Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, beklenen Marmara depremi öncesi uyarılarda bulundu. Depreme karşı önlem alınması gerektiğini ifade eden Aykan, ayrıca ev alacaklara “Manzarasına değil, evin sağlamlığına fay hattı üzerinde olup olmadığına bakın” tavsiyesinde bulundu.
Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler ve Marmara Bölgesinde beklenen depremle ilgili açıklamalarda bulundu.
Sultan Abdülhamid Han Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sunumda Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, depreme karşı alınabilecek önlemleri anlattı. Aykan, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerle ilgili başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Hepimizin bildiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve birçok kentimizde etkili olan 7.7, 7.6 büyüklüğündeki deprem ülkemizde çok büyük bir afet yaşattı. Şuana kadar yaklaşık 35 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Çok büyük üzüntü içerisindeyiz. Yapılan tespitlere göre de çok büyük hasarlar oluştu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”
DEPREM RİSKİ SADECE KAÇAK VE RUHSATSIZ YAPILARDA GEÇERLİ DEĞİL
Depremin sadece kaçak ve ruhsatsız yapılarda risk oluşturmadığını, bütün binalar için geçerli olduğunu belirten Aysun Aykan: “Ülkemizde bu depremler göstermektedir ki afet riskinin azalmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu depremlerde yıkılan binaların yapı denetimi yapılan ve belediyeden yapı ruhsatı alan binaların yıkılması; deprem riskinin sadece kaçak ve ruhsatsız yapılarda olmadığını açıkça ortaya koymuştur” dedi.
GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİ İLE DEPREME DAYANIKLI BİNA OLUŞTURABİLİRİZ
Depreme karşı alınabilecek önlemlerin uygulanması halinde yıkıcı depremlere bile dayanıklı binaların günümüz teknolojisi ile yapılabileceğini söyleyen Aykan: “Ülkemizde deprem üretecek şuanda 500 diri fayımız bulunuyor. Yerleşim merkezleri bu diri fayların üzerinde ve etki alanları içerisinde bulunmaktadır. Bu yüzden bizim depremlere karşı önlemlerimizi almamız gerekiyor. Günümüz teknolojisi ve bilim sayesinde depremin şiddeti hangi büyüklükte olursa olsun sağlam, dayanıklı binalar yapabilmemiz mümkün” ifadelerine yer verdi.
DEPREM BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR
Japonya’daki deprem bilincinin ülkemizde de oluşturulması gerektiğini anlatan Aykan, şöyle devam etti: “Japonya’da bizden çok daha şiddetli depremler oluyor. Ancak can kayıpları yaşanmıyor. Çünkü ülkede deprem bilinci var. Yıllardır insanlar bunun farkında. Önlemler alınmış durumda. Ülkemizde maalesef deprem bilinci yok. Bunu bizim mutlaka bir an önce oluşturmamız gerekiyor. İlkokul seviyesinde okullarda deprem ve doğal afet bilincine ilişkin bilgiler verilmelidir. Depremlere karşı dirençli bir kent oluşturmamız gerekiyor. Bunun yapılması için en başta deprem bilincinin oluşturulması ve gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik sosyal farkındalığın hedef kitlemiz olan yerel yönetimlerden tüm vatandaşlara kadar oluşturulması gerekiyor. Ülkemizde istatistiksel olarak her 7 yılda 1 kez büyük deprem oluyor. Bunu da göz önünde bulundurarak bizim bir an önce risk azaltıcı çalışmalara başlamamız gerekiyor.”
BALIKESİR’DE YIKICI GÜCE SAHİP 20 FAY HATTI VAR
Balıkesir’de bulunan ve diri fay hatlarından da bahseden Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan: “Balıkesir’de Karesi ilçesinde geçen Gökçeyazı fayı, Edremit’te Edremit fayı, Bandırma’da ise Sinekçi fayı, Edincik fayı, Bandırma fayı, Yenice – Gönen fayı bulunuyor. Bu fay hatları büyük deprem oluşturma potansiyeline sahiptirler. Balıkesir’de gelecekte yıkıcı deprem üretebilecek 20 fay hattı bulunuyor. 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olan diri faylar bunlar” dedi.
“MARMARA DENİZİNDE YIKICI DEPREM BEKLİYORUZ”
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından Marmara Denizi’ndeki beklenen depremler ile ilgili konuşarak sözlerini sürdüren Aykan, yıkıcı bir deprem beklenildiğini ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün illerin ciddi derecede etkileneceğini söyledi. Aysun Aykan: “Deprem hareketlerine göre Marmara bölgesindeki fay hatlarında ortalama 250 yılda bir deprem gerçekleştiğini belirten Aykan, bölgede uzun bir zamandır deprem olmadığına dikkat çekerek yakın zamanda yıkıcı bir deprem beklediklerini söyledi. Aykan: “Marmara Bölgesinde en son depremder 1500 ve 1700’lü yıllarda olmuştur. Ortalama 250 yıl arayla deprem olması beklenirken bu bölgede uzun bir süredir deprem olmuyor. Burada meydana gelecek olan bir deprem Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün illeri ciddi derecede etkiler, büyük hasarlara neden olabilir. Ayrıca buradaki fay hattı maksimum 7.6 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Bu yüzden gerekli tedbirleri bir an önce almamız gerekiyor” diye söyledi” şeklinde konuştu.
EV ALIRKEN MANZARASINA DEĞİL SAĞLAMLIĞINA BAKIN!
Vatandaşlara ev alırken sağlamlığına daha çok önem göstermeleri konusunda uyarılarda bulunan Aykan: “Depreme karşı dayanıklı, sağlam binalar yapmamız gerekiyor. Bunun için yapılacaklar var. Ev alırken manzarasına, büyüklüğüne bakılmamalıyız; yapısal olarak sağlamlığına, altından fay hattı geçiyor mu, yapı ruhsatı almış olmasına bakmamız gerekiyor. Bu binaların normal şartlarda da yıkılmaması gerekiyor” diye söyledi.
“BU DEPREM 500 ATOM BOMBASINA EŞ DEĞER”
İYİ Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük ise gerçekleştirilen sunumda Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin şiddetinin 500 atom bombasına eş değer olduğu hatırlattı. Yörük, özetle şunları söyledi: “Türkiye’miz 6 Şubat Pazartesi günü iki büyük depremle sarsıldı. 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana geldi. 7,7’lik bu depremin ardından saat 13.24’de bir sarsıntı daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan olarak kaydedilen depremin büyüklüğü 7,6 olarak belirlendi. Deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük bir yıkıma yol açtı. Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 3 bin 170 artçı deprem daha meydana geldi. AFAD depremin dokuzuncu gününde 10 ilde toplam can kaybının 31 bin 974 olarak açıkladı ve depremden etkilenen illerden 195 binin üzerinde afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi. İki depremin açığa çıkardığı enerjinin 500 atom bombasına denk geldiği açıklandı. Yani henüz üretilmemiş bir bomba yerin hemen altında fay zonları olarak duruyor ve biziler üzerinde yaşalaya devam ediyoruz. Türkiye’nin ve de tabi ki Balıkesir’in en acı gerçeklerinden bir tanesi, hiç şüphesiz deprem kuşağında yer alan bir ülke olması. Bugüne dek yaşadığımız büyük depremler ve yitirdiğimiz canlarsa bunun en net göstergesidir. Balıkesir olarak da son derece önemli ve riskli bir deprem bölgesindeyiz ve malum iktidar ve yöneticiler tarafından yönetildiğimiz için son derece hazırlıksızız. Balıkesir özelinde Gönen, Manyas ve İvrindi-Gökçeyazı aktif fay hatlarının üzerinde kurulmuş ilçelerimizdir.”
KAYNAK: İHA
Yorum yapın