Yılda 1 milyon yolcunun geleceği umuduyla yapılan Balıkesir Merkez Havalimanı’na, hizmete açıldığı yaklaşık iki yıldan bu yana tek bir uçak dahi inmedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, açık olan ama uçak inmeyen Balıkesir Merkez Havalimanı üzerinden iktidarı eleştirdi. 76 milyon 521 bin TL’ye mal olan yatırımın tam kapasite hizmete girmesini isteyen Şahin, “İktidarın Balıkesir’deki 5 milletvekilini toplasanız başka bir ildeki tek milletvekili etmiyor ismini vermek istemediğim o il Balıkesir’den fazla yatırım alıyor” dedi.
EKONOMİDEN SAĞLIĞA EKSİKLERİ SIRALADI
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, dün partisinin il teşkilat binasında CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, CHP Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli ve beraberindeki partililerle bir basın açıklaması yaptı.
Bakanlıkları 2022 yılı bütçelerinden başlayarak döviz kurundaki dalgalanmanı ekonomiye verdiği zararlara kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Milletvekili Şahin, özellikle uçak inmeyen merkez havalimanı ve sağlıkta sınıfta kalan Balıkesir’in sağlık hizmetlerini sert sözlerle eleştirdi.
Konuşmasında teknik uzmanından güvenliğe kadar merkez havalimanında 99 personelin çalıştığını uçak inmediği için havalimanının atıl vaziyette durduğunu iddia eden Milletvekili Şahin, bu konuyla ilgili özetle şunları söyledi: “Merkez havalimanının neden çalıştırılmadığını ve ne zaman çalıştırılacağını ulaştırma bakanına sorduğumuz zaman bize verdiği cevapta “Biz havalimanını yaparız. O havalimanı uluslararası uçuşa her şeye açık. Ama uçuşları başka firmalar yapıyor. 2021 yılında öyle bir istek olmadı” diyor. Alenen kendileri itiraf ediyorlar. “2021 yılında hiçbir havayolu, Balıkesir Merkez Havalimanı’na uçuş düzenlemek için bir başvuruda bulunmamış. Bundan sonrası nasıl olacak onu da bilemiyoruz” diyorlar. O zaman neden yatırım yaptınız oraya? Yazık değil mi. Oradaki her şey şuanda atıl vaziyette duruyor. Boşa yapılmış bir yatırım olduğunu da bakan itiraf ediyor. Yine buradan sesleniyorum; Balıkesir halkının merkezdeki havalimanı çalışsın diye bir isteği var. Bizler de bunu istiyoruz. Havalimanında 99 tane personel var. Havalimanının uluslararası uçuşa da açıldığı ifade ediliyor her türlü müştemilatıyla. Ama bir tane dahi uçak 2 yıldır gelmedi. Gelsin istiyoruz ve çaba sarf ediyoruz. Buna yönelik de 2022 yılında bir çalışma inşallah iktidar partisinden görürüz.”
BALIKESİR’İN ACİLEN A SINIFI
BİR HASTANEYE İHTİYACI VAR
Öte yandan açıklamasında Balıkesir’in sağlık alanında her geçen gün gerilediğini belirten CHP Milletvekili Fikret Şahin, Edremit Körfezine bir hastane ihtiyacı olduğu gibi tüm ilin sağlık hizmeti yükünü çeken Atatürk Şehir Hastanesinin artık bu yükü kaldıramadığını ve acilen A sınıfı bir hastaneye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
CHP’li Şahin; “Balıkesir’in sağlık yapılanmasında şöyle bir şey var: coğrafi özelliği sebebiyle 3 yerde sağlık uygulamaları yapılıyor. Bunlardan biri merkezde, biri körfezde diğeri de Bandırma bölgesinde. Bandırma’ya dikkat ederseniz orada Bandırma Devlet Hastanesi afile edildi. Bandırma Üniversitesi Tıp Fakültesi ile birleştirildi. A sınıfı hastane kategorisine yükseltildi. Bir takım teçhizatlar da yapıldı. Yani Bandırma, Gönen, Manyas, Erdek, Marmara Adası o bölgenin sağlık hizmetini karşılayabilecek noktaya taşınmaya çalışılıyor. Orada yapılan doğru. Ama körfez bölgesinde çok büyük bir açık var. Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran’ın olduğu kısımların hepsi ilçe hastanesi yani B sınıfı bir hastane. A sınıfı bir hastane yok. Körfez bölgesinde bir kişi kalp krizi geçirdiğinde anjiyo grafiğini yapabilecek sadece özel hastane var. Sağlık bakanına 2 yıl önce de bunu ifade ettim. Devletin gücü bir özel hastane kadar yok mu dedim. Oraya bir A sınıfı hastane yapılması lazım. Edremit’e yeni bir devlet hastanesi projesi yapmışlardı 2018 yılında 250 yataklı. Bakanla 1 saat kadar yüz yüze görüştük, anlattım. 