Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BASKİ) tarafından su tüketiminde tasarruf amacıyla uygulamaya konulan kademeli su tarifesine yönelik fiyat güncellemesi, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. İlgili bakanlıkların yönetmelikleri ile Danıştay’ın emsal kararına rağmen, İdare Mahkemesi’nin “Eşitlik ilkesine aykırı” diye gerekçelendirdiği karar tartışmaları beraberinde getirdi. Son yıllarda artan iklim krizi ve kuraklık tehlikesine karşı pek çok yerde uygulanan “Kademeli Su Tarifesi”ne ilişkin Danıştay’ın ise su tasarrufunu teşvik ettiği ve hukuka aykırı olmadığı yönünde kararı bulunuyor. BASKİ ise kararı üst mahkemeye taşıdı.
Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BASKİ), il genelinde ihtiyaçtan fazla su tüketiminin artmasına karşı suda tasarrufu teşvik etmek amacıyla kademeli su tarifesinde fiyat güncellemesi yaptı. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi ise “Eşit maliyetli maldan daha fazla ücret alınması sonucunu doğurduğundan eşitlik ilkesine aykırıdır” diyerek uygulamanın iptal edilmesi gerektiğine karar verirken gerekçesi ise tartışma yarattı.
İlgili bakanlıkların yönetmelikleri ile Danıştay’ın emsal kararına rağmen, İdare Mahkemesi’nin “eşitlik ilkesine aykırı” diye gerekçelendirdiği karar şaşkınlıkla karşılandı.
Kademeli Su Tarifesi son yıllarda artan iklim krizi ve kuraklık tehlikesine karşı suda tasarrufu teşvik etmek amacıyla pek çok yerde uygulanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da yönetmelikleri mevcut. BASKİ ise uygulamanın yönetmeliklere ve hukuka uygun olduğunu belirtirken, kararı üst mahkemeye taşıdı.
DANIŞTAY; “KAMU YARARI VAR VE HUKUKA UYGUN” DEMİŞTİ
Tartışma konusu olan karara ilişkin Danıştay 8. Dairesi’nin 2011/706 Esas ve 2014/1738 sayılı kararı ise uygulamanın hukuka aykırılık göstermediğine hüküm veriyor. Danıştay, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin aksi yöndeki hükmünü iptal ettiği kararında şu ifadelere yer verdi: “Bozma gerekçesi olarak Yüksek Mahkeme ‘konutlarda su tüketimi arttıkça daha fazla ücret ödenecek şekilde bir tarifelendirmeye gidildiği, söz konusu tarifelendirme ile su tüketiminde tasarrufun sağlanması sağlanmasının ve nihai olarak kamu yararının amaçlandığı görülmekte olup kademelendirmede baz alınan metreküp miktarının haklı olup olmadığının da ortaya konulması gerekmektedir. Bu durumda tüketimde tasarrufun sağlanması amacını gerçekleştirmeye yönelik olup, yasaya dayanılarak hazırlanan yönetmelikle verilen yetkiye dayalı olarak da kademelendirme yapılması işleminde hukuka aykırılık görülmediğinden; aksi gerekçe ile kademeye esas oranların haklılığı araştırılmaksızın işlemi iptal eden İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir’ şeklinde hüküm kurmuştur.”
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın