Artan girdi maliyetlerinin üretimin önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, hayvancılık için yeni politikalar oluşturulması, planlama yapılması gerektiğini söyledi. Dalgın; “Türkiye faiz arttırarak talebi kısarak bu döngüden çıkamaz. Türkiye’nin tek bir çıkış yolu var bolluk ve bereket onun tek yöntemi de girdi maliyetlerini düşürmek” dedi.

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Balıkesir’in Karesi ilçesine bağlı kırsal Beyköy Mahallesinde üreticilerle bir araya geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Milletvekili Dalgın, Türkiye’nin ancak üreterek ayağa kalkabileceğini ve ekonomide taşların üretimle yerine oturacağını belirterek bu nedenle girdi maliyetlerinin düşmesinin şart olduğunu söyledi.

 

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

Beyköy Mahallesinde yaşayan üretici Ömer Koyun’un yaşadığı sorunları dinleyen Dalgın, özetle şunları dile getirdi: “Türkiye’de üretici zor durumda çünkü ürettiği ürüne istediği parayı alamıyor. İneğinden sağdığı süt için Süt Konseyinin belirlediği fiyattan daha az fiyata satmak zorunda bırakılmış durumda. Üstüne üstlük bu parayı beklenen den geç alıyor 15 gün yerine 45 günde alabiliyor.

Üstüne üstlük bu gecikme için yeme ilave para ödüyor. Yani 550 liralık yeme her ay çuval başına 40 lira daha fazla para ödüyor. Bu ne demek ayda yüzde 7 faiz demek. Senede yüzde 100 ilave faiz yükü demek. Üretici bu durum karşısında nasıl para kazanacak.

Yani hem sattığı sütün parasını hak ettiği değerden satamıyor ayrıca geç alıyor hem de faiz yükü ile karşı karşıya kalıyor.

Üretici dertliyse tüketicinin mutlu olmasını beklersiniz fakat işler ucuz mu? hayır değil. Tüketici ile konuştuğunuzda orada da ciddi problemler var. Çünkü çarşıya pazara giden fiyatları iyi biliyor. Peynir fiyatının nerelere yükseldiği ortada. Üretici de tüketici de dertli peki kim kazanıyor? Aracı kazanıyor ve verimsizlik kazanıyor.

Türkiye’nin bu meselesini çözmemiz şart. Bir taraftan üretici hayatını sürdürebiliyor diğer taraftan tüketici et, süt, peynir gibi proteinleri alabiliyor olması lazım. Bunu yapmanın tek bir yolu var girdi maliyetlerini düşürmek. Üreticinin yem, çiftçinin gübre, mazot fiyatlarının aşağıya inmesi gerekiyor. Bunlar aşağıya inerse üretici üretir vatandaş bolluktan bereketten yararlanır.

Türkiye faiz arttırarak talebi kısarak bu döngüden çıkamaz. Türkiye’nin tek bir çıkış yolu var bolluk ve bereket onun tek yöntemi de girdi maliyetlerini düşürmek. Buradan Hazine ve Maliye Bakanına sesleniyorum faizi arttırayım, talebi bastırayım Türkiye’yi buradan çıkarayım diye bir şey yok daha fazla üretim daha fazla bolluk daha fazla bereket Türkiye’nin başka bir çıkış yolu yok.”

 

ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR

Daha sonra konuşan Balıkesirli üretici Ömer Koyun, küçük bir aile işletmesi olarak yıllardır hayvancılık yaptıklarını son dönemde artan yem, ilaç ve veteriner giderleri gibi girdi maliyetleri sebebiyle her ay bir hayvan satarak işleri döndürmeye çalıştıklarını söyledi. Üretici Koyun, hükümetten çeşitli kalemlerde destek beklediklerini ifade ederek; “Sadece elektrik faturası ayda 2 bin lira  geliyor. Bağkur’u ödeyemiyoruz. Devletimizden veteriner, Bağkur ve yem desteği istiyoruz. Devletin kendi yem fabrikaları olsa biz karaborsacıların eline düşmeyiz. Devlet kendi eliyle süt depolama alanları ve süt fabrikası kursa üretici mağdur olmaz. Tüketim yaz aylarında azalınca firmalar alım yapmadı çok kez sütü döktük ya da ucuz fiyatla verdik. Hükümetten sesimizi duyarak taleplerimizi karşılamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.   

 

HABER: İLKAN TOPRAK