400 yatağa yükselttiler. Şuraya yapacağız, olmadı buraya yapacağız derken ne olduğu belli değil, kaldı. Körfez bölgesinde büyük bir açık var. A sınıfı bir hastaneye ihtiyaç var. Edremit, Burhaniye ve Ayvalık’ta yazın çok fazla nüfus artıyor. Buraya mutlaka bir A sınıfı hastanenin yapılması gerekiyor. Orada yeterli seviyede hastane olmadığı için hastalar Balıkesir’e gönderiliyor. Balıkesir’de de A sınıfı olarak şehir hastanesi var. Daha önceden Balıkesir Devlet Hastanesi A sınıfı bir hastaneydi. Ama şehir hastanesi yapıldı diyerek devlet hastanesinin yatak kapasitesi düşürüldü, bazı özellikli branşları kapatılarak B sınıfı hastaneye geri çevirdiler. Başta şehir hastanesi 800 yataklıydı. En son bakanlığın projesine baktığımda bin 100 yatağa yükseltmişler. Bina aynı bina. Demek ki tek kişilik odalara yatak sıkıştırdılar. Bu şekilde yatak kapasitesi arttırıldı. Balıkesir’deki tüm ağır vakaların, özellikli bir müdahaleye ihtiyacı olan hastaların çoğu şehir hastanesine geliyor ve artık tüm Balıkesir’i bu hastane karşılayamıyor. Dolayısıyla ameliyatlar, muayeneler çok uzun bir zamana erteleniyor.
Balıkesir’de muazzam bir açık var. Artık Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi tüm ilin yükünü kaldıramıyor. O nedenle Balıkesir Devlet Hastanesi şuanda 400 yatakla projelendirildi ancak ben orasının 500-600 yataklı yapılıp aynı Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’ndeki gibi aynı hizmet niteliğinde hizmet verebilecek kadrolarla donatılması gerekiyor. Devamlı vatandaşlardan talepler geliyor. Bunu daha öncede söyledim, söylemekten de utanıyorum. Ankara’da mesaiye başlıyoruz, vatandaşlar durmadan bizi arıyor; şurada randevu alabilir misiniz, burada şunu yapabilir misiniz diye gelen istekler her geçen gün artıyor. Sadece Balıkesir’i Atatürk Şehir Hastanesi karşılayamıyor. Karşılayabilecek noktada da değil. Mutlaka Balıkesir Devlet Hastanesi’nin daha donanımlı, yüksek yatak kapasiteli bir hastane haline getirilmesi gerekiyor. Çok kısa sürede.
“DOKTORLAR KAÇIYOR”
Geçen yıl Hacettepe, Cerrahpaşa ve Ankara Tıp’tan mezun olan yaklaşık bin 200 doktor var. Geçen yıl da Türkiye’den giden bin 200 civarında doktor var. Biz geçen yıl mezun ettiğimiz bütün doktorlarımızı yurtdışına göndermişiz. Eğitiyoruz ve gönderiyoruz. Doktorlar kaçıyor. Çünkü çalışma şartları ağır, özlük hakları kısıtlı olmasıyla nitelikli elemanlarımızı kaybediyoruz. Bu durumu da sayın bakan itiraf etti ancak gereğini yapmamız gerekiyor. Sağlıkta daha doğrusu bununla ilgili CHP sağlık politikalarıyla ilgili daha detaylı bir açıklama yapacak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık politikaları şuanda Ak Parti’nin getirmiş olduğu sağlıkta dönüşüm programı, dünya bankasına destekli yani parasal zemindeki bir sağlık politikası. Sağlık alanı ticari bir zemine getirildi. Şirketlerin sağlık sektörü içerisine girmesine izin verildi. Dikkat edin sağlık hizmetini özel sektör çok fazla verir hale geldi. Geçen hafta zannediyorum ki 367 tane diyaliz merkezi var. Biz masraflarımız karşılayamıyoruz diyerek hizmet verememe noktasına gelmişler. 65 bin diyaliz alan hasta var Türkiye’de. 40 bin kadar hasta da özelde hizmet alıyor. Bunlar da geri çekilirse oradaki hastalar ortada kalacaklar. Sağlık sistemi sonuç olarak Türkiye’de sağlık sektöründe özel hastaneler çok fazla. CHP olarak biz sağlık hizmetlerini kamunun vermesi gerektiğine inanıyoruz. Kamu hizmeti olarak daha ağırlıklı politikalar olması gerektiğine inanıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün de böyle olması yönünde raporları mevcut. Balıkesir’de sıkıntı giderek artıyor. O nedenle bir an önce devlet hastanesinin yapılıp hizmete girmesi gerekiyor A sınıfı olarak. Şehir hastanesi yapıldı diye bir takım hastaneler kapatıldı ancak hastanelerin geriye itildiği Balıkesir’de belki bir ilktir.” Dedi.
KAYNAK: İHA
Yorum yapın