İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Vali Hasan Şıldak’ın Balıkesir’de hayata geçirdiği ve bizzat takip ettiği BİGEP’in ilk meyvelerini bu yıl LGS’de verdiğini söyledi. Balıkesir, LGS’de hem doğru sayısında hem başarı ortalamasında Türkiye ortalamasının üzerine çıktı.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “BİGEP, Balıkesir’de Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi olarak uygulandı. İlk yıl pandemi sürecinde özellikle uzaktan eğitim sürecinin devam ettiği bir ortamda başladı. Bir çok bileşenden oluşan aslında sahayı harekete geçiren bir motivasyon projesi olarak başladı. 2021-2022 eğitim öğretim yılında da yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte daha fazla akademik alana yayıldı. Akademik alanla ilgili sahadaki öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin, yöneticilerimizin yani eğitimin bütün bileşenlerinin güç birliği yapıp bir sinerji oluşturarak, bu sinerjinin öğrencilerimizin akademik gelişimine yansıması için sahada güçlü bir şekilde uygulandı” dedi.

“BİGEP Üç Başlıkta Uygulandı”

BİGEP’i bu yıl üç başlık altında uyguladıklarını kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Tatlı, “Akademik alan, yenilikçi eğitim ortamları ve tasarım beceri atölyeleri ve projelerle alakalı çalışma yaptık. Çok başarılı çalışmalar yapıldı, hem proje tabanlı çalışmalarda hem yenilikçi ortam ve tasarım beceri atölyeleri konusunda okullarımızda fiziki mekanların oluşturulması ve özelikle fiziki mekanlar açısından oluşan farkların ortadan kaldırılması için dezavantajlı bölgelerde dezavantajlı okullarımızda uygun fiziki ortamların oluşturulmasına ciddi katkı sundu projemiz.

“LGS’de Her Ay Deneme Sınavı Yaptık”

2021-2022 eğitim öğretim yılında BİGEP kapsamında Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla her ay bir deneme sınavı yaptık. LGS’de 8 deneme sınavını yaptık. Bu deneme sınavları sonuçlarını her ay aldık, ilçelere gönderdik ilçelerimiz, çalıştılar. Ar-Ge ekipleri sınav sonuçlarının analizlerini yaptı. Öğrenci bazlı çalışmalar yapıldı. Hangi öğrenci bir önceki sınavda nasıldı? Bir sonraki sınavda nereye geldi? Sürekli öğrencilerle ders çalışıldı, gelişim seyri izlendi. Bu öğrencinin kendi içindeki gelişim seyrine katkı sunmak amaçlıydı” diye konuştu.

“Danışman Öğretmenler Öğrencilerle Bire Bir İlgilendiler”

Bu proje kapsamında bir çok öğretmeninin özellikle 8 ve 12. sınıflarda Danışman Öğretmenlik hizmetlerini yürüttüğüne dikkat çeken Tatlı, “Sınıf Rehber Öğretmenliği dışında aynı zamanda öğrenciler ile Danışman Öğretmen olarak bire bir ilgilendiler. Bunun yansımalarını uzun vadede daha fazla göreceğiz.

“Balıkesir LGS’de Türkiye Ortalamasını Aştı”

İlk yıl LGS sınav sonuçlarına baktığımızda bir önceki yıla göre anlamlı ve iyi bir artış var. Rakamsal olarak baktığımızda Türkiye’nin LGS puan ortalaması ve Türkiye’deki net doğru sayı ortalaması ve Balıkesir’deki net doğru sayı ortalaması ve puan ortalamasına baktığımız zaman, bir önceki yıla göre ciddi bir ilerleme var. Balıkesir olarak hem soru bazlı hem puan bazlı olarak Türkiye ortalamasının üzerindeyiz” dedi.

“Gelecek Yılın Hazırlıkları Başladı”

BİGEP’de yönergenin tekrar güncellendiğine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, açıklamasına şöyle devam etti: “BİGEP canlı bir süreç. Arkadaşlarımız çalışıyor, bir önceki yılda bizim eksik gördüğümüz, Valimizin başkanlığında yapılan toplantılarda sahanın önerileri, öğretmenlerimizin aktardıkları ve eğitim sendikalarının önerileri ve BİGEP ilçe temsilcilerinin bize yaptığı tekliflerle uygulamanın daha iyi olması için çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki yıla daha hazırlıklı olarak gireceğiz. Valimizin yayınlayacağı yönerge ile yeni yıla daha hazırlıklı gireceğiz.

“Bütün İlçelerimiz Anlamlı Başarı Elde Etti”

BİGEP’de özellikle LGS’de bir önceki yıla göre bütün ilçelerimizin tamamında anlamlı bir artış elde ettik. Bazı ilçelerimiz çok iyi performans sergilemişler, bazı ilçelerimiz biraz daha az. 20 ilçemizin tamamı ciddi ilerleme kaydetti. Bu BİGEP’in sahadaki uygulamasının neticelere yansıdığının bir işaretidir. Bu akademik alanla alakalı. Elbette BİGEP sadece akademik alan değildi. Özellikle fırsat ve imkan eşitsizliklerini ortadan kaldırmak için ciddi bir sinerji kaynağıydı. Hem okullardaki fiziki imkan ve koşulların iyileştirilmesi, dezavantajlı okullardaki Danışmanlık Öğretmen uygulamasıyla da her bir öğrenciye dokunarak, çocukların kendi gelişim seyrinde kendilerine yardımcı olması için ciddi bir katkı sağladı. Önümüzdeki yılda çok daha iyi olacağını düşünüyorum.”

 




KAYNAK: İHA