Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı’nda konuşan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, üreten Türkiye’nin yaklaşan en büyük sorununun köyden kente göç olduğunu söyledi. Kula; son yıllarda köylerin boşaldığına ve özellikle okumak için şehre gelen kız çocuklarının bir daha köye dönmek istemediğine dikkat çekerek tarım ve hayvancılığın devam etmesi, gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için bu soruna çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Balıkesir’deki Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullar ve kurumlarının sektörle işbirliğini geliştirmek için düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştay’ı dün Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Uygulama Otelin’de yapıldı.

Balıkesir’de mesleki eğitimin genel yapısının güçlendirilmesi, mesleki eğitimde insan yapısının güçlendirilmesi ve mesleki eğitimin itibarının artırılması ana başlıklarından oluşan çalıştayda oluşturulan gruplarda bilgi alışverişi yapıldı.

 

KULA: “GELİŞEN BALIKESİR’İN KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI VAR”

Çalıştay’da konuşan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula; yolların kesiştiği ve yeni sanayi alanlarıyla büyümesini sürdüren Balıkesir’in ilerleyen süreçte kalifiye eleman ihtiyacı olacağını söyledi.

Başkan Kula; “Ülkenin gelişmesinde, kalkınmasında sanayinin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Mesleki eğitimin iki temel unsuru görünür. Bunlar bir yandan genç insanlara başarının yolunu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmektir.

Yetişmiş elemanların bilgi ve becerileri ekonomik başarının temellerini oluşturmaktadır. Bu nedenle bizler iş dünyası olarak mesleki eğitim diyoruz. İlimiz sanayi yatırımları, turizme hizmet sektörü, gıda, tarım ve hayvancılık sektörü açısından potansiyeli yüksek gelişme gösteren bir il konumundadır. İstanbul-İzmir otoyolunun hizmete girmesi yakın zamanda tamamlanacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale-Balıkesir otoyolunun bitmesinin ardından Balıkesir tüm yolların kesişme noktası haline gelecektir. Bunun sonucunda ilimize çok daha yatırım gelmeye başlayacaktır.

Limanlara ve sanayi bölgelerine yakınlığı lojistik avantajları yeni kurulan Organize Sanayi Bölgeleri göz önünde bulundurulduğunda gelecek olan yatırımlarla artan kalifiye eleman ihtiyacını da yanında getirecektir.

Buda ilimiz için mesleki eğitim önemini gözler önüne sermektedir. Bizler iş dünyası olarak Milli Eğitim’e mesleki eğitim noktasında her türlü iş birliğini vermekteyiz. TOBB ile MEB arasında imzalanan protokol ile Balıkesir Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Borsa’nın yönetimin olduğu Balıkesir Organize Bölgesi Meslek Lisesini hayata geçirdik.

Okulumuzun temel ihtiyaçlarından sarf malzemelerine kadar öğrencilere verilecek bursa kadar her türlü ihtiyaç konusunda yakından ilgileniyoruz. Okuldaki 100’ün üzerinde öğrencimize oda ve borsalar olarak burs veriyoruz. Bunun dışında tüm meslek lisesi öğrencileri içinde tespit edilenlere eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla kışlık bot ve giysi temini ediyoruz.

Mesleki eğitime diğer kurum ve kuruluşların katkısını artmasını diliyoruz. İlimizin tüm sektörlerdeki gelişmesinin mesleki eğitimden geçeceğine inanıyoruz” dedi.

 

 

ÜRETİMDEKİ EN BÜYÜK SORUN KÖYDEN KENTE GÖÇ

Konuşmasında son yıllarda köylerin boşaldığını söyleyen Başkan Kula, üretim açısından bu konunun yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

Kula, özellikle okumak için şehre gelen kız çocuklarının köylere bir daha dönmediğini ifade ederek bu sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğini belitti. Kula sözlerini şu şekilde tamamladı; “Sanayi de ve ticarette mesleki eğitimin önemi her geçen gün artmakta. Bizler yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını her toplantıda dile getiriyoruz. Benim burada söylemek istediğim bir konu daha var. Balıkesir’in her swot analizinde tarım ve hayvancılıkta önde planda olan bir il ve tarım ve hayvancılığın her çeşidinde ilk 5’teyiz. Ancak son yıllarda köylerden şehre hızlı bir göç var. 50 yaşın altındakiler köylerde kalmıyorlar. Hem şehrimizin tarım ve hayvancılığın devam etmesi gıda ihtiyacının devam etmesi, Türkiye’yi doyuran iliz diyoruz ama gençlerimizin toprakla uğraşmaya devam etmesi gerekiyor, hayvancılıkla iştigal etmeleri gerekiyor.

Hem ilimizin iş gücü açısından hem de ülkemizin gıda açığı açısından onların köylerde kalmasına toprakla uğraşmasına teşvik etmemiz lazım. Bunun için ne yapabiliriz bilmiyorum ama bu çalıştayın önemli konularından bir tanesi de o olmalı.

İl Milli Eğitim Müdür yardımcısına bunu anlatmıştım. Bence köylerde tarım ve hayvancılıkla ilgili bölümler açılabilinir. Bu bölümlerde öğrencilerin okumasını teşvik edebiliriz diye düşünüyorum.

Taşımalı eğitimle birlikte köyde çocuklarımız şehre geldiği zaman artık lise bittiğinde tekrar köye dönmek istemiyorlar. Özellikle kız çocukları tekrar köye gitmek istemiyor. Bu çok açık ve herkes tarafından bilinen bir durum. Erkekler baba ocağına baba toprağına dönmek istese bile kızlar gitmek istemiyor, erkeklerde evlenemiyor.

Pandemi gıdanın ne kadar önemli olduğunu hepimize hatırlattı. Gıda fiyatlarının yüksekliği malumunuz o yüzden topraklarımızda üretmeye çalışmaya daha fazla ihtiyacımız var.”

 

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ALİ TATLI: “NELER YAPMALIYIZ BUNU KONUŞACAĞIZ”

Çalıştayın konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise il genelindeki mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarla sektör temsilcilerini bir araya getirdiklerini söyledi. Tatlı, “Balıkesir’de Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları ile sektör temsilcilerinin bir araya gelerek ilimizin mesleki eğitim konusunun sektörle işbirliği; ani eğitim-istihdam işbirliğini konuşup ilimize özgü, ilimize has genel söylem ve sorunlardan tamamen bağımsız olarak ilimiz genelinde sektör temsilcilerimiz ve kurumlarımız bir masanın etrafında uyumlaştırılmış başlıklar altında birbirimiz için ne yapabilirizi konuşacağız. Bizler eğitim kurumları olarak sektöre ne tür katkı sunabiliriz, sektörün bizden beklentisi nedir, eğitim kurumlarımızın sektörle iletişimi nedir ve daha iyi nasıl yapabiliriz bunu konuşacağız” diye konuştu.

 

“23 BİN 150 ÖĞRENCİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALIYOR”

İl genelindeki mesleki ve teknik eğitim veren okul ve kurumlar hakkında da bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “İlimizde 57 tane Mesleki ve Teknik Eğitim kurumumuz var. 2 Güzel Sanatlar Lisemiz, 1 de Spor Lisemiz olmak üzere toplam 60 Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı kurum var. 10 bağımsız mesleki eğitim merkezimiz var. Yine iki hafta önce 57 Mesleki ve Teknik Eğitim okulumuzun, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin bünyesinde mesleki eğitim programı açıldı. Gerekçemiz şu; mesleki eğitim; eski deyişle çıraklık eğitim sistemi üzerinden sektörün her alanında geniş bir yelpaze sunarak sektörün ihtilacını karşılamaya dönük adımlar atmak ve çalışmalar yapmaktır. Bu çerçevede ilimizde 57 Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumumuzda 19 bin 650 öğrencimiz bulunmakta, yine 10 bağımsız Mesleki Eğitim Merkezimizde de 3 bin 500 öğrencimiz şu an itibariyle çıraklık, kalfalık, ustalık veya örgün eğitimlerine devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“SEKTÖRÜN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA EĞİTİM VERİYORUZ”

Mesleki ve teknik eğitim ile sektörün bir arada bulunmasını önemsediklerini dile getiren Ali Tatlı, “Bizler mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları olarak sektörün bizden talepleri doğrultusunda elimizden geleni değil, diz çöküp çalışarak yardımcı olmaya çalışacağız, talepleri yerine getirmeye çalışacağız. Ancak şunun bilincinde olarak bizde aynı zamanda öğretim kurumlarıyız ve uygulamamız gereken öğretim programlarımız da var. Sizlerle iş birliği içinde, sizlerin ihtiyaçlarını dikkate alarak ve yine zaman zaman sizlere gelip, sizler için ne yapabiliriz sorusunu sorup bu doğrultuda yeniden kendimizi yenileyerek yolumuza devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

“MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ”

Günümüzde mesleki eğitimin öneminin her geçen gün arttığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, sanayideki kalifiye eleman ihtiyacının önemine dikkat çekti. Konuşmasına merhum iş adamı Mustafa Koç’un “Meslek Lisesi memleket meselesi” sözleri ile başlayan Başkan Yarış: “İş hayatında ihtiyaç duyulan Mesleki Eğitimin önemi giderek artmaktadır. Mesleki  ve Teknik eğitime önem verilmesi gelinen nokta itibariyle kaçınılmaz bir gerçektir. Mesleki ve Teknik Liseler için cazibe merkezi olması için tanıtım çalışmaları yapılması gerekmektedir” dedi.

 

VALİ HASAN ŞILDAK: “MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ MASAYA YATIRIYORUZ”

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Hasan Şıldak ise mesleki ve teknik eğitimin ülke için önemine değindi. Vali Şıldak, “Ülkemizin bir gerçeği olan eğitim sistemimiz içinde faaliyet yürütmekte olan mesleki ve teknik liselerimizin en verimli şekilde misyonlarını nasıl yerine getirebileceklerini, kendilerinden beklenen ülkemizin realitesinin içerisinde sanayi sektörü özellikle imalat sektöründe nasıl işbirlikleri yapılabilir, en iyi yapılanma nasıl olmalıdır, şu

anki mevcut uygulamanın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir, bu anlamda düzeltme yapabileceğimiz, müdahale etmemiz gereken il ve ilçe düzeyinde bu ölçekte bizim üzerimize düşen görevler nelerdir, sistemi nasıl daha işbirliği ve koordinasyon içerisinde sürdürebilir kılabiliriz gibi hususlar masaya yatıracak. Aslında çok güzel konu başlıkları var. Biz bu çalışmayı epey uzun bir süredir icra edelim diye düşünüyoruz. Tabi bunun devamı da gelebilir. Biz burada aslında ilimizdeki durumu görmek istiyoruz. Bu alanda gerek meslek liselerimiz gerek MESEM’ler nasıl çalışıyor, daha iyi nasıl çalışabilir, alandaki uygulayıcılar bu konuda ne düşünüyorlar, odalarımız ne düşünüyor, sanayicimiz, ticaret erbabımız, esnafımız meslek liselerine MESEM’lere nasıl bakıyor ve Milli Eğitim Bakanlığımızın da çalışma odağı olarak belirlediği bu alanın mesleki eğitimin ülkemize geliştirilmesine yönelik ihtiyaçların belirlenmesinin tam da böyle gündemde olduğu bir dönemde bunu masaya yatıracağız” diye konuştu.

 

“İYİ ÖRNEKLER ELE ALINIP İKİNCİ ETAP ÇALIŞMALARA BAŞLAYABİLİRİZ”

Çalıştayda çıkacak sonuçların ili değerlendirilerek ikinci aşamada yapılabilecekler hakkında görüşlerini açıklayan Vali Hasan Şıldak, “Benim arzum şudur; buradan çıkacak sonuçların iyi bir raporlamayla bütün paydaşlarla paylaşılması ve bu çalışmanın ikinci etabının çok daha geniş bir alanda daha somutlaşmış alanlara odaklanarak daha spesifik bir şekilde yürütülmesi şeklinde olabilir. İyi örnekleri arkadaşlarımız anlatabilir, konunun uzmanları davet edilebilir. Bu konuda kafa yoran, fikri olan, ülke düzeyinde isim yapmış kişilerden, eğitimcilerden mesleki eğitim konusundaki uzmanlardan bilgilendirme yapması istenebilir. Bu hususta da bir bakış açısı kazanmak ilimizde bir aşama kat etmek için bu çalışmanın da faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

 

“BAŞARI ÇITASI YÜKSELTİLMELİ”

Türkiye’de eğitim alan öğrencilerin hedeflerinin doktorluk, avukatlık gibi meslekler olduğuna dikkat çeken Vali Hasan Şıldak, mesleki ve teknik eğitimin tercih edilmesi için de yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Vali Şıldak, “Ben verimli, başarılı bir çalışma olması arzusuyla şu gerçeği de ifade ederek sözlerime son vereceğim. Ülkemizde hedefleri olan öğrencilerimiz ya doktor ya avukat olmak istiyor. Herkes belli mesleklere odaklanmış bir eğitim potası içerisine giriyor, o kanaldan yürüyor ve mezun oluyor. Halbuki hayat çok geniş bir alanı kapsayan, gerçek hayat sadece doktorluk, öğretim üyeliği, avukatlık, hakimlik, savcılık, kaymakamlıktan ibaret olmayacak kadar geniş bir alana yayılmış bir yelpazedir ve toplumda bir iş bölümü var. Modern toplumlar aslında doğru olanı doğru olduğu zamanda doğru olduğu yerde icra eden toplumlardır. Meslekler çok farklı farklı alanları dolduran, her biri kıymetli, her birinin eksikliğini toplamdan çektiğiniz zaman aradan hissedeceğimiz ölçüde önemlidir. Bu itibarla mesleki ve teknik anlamda eğitim yapan bu eğitim kurumlarının kesinlikle niteliğinin, kalitesinin, başarı çıtasının yükseltilmesi lazım” diye konuştu.

 

Çalıştayda yapılan konuşmaların ardından katılımcılar oluşturulan masalarda mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu. Oluşturulan grupları gezen Vali Hasan Şıldak, çalıştayda alınacak kararların önümüzdeki dönem yol haritasını belirlemede önemli rol oynayacağını belirtti.

HABER: İLKAN TOPRAK