Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yaz sezonuna girmeden olası orman yangınlarına karşı çalışmalarına tatbikatlara start verdi.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen orman yangınlarıyla mücadele eğitimleri devam ediyor. Bu eğitimler kapsamında orman yangınlarına müdahale edecek olan personellerle birlikte, Yangın Yönetim Yerleşkesinde bir tatbikat gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma yapan  Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, yangın sezonu öncesi yapılan yangın eğitimlerinin, bilgilerin tazelenmesi için gerekli olduğunu, orman yangınlarına zamanında ve bilinçli müdahalenin önemli olduğunu ifade ederek personele yönelik yapılan bu eğitimlerin verimli ve başarılı geçmesini diledi. 

Tatbikatın açılış konuşmasını yapan Bölge Müdürü Kayıran;  “Malum havalar ısınmaya başladı, yangın sezonu başlamadan eğitimlerimizi tamamlamak zorundayız. Kendi personelimize vereceğimizi eğitimlerimizi bugün itibariyle tamamlamış bulunuyoruz. Köylerde vatandaşlara karşı verdiğimiz eğitimler ise devam etmektedir.

Bu yıl orman yangınlarında 7 adet hava aracımız hazır bulunacak, 120 adet yangın söndürme kara aracımız, 43 adet iş makinemizle yangınlara karşı mücadele edeceğiz, yangınla mücadele edecek personel sayımız ise 1200 kişi. Balıkesir orman yangınlarının yaşandığı kritik bir bölge vatandaşlarımızdan ormana yakın yerlerde, köylerde ateş yakılmaması konusunda istirham ediyoruz. Çünkü bizim bu zamana kadarki tespitlerimize göre yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Bunların da tamamına yakını ihmal, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklanıyor” dedi.

Daha sonra yapılan yangın tatbikatında alınan ihbar üzerine bölgeye ulaşan aranzöz ve ekipler yanan ateşi kısa sürede söndürdü.

 

BALIKESİR’DE ANIZ VE

TARLA YANGINLARI ÇOK FAZLA 

Tatbikat sonrası basın mensuplarına Yangın Yönetim Aracı ile Yangın Yönetim Merkezini gezdiren ve teknik bilgiler veren Müdür Kayıran, geçtiğimiz yıl 79 yangına müdahale ettiklerini söyledi. Kayıran; sözlerini şu şekilde tamamladı: “112’ye yapılan yangın ihbarları ilk olarak Yangın Yönetim Merkezimize düşüyor. Bölgeye yakın yangın kulemiz kameralı ise kameradan takip ediyoruz. Değilse kulede çalışan personelimizden bilgi alıyoruz. Yangın havuzlarını, aranzözlerin durumunu, ekiplerin konuşlanmasını tamamen bu arvento üzerinden görebiliyoruz ve yönlendirmeyi bu arvento sistemi üzerinde yapıyoruz. Bir yerde burası bizim kalbimiz diyebiliriz.

Geçen sene 79 yangınımız oldu 116 hektar alanımız zarar gördü. İlk müdahale süremizde 12 dakika civarında. Bu konuda ortalamalar seviyesindeyiz. Ama kırsal yangın dediğimiz, anız ve tarla yangını gibi yangın sayısında Türkiye’de Çanakkale’den sonra ikinci sıradayız. Bunlara da müdahale etmek zorundayız çünkü müdahale etmediğimiz takdirde bir şekilde ormana sirayet ediyor. Dolayısıyla biz onlara müdahale ediyoruz. Bu sebeple itfaiye, jandarma ve tüm kamu kurumlarına işbirlikleri için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Müdür Kayıran konuşmasının sonunda yangınsız, kazasız bir sezon diledi.

 

HABER: BUSE ASLAN