Trafik Haftası Kapsamında "Hayatla Yarışılmaz" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte hafta kapsamında şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler ile yılın trafik polis, jandarma, zabıta memuru ile yılın şoförüne ödülleri verildi.

 Karayolu Trafik Haftası Etkinlikleri kapsamında trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması, trafik kurallarına uyulması yönünde toplumsal farkındalığın artırılması, kamuoyu desteğinin sağlanması amacıyla Balıkesir Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nda “Hayatla Yarışılmaz” sloganı altında bir etkinlik gerçekleştirildi.

Programa Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Cihangir Kemal Yüzçelik, Balıkesir Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Serdar Güler, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Sağlık Müdürü Dr. Sekan Kadir Keskin, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli  ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Balıkesir Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Serdar Güler yaptı. Güler;

 

; “Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi ve devam ettirilebilmesi amacıyla, ülkemizde her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü Karayolu Trafik Güvenliği günü, bugünü takip eden hafta ise "Karayolu Trafik Haftası" olarak kutlanmaktadır. Karayolu Trafik Haftası etkinlikleri bu yıl 04 Mayıs -10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Bilindiği gibi trafiğin en önemli unsurlarından biri insan unsurudur. Bizler sürücü, yolcu ya da yaya olarak trafiğin belirleyici faktörü olarak rol almaktayız. Bizim trafik konusunda bilinçlenmemiz ve bunu davranış haline getirmemiz çevremizde daha güvenli bir trafik ortamı sağlayacağı gibi aksi davranışlarımız trafik kazaları ile sonuçlanabilecektir.

Trafik kazaları, toplum genelini ilgilendiren üzücü ve yıkıcı sonuçlarıyla, ülkemizin ve ilimizin öncelikli sorunları arasında yer almaktadır.

2023 yılında Ülkemizde 207.902 'Ölümlü ve Yaralamalı Trafik Kazasında, 2.211 vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybetmiş, 305.227 vatandaşımız yaralanmış ya da sakat kalmıştır.

Yine aynı yıl, Balıkesir il geneli Polis ve Jandarma bölgesinde 4.016 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında 51 vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybetmiş, 5.816 vatandaşımız yaralanmış ya da sakat kalmıştır.

Unutulmamalıdır ki, meydana gelen trafik kazalarının büyük bir oranı insan unsurunun hatalarından kaynaklanmakta olup, yapılan kaza analizleri sonucu bu oran yüzde 98 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu kazaları en aza indirmek için denetim hizmetlerimiz aralıksız sürdürülmekte olup, 2023 yılında Polis ve Jandarma bölgesinde 1.216.076 araç kontrol edilmiş, kusuru görülenlere 247.945 ceza işlem uygulanmış, 17.995 araç trafikten men edilmiştir.

Trafik kazalarını önlemek tümüyle mümkün olmayabilir, ama bu kazaları; sayıları ve sonuçları itibariyle en az seviyeye indirmek bizlerin elindedir. Trafik güvenliğinin sağlanması, yol kullanıcılarının eğitimi, yasal düzenleme ve denetleme hizmetleriyle birlikte, ilk yardım, kurtarma ve mühendislik hizmetlerinin etkili ve sürekli bir şekilde yapılması ile mümkün olabilir.

İnsanlar arasında saygıya dayalı trafik bilinci, kurallara uymayı, trafikte dikkatli ve sabırlı olmayı gerektirir. Tüm değerlerin üzerinde olan insanın yaşama hakkının yanı sıra, sosyoekonomik boyutuyla da büyük zararlara yol açan kazaların önlenmesi için sadece yetkililerden çözüm beklenmemeli, bireysel olarak trafikteki sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Büyüyen trafik sorununa yeni çözüm önerileri getirmek amacıyla, denetleme hizmetlerinin yanında, çeşitli kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile birlikte ortaklaşa çalışmalar yapılmakta, çözüme yönelik önemli uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Emniyet Müdürlüğü olarak trafikteki sorunların çözümü konusunda; başta geleceğin büyükleri okul çağındaki öğrencilerimiz olmak üzere, tüm yol kullanıcılarına yönelik eğitim ve bilgilendirme amaçlı projeler geliştirerek uygulamaktayız.

Bu kapsamda; yol kullanıcılarını bilgilendirmek amacıyla, sürücülere ve yayalara yönelik bilgilendirme çalışması yapılmakta ve broşür dağıtılmakta, ilimiz merkezinde bulunan, ilk, orta ve lise okullarına gidilerek, slayt ve filmler eşliğinde eğitimler verilmekte, cadde ve sokaklarda tüm yol kullanıcılarına, okul servis sürücülerine, ticari taşıt sürücülerine yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Küçük yaşta öğrenilen trafik kurallarının daha kalıcı olacağı gerçeğinden hareketle uygulamakta olduğumuz projelerden birisi de Balıkesir Çocuk Trafik Eğitim parkında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı sonu itibari ile 56 okul misafir edilerek 5.113 öğrenciye teorik ve uygulama eğitim verilmiş, 33 okulda ise 18.600 öğrenciye eğitim verilerek toplamda 23.713 öğrenciye ulaşılmıştır.

2024 yılı ilk 4 ayında il genelinde 8.387 araç sürücüsüne, 829 yaya, 7.944 öğrenci olmak üzere toplam 17.160 kişiye eğitim verilmiştir. Bu çalışmalarımız artarak devam edecektir.

Unutulmamalıdır ki; alınan trafik tedbirleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya yöneliktir. Vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymaları ve bunu bir yaşam biçimi haline getirerek, trafik güvenliğine katkıda bulunmaları, ülkemiz ve Balıkesir'imizin huzuru açısından son derece önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Etkinlikte konuşma yapan Vali İsmail Ustaoğlu, trafik kurallarının hiç kimseye hatırlatılmadan uyulması gereken kurallar olduğuna değindi. Trafik kurallarının maddi hasarlı kaza olmadan trafikte akışın sağlanması için çok önemli kuralları olduğundan bahseden Ustaoğlu, düzenlenen etkinliğin amacının ceza yazmak değil doğruyu öğretmek olduğunu söyledi.

Öte yandan Trafik haftası nedeniyle Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nda düzenlenen programda resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. Son olarak gerçekleştirilen etkinlik Vali İsmail Ustaoğlu ve beraberindeki il protokolünün Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nda miniklere verilen eğitimlere katılması ve parktaki stantlardan bilgi almasıyla son buldu.

 

ÖDÜL ALAN İSİMLER

Şiir yarışmasında dereceye girenler: Yaren Taş, Duru Tabanlı, Zührenaz Şeker

Resim yarışmasında dereceye girenler: Ömer Aras Demir, Elif Türksever, Buğlem Serengil

Kompozisyon yarışmasında dereceye girenler: Fatma Gül Kaya, Zeynep Naz Özkan, Enes Gergöz

Yılın Trafik Görevlileri: Selin Zeybek, Erkan Özkurt, Hüseyin Avni Cansız, Kasım Babacan, Serkan Demir, Gökhan Gölge

Yılın Örnek Sürücüleri: Erkan Okçelik: Özgür Sevimli

 

HABER: BUSE ASLAN