşa edileceği, muhtarların 24 saat belediye hizmetlerinin içerisinde olacağı, fikrini söylediği bir mekanizmayı kurmak bizim temel hedefimiz. 330 bin insanın kendini ifade edebileceği bir belediye oluşturmaya çalışıyoruz. Stratejik Planımızın hazırlık toplantısının ilkini muhtarlarımızla yapmış olduk. Bu toplantı, ’Muhtarlık Çalıştayı’ olarak da değerlendirilmelidir' dedi.
Türkiye Muhtarlar Federasyonu Mersin Şube Başkanı Halil İbrahim Soysal da Başkan Yıldız’a teşekkür plaketi takdim ederek, 'Tüm muhtarlarımıza hizmetlerinde başarılar diliyorum. Bizim derdimiz hizmet, gücümüz millet' ifadelerini kullandı.
KAYNAK: İHA
Yorum yapın