Bartın Amasra'da TTK'ye bağlı maden ocağında meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin açıklama yapan TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, sorumluların hesap vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici Bartın’da 41 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin; yazılı bir açıklama yaptı.

 

BİR ÜLKEYİ TANIMAK İSTİYORSANIZ, O ÜLKEDE

İNSANLARIN NASIL ÖLDÜĞÜNE BAKIN”

Faciada yaşamını yitiren emekçilere rahmet, yakınlarına sabır dileyen Dikici, sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi. Dikici’nin açıklaması şu şekilde: “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın” derler. Bizim ülkemizde insanlar; evine üç kuruş ekmek parası götürebilmek için yerin yedi kat dibinde ölüyorlar, işyerlerinin güvensizliği, yetkililerin sorumsuzluğu, patronların açgözlülüğü nedeniyle ölüyorlar, siyasi iktidarın rant hırsı nedeniyle, insan hayatını umursamazlığı nedeniyle ölüyorlar, kanunlar işletilmediği için, sorumlular cezalandırılmadığı için ölüyorlar. Kozlu’da böyle öldük, Dursunbey’de böyle öldük, Karadon’da böyle öldük, Ermenek’te böyle öldük, Soma’da böyle öldük! Binlerce kişi öldük, on binlercemiz yaralandı.

Bunca hayatımız elimizde alınırken ne bir patron hak ettiği cezayı aldı, ne bir sorumlu yargılandı, ne bir siyasi istifa etti. “Kaza” diyorlar, “fıtrat” diyorlar, “kader” diyorlar… Tüm bu sözler yaşanan faciaların arkasındaki sorumluları gizlemek için söyleniyor. Kazı ve kömür çıkarma faaliyetleri sırasında güvenlik sağlanması amacıyla yürütülmesi gereken sondaj çalışmaları bilime ve tekniğe uygun biçimde yapılmamakta; yürütüldüğü işletme sahalarında maden üretim faaliyetleri etkin biçimde denetlenmemektedir. Emeğe dayalı çalışmanın yoğun olduğu ve ülkemizde iş cinayetlerinin en çok yaşandığı madencilik sektöründe; özelleştirme araçları olarak devreye sokulan hizmet alımı, taşeronlaşma, üretim zorlaması, bilim ve teknolojiye aykırı işletme yöntemleri ve denetim yetersizliği giderek ağırlaştırılmış bir biçimde sürdürülmektedir.

Devlet; çalışan sağlığını ve güvenliğini korumak, nitelikli, adil ve insan onuruna yakışır çalışma koşullarını sağlamak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Çalışma yaşamına, işçi sağlığı ve güvenliğine yönelik düzenlemelerin, alınacak önlemlerin bilimsel ilkeler ve gerçeklerle, toplum yararı gözetilerek oluşturulması; sosyal devlet anlayışıyla geliştirilecek politikalarda bilim insanlarının, meslek odalarının, akademik kuruluşların ve tüm ilgili kesimlerin koordinasyonunun ve işbirliğinin sağlanması gözetilmelidir.

 

"MADENCİ KARDEŞLERİMİZİ GÖZ GÖRE GÖRE

ÖLÜME YOLLAYANLAR BU CİNAYETİN SORUMLUSUDUR"

Gerekli önlemleri almadan, denetim yapmadan, güvenli koşulları oluşturmadan madencileri yerin yüzlerce metre altına gönderirseniz buna kaza diyemezsiniz. Bunun adı cinayettir. Madenci kardeşlerimizi göz göre göre ölüme yollayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madende güvenlik önlemlerini almayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullananlar bu cinayetin sorumlusudur. Bizler bu sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm uyarılara rağmen madencilerimizi göz göre göre ölüme yollayanların suçlarını ve sorumluluklarını örtbas etmesine izin vermeyeceğiz. Asli sorumluluklarını devrederek iş cinayetlerine neden olan sorumluların bağımsız yargıya ve topluma hesap vermeleri için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz. TMMOB’ye bağlı odalarımızda arkadaşlarımız facianın yaşandığı bölgede incelemelerine devam etmektedir. Bu incelemeler sonucunda en kısa zamanda hazırlayacağımız raporla tüm sorumluları birer birer ortaya çıkaracağız ve kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.




KAYNAK: İHA