Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, katıldığı TÜGEM Networks Semineri'nde genel hayatta ve Balıkesir’deki ticaret ile ilgili görüşlerini paylaştı. Başkan Kula ticaretin temelinin güvene dayandığını ifade etti.

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Rahmi Kula, ticarette güvenin önemine vurgu yaptı. TÜGEM Networks Semineri sonrası konuşan Başkan Kula, kaybedilen güvenin ticarete olumsuz etki yaptığını ifade ederek özetle şunları söyledi:

 

 “Sanayici bir aileden geliyorum gerçekten ticaretteki en önemli şey güven. Güveni karşı tarafa hissettirdiğiniz zaman, hiçbir şeyiniz olmasa bile iş yapabiliyorsunuz. Düştüğünüz yerden kalkıp o maddi değeri tekrar kazanabiliyorsunuz. Fakat güven kaybettiğinizde maddi ve manevi kaybettiğiniz şeyleri kazanmak mümkün olmuyor. İnsan güvendiği kişiyle ticaret yapıyor güvenmediği kişiyle ticaret olmuyor. Güvendiğiniz kişiye borç veriyorsunuz. Çünkü güvenmediğiniz kişi sizde o krediyi oluşturmuyor” ifadelerini kullandı.

Konuşasının devamında Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ile ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Kula, Bakan Şimşek için şu ifadeleri kullandı, “Maliye ve Hazine Bakanımız Mehmet Şimşeğin gelmesini istedik. Çünkü uluslararası piyasalarda bir itibarı var. Bizler iş insanları olarak herşeyimizi kaybedelim ama itibarımızı kaybetmeyelim. O anda belki kaybetsek bile daha sonra o inanın o güvenini kazandığınız insanlar size gelecektir.”

 

“ULUSLARASI FİRMA BALIKESİR OSB’DE”

Açıklamalarının devamında Balıkesir’de ticaretin geliştiğine vurgu yapan Başkan Kula şu ifadeleri kullandı, “Balıkesir gerçekten büyümekte ve gelişmekte olan bir şehir. Bu güne kadar ki şanssızlığımız İstanbul-İzmir hattındaki en az gelişmiş ilden biriyiz. Özellikle otobanın bitmesiyle beraber Balıkesir’e son 10-15 yılda müthiş bir ilgi başladı. Ben Ticaret Odası Başkanıyım ama Sanayici bir aileden geliyorum. Ben her zaman şunu söylüyorum, “Önce üretimi arttırmamız lazım. Sanayi ve üretimi arttırırsak istihdamı artırırız. İstihdamı arttırırsak geliri artırırız. Gelir artarsa ticaret zaten kendiliğinden geliyor. Onun için Organize Sanayi Bölgesi bu şehir çok önemli. Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) görünen kısmının arkasında müthiş bir büyüme var. Balıkesir’de çok kıymetli büyük firmalarımız var ama onların dışında şuanda uluslararası bir firmanın burada tekrar yer aldı. Bunlar çok değerli. Balıkesir 10-15 yıl önce dışarıdan yatırımcı arıyorken şuanda yatırımcılar kendileri Balıkesir OSB’den yer alıyorlar. Buradaki üretim tesisleri faaliyete geçtiği zaman alışveriş ticareti çok fazla olacaktır.

 

“MUTLAKA İŞ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ”

Sözlerinin son bölümünde Balıkesir’de ticaret yapan Balıkesirlilerin iş birliği ve ortaklık yapması gerektiğini söyleyen Başkan Kula, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Balıkesir olarak mutlaka iş birliği yapmalıyız. Sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da ortaklıklarımızı arttırmamız lazım. Ekmeğin hepsini kendimiz yiyemeyiz, bölüşmemiz gerekiyor. Eğer Balıkesirliler olarak biz bunu yapmazsak dışarıdan gelenler bunu yapacak. Bizler her sektörde hem maddi hem manevi anlamda iş birliklerini yapmamız, ekmeği bölüşmemiz gerekli. Bölüşsek ekmeği hep birlikte büyütürüz ve gelirde bu şehirde kalır” dedi.

Başkan Kula sözlerini şu şekilde noktaladı, “Bizlerde Ticaret Odası, Balıkesir’in doğru şekilde gelişmesi, kentleşmesi ve gelecek firmalarında şehre değer katmasına önem veriyoruz. Ne olursa olsun gel demiyoruz önemli olan şehre değer katacak, çevreyi kirletmeyen firmalara öncelik vermeye çalışıyoruz.”

 

HABER: AHMET ARZU