OBIDEV Başkanı Fatma Tabanlı, dünyada her 36 çocuktan 1’inde otizm görüldüğünü söyleyerek; “Otizmin farkında olmak, yok saymamak ilk basamaktır” dedi. Ayrıca yıllardır mavi renk ile anılan otizmin için oluşturulan farkındalığın yeterli olmadığından kırmızı renk ile otizme dikkat çekildi.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında, Balıkesir Atatürk Anıtı’nda OBIDEV, çeşitli etkinlikler düzenledi. Otizmli bireylerin haklarını ve bu hakları korumanın aciliyetini vurgulamak için düzenlenen etkinliğe CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, Neriman Köybaşı, CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın’ın eşi Erbil Akın ve OBIDEV Başkanı Fatma Tabanlı, otizmli bireylilerin aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından OBİDEV Başkanı Fatma Tabanlı kısa bir konuşma yaptı.

Başkan Tabanlı, her 54 çocuktan 1’inde otizm görülürken 2023 verilerine göre her 36 çocuktan 1’inde otizm görülmeye başladığına dikkat çekti.

“Otizmin farkında olmak, yok saymamak ilk basamaktır” diyen Başkan Tabanlı, yıllardır mavi renk ile anılan otizmin için oluşturulan farkındalığın yeterli olmadığı görüldüğünden bu yıl kırmızı renk dikkat çekeceklerini söyledi.

Otizmli bireyler için yapılması gerekenleri de sıralayan OBIDEV Başkanı Fatma Tabanlı açıklamalarının devamında ise; “Tüm dünyada 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü olarak kabul edilmiştir. Bugünü anmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte otizmli bireylerin haklarını ve bu hakları korumanın aciliyetini vurgulamak istiyoruz. Vakfımızın kurulduğu 2016 yılında Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (Center for Desease Control and Prevention; CDC) tarafından yayımlanan raporda her 54 çocuktan 1’inde otizm görülürken 2023 verilerine göre her 36 çocuktan 1’inde otizm görülmeye başlanmıştır. Bu yüzden otizmi yok saymamız ve otizmli bireylerin haklarını ihlal etmemiz düşünülemez. Bu hakların korunması için otizmli bireylerin ihtiyaçlarını farkında olmamız ve gereğinin yapılması için çaba sarf etmemiz gerekmektedir” dedi.

İhtiyaçlarını sıralayan Başkan Tabanlı, erken tanıya ulaşmaları için gereken tanılama sürecinin işlevsel ve eşit koşullarda yürütülmesi, gereksinim duyan otizmli bireyler için bilimsel, yoğun ve nitelikli özel eğitime erişiminin sağlanması, okul öncesi dönemden yükseköğretime kadar kapsayıcı ve nitelikli eğitime eşit koşullarda erişim, kapsayıcı eğitim ortamlarında ayrımcılıktan uzak yaklaşımın benimsenmesinin sağlanması, deprem, sel gibi afetlerden sonra kapsayıcı arama kurtarma çalışmaları ve müdahale, ve yoğun desteğe ihtiyacı olan otizmli bireylerin insani yaşam haklarına saygı duyulan bakım merkezleri ve bakım hizmetleri oluşturmaları gerektiğini söyledi.

 

HABER: BUSE ASLAN