Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde bulunan ve mutlak koruma alanındaki ‘Tavuk Adası’ üzerindeki inşaat ve betonlaşmanın durdurulması için çevrecilerin verdiği mücadele sürüyor.

Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi’nin Ayvalık ilçesinde bulunan ve koruma altında olan Tavuk Adası’ndaki yapılaşmaya karşı verdiği yargı süreci sürüyor. Dün Balıkesir 2. İdare Mahkemesinde “Tavuk Adası Aya Yanni Manastırı Rekonstrüksiyon Projesi” kurul kararı iptali için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açılan davanın duruşması görüldü.

Duruşma öncesi Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi üyeleri ellerinde “Tavuk Adası Kırmızı Çizgimizdir, Tabiat Parkı Betonlaşmasın, Restorasyon Bahane Rant Şahane” yazılı dövizlerle bir basın açıklaması yaparak adadaki yapılaşmaya tepki gösterdi. Burada basın açıklamasını okuyan Hasan Cengiz Yazar, özetle şunları söyledi:

Duruşma öncesi Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi adına bir açıklama yapan Hasan Cengiz Yazar, Tabiat Parkı’nın tam ortasına, kültürel bir kalıntıların üzerine, yapılacak dev bir inşaatın bütün adalara sıçrayarak imara açılabileceği endişesine bir kez daha dikkat çekti.

Açıklamasında “Turizm, sanayi, madencilik ve inşaat şirketlerinin Ayvalık’ın bütün değerlerine saldırdığını” söyleyen Yazar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizin en çok adasına sahip olan yeri Ayvalık.   Bütün bu adalar ve civarı Tabiat Parkı statüsünde. Yine bu adalar ve civarı bir çok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Ayvalık’ta milyonlarca zeytin ağacı var.

Zeytinlikler ve deniz insanlarımızın geçim kaynağı. Doğa ve tarihsel kalıntılar ise hem bizim hem de gelecek kuşakların ortak değerleri.

Ayvalık her yönüyle bir saldırı altında.

Turizm, sanayi, madencilik ve inşaat şirketleri Ayvalık’ın bütün değerlerine saldırıyorlar.  Köylerimizde ve şehrimizde sularımız içilemez durumda.

İmara açılmadık bir tek arazi kalmadı, madenler, taş ocaklarının bittiği yerde oteller turistik tesisler başlıyor. Arsa arazi yağması o boyuta geldi ki Ayvalık’ta yoksul insanların yaşaması imkansız hale geldi, insanlar komşu kasabalara göç ediyorlar.

İşte tam da bu esnada Tabiat Parkı’nın tam ortasına, kültürel bir kalıntının üzerine, küçük bir adaya, Tavuk Adası’na dev bir inşaat başlatıldı. Biz buna karşı çıkıyoruz.  Çünkü bunun arkasından bütün adalar imara açılacak, Patriça Yarımadası imara açılacak, denizlerimiz parsellenecek, tarımsal üretim tamamen bitirilecek, balıkçılık ebediyen sona erecek.

Milyonlarca zeytin ağacı sökülecek yerlerine beton yığınları dikilecek, zeytin üretimi sona erecek.

Bugün burada bu konuda açmış olduğumuz davayı takip etmek için bulunuyoruz.

Halkımızı bize destek olmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

Kültürel varlıklar bütün isanlığın ortak malıdır. Kıyılar halkındır. Doğa bütün insanlığın ve canlıların müştereğidir. Doğamızı, zeytinlerimizi, kültürel varlıklarımızı savunmak için buradayız. Buradan sesliyoruz ki: mücadelemizde sonuna kadar devam etmekte kararlıyız.”

 

HABER: DOĞANCAN BALIK