Balıkesir’de kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nda Türk-İş adına konuşan Kristal-İş Sendikası Şube Başkanı Tangüder Tatar; “Çalışma süreleri günde 7 saat haftada 5 gün olmalı ve bütün emekçilere, işçilere haftada 2 gün tatil hakkı tanınmalıdır. Elektrik, gaz, su gibi temel tüketim maddeleri, konut kiralarındaki zamlar durdurulmalıdır” dedi.

1 Mayıs İşçi Bayramı Balıkesir’de de kutlandı. Merkez Altıeylül ilçesindeki Çarşamba Pazarı'nda toplanan yaklaşık bin kişilik grup, 100. Yıl Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü. 'İş, Ekmek, Özgürlük', 'Yaşasın 1 Mayıs' gibi sloganların atıldığı yürüyüşte CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ve milletvekili adayı Serkan Sarı da yer aldı. Yürüyüş Kuvay-i Milliye alanında son buldu.

 

İŞÇİ VE EMEKÇİNİN

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı meydanda İstiklal Marşı okunmasının ardından 1 Mayıs işçi bayramını nedeniyle konuşan Türk-İş adına Kristal-İş Sendikası Şube Başkanı Tangüder Tatar; “İş cinayetleri katliam boyutuna varmış durumda. Her yıl yüzlerce işçi iş cinayetlerinde katlediliyor. Katliamlara “kader” deyip geçen siyasi sorumlular hesap vermiyor. Hak arayan işçilerin grevleri yasaklanıyor. Evi yıkılmış, ocağı sönmüş milyonlarca mülteci ucuz iş gücü olarak sermayenin hizmetine sunuluyor. Evden çalışma, uzaktan çalışma ve esnek çalışma adı altında kadın emeği daha da değersiz hale getiriliyor. Kadınlar toplumsal yaşamdan uzaklaştırılarak eve hapsedilerek çalıştırılmak isteniyor.

Türkiye büyüyor, ekonomi gelişiyor, Karadeniz’de gaz rezervi bulduk, yerli araba yaptık masallarının büyüsü açlık, yoksulluk sınırının altında ücretlere, güvencesiz, sendikasız ölesiye çalıştırılan emekçilerin gerçeğiyle bozluyor. Özel sektör çalışanlarına promosyon verilmiyor. Emeğe böyle bir hayat dayatılırