Osman Gazi Köprüsü, İstanbul- İzmir otobanı ve son olarak Balıkesir’in Balkanlara, Avrupa’ya açılan kapsısı 1915 Çanakkale Köprüsü ile ‘Altın Çember’i tamamlayan Balıkesir yatırımcı için cazibe merkezi haline geldi.

İLKAN TOPRAK

 

Balıkesir sanayisinin kalbinin attığı Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi (BALOSB) büyümeye devam ediyor. Balıkesir Organize Sanayi Müdürü Mesut Eray,  1. ve 2. Genişleme Etabında yürütülen proje ve çalışmalarla ilgili BİRLİK Gazetesine açıklamalarda buldu.

Halen 17 bin kişinin çalıştığı BALOSB’de hedefin tamamlanan fabrikalarla birlikte 40 bin istihdam olduğunu açıklayan Müdür Eray; “Güçlü sanayi, güçlü şehir sloganıyla hareket Balıkesir Organize Sanayi’si genişleme çalışmalarına başlamıştır. Şehre daha fazla katkı sağlamak daha fazla fabrika getirmek ve daha fazla istihdam oluşturabilmek için genişleme etaplarından birinci etapta kamulaştırmamızı bitirdik. Burada 49 parselin 48’inin tahsisini bitirdik.

4 Haziran 2021 tarihinde başladığımız parsel tesfiye işlemlerimizi inşallah bu yıl içerisinde bitireceğiz ve Nisan ayından itibaren buradaki parsellerimizi fabrika inşaatlarının başlatılması için yatırımcımıza teslim etmeye başlayacağız.

Alt yapısıyla ilgili olarak ta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın desteğiyle bize bir alt yapı kredisi tahsis edildi. Bununla ilgili ihale şubat ayı içerisinde yapılacak. Mart ayından itibaren yer teslimini yapar, alt yapı inşaatını başlatırız. Fabrika inşaatları biterken, alt yapıda biter.  İnşallah 2024 ilk 6 ayında makine parkurları kurulur en az 48-49 fabrikada faaliyetlerine başlar. Bunu karşılığı 8,9 bin istihdamdan bahsetmekteyiz. Şuandaki mevcut istihdamımız 17 bin kişi yeni parsellerdeki fabrikaların bitmesiyle 25 bin, 26 bin ilk etapta diğer tüm etaplarda tamamlandıktan sonra hedefimiz 40 bin kişinin istihdam edildiği 24 yaşayan şehrine katkı sağlayan bir organize sanayi bölgesine gelmeyi hedeflemekteyiz.

 

OSB’DEKİ FUAR ALANI ŞEHRİN DESTİNASYON MERKEZİ OLACAK

İkinci etabın kamulaştırma çalışmalarında dörtte üçünün tamamlandığını söyleyen Müdür Eray, bölgeden tahsislerde yapmaya başladıklarını ifade etti. Müdür Eray, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özellikle ikinci etapta fuar ve organizasyon alanı olarak oluşturduğumuz bir alan var. Biz orayı çok önemsiyoruz. Yaklaşık 90 dönüm bir yer. Orayı bitirdiğimiz zaman şehrin destinasyon merkezlerinden birisi olacak orası İnşallah bir proje yarışması yapıp oradaki faaliyetlerimizi de başlatmak arzusu içindeyiz” dedi.

 

BALIKESİR OSB CAZİBE MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜ

Balıkesir’in coğrafi avantajı olduğunu bu sebeple yatırımcının takibinde olan bir şehir olduğunu söyleyen Müdür Eray, özellikle hükümetin ulaşım politikalarından olumlu etkilenen Balıkesir’in cazibe merkezi haline geldiğini belirtti. Müdür Eray, “2015’te Osman Gazi Köprüsünün yapılması, 2016’da İstanbul- İzmir otobanın açılmasıyla Balıkesir yaklaşık 32 milyonluk bir hinterlanttın ortasında bir şehir olarak Balıkesir ulaşımın odak noktası haline geldi. Özellikle 2022 yılında Çanakkale boğazının üstüne yapılın 1915 köprüsü ile Balıkesir artık 2 saatte Balkanlara, Avrupa’ya ulaşır hale gelmiş olacak. Tüm bu ulaşım avantajları ile Gebze’de, İstanbul’da, Kocaeli’de yatırım maliyetlerinin fazla olması, sanayi doygunluğu ulaşım avantajları ile ön plana çıkan Balıkesir’i yatırımcının göz bebeği, cazibe merkezi haline gelmesine neden oldu.

Bizde bu avantajlardan doğru istifade etmeye çalışıyoruz. Katma değerli ürünler üreten, çevreye duyarlı, ulusal hatta global firmaları Balıkesir’e getirmeye çalışıyoruz. Genişleme alanlarımızda bu kapsamda bir yabancı sermayeli firma ile görüşmemiz bitti, arsa tahsisini yaptık. Onun dışında diğer ulusal firmalarımız var işte Eyüp Sabri Tuncer, Sarten Ambalaj, Akçalı Kimya bunlar Balıkesir’e katkı sağlayacak Balıkesir’e kurulmasıyla beraber ülkesine katkı sağlayacak firmalar. Onların bir an önce üretime geçmesi için bizde heyecan içerisindeyiz” dedi.  

 

İLERİ TEKNOLOJİ ARITMA TESİSİ VAR

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi (BALOSB) büyümesinin yanında doğaya duyarlı çalışmalarını da sürdürmekte. Bu kapsamda ileri teknoloji arıtma tesisine yapılan ilave yatırımla birlikte 13 bin metre küp/gün olarak hizmet veren arıtma tesisi çevrenin kirlenmesine engel oluyor.

Tesisle ilgili olarak bilgi veren Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi (BALOSB) Teknik İşler Müdürü İsmail Batman,  “Balıkesir OBS alında sürekli olarak büyümekte olan bir OSB. Büyümenin getirmekte olduğu yeniliklerden bir tanesi de atık su miktarının artması. Bizler bunun bilincinde olan bir OSB’yiz. OSB’de yer alan tüm fabrikalarının atık sularının toplandığı bir tesis burası. Bu nedenle doğaya hiçbir şekilde bunların salınmasına izin vermeyerek bu tesiste topluyoruz. İlgili yönetmelikler kapsamında arıtımını sağladıktan sonra gönül rahatlığıyla çevreye veriyoruz.

Yine yapılmakta olan birinci etaptaki tüm fabrikaların atık sularını karşılayabilecek kapasitede bir tesise sahibiz” dedi.

Ayrıca güneş enerjisi yatırımlarına bir yenisinin ekleneceği müjdesini veren Batman; “2017 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekli bir projemiz var. O dönemde kamu kurumları içinde bu yatırımı yapan ilk OSB biz olduk. O dönemde kapasitemizi karşılayan küçük bir tesis kurmuştuk. 600 KW kurulu bir gücü vardı. O nu ön görerek 2020 yılında kapasitesini 900 KW arttırdık. Hem bu tesisin elektrik enerjisini buradan sağlıyoruz hem de mevcut alanımızda ayırdığımız yeni yatırım alanına 1 megavat GES tesisi kuruyoruz” dedi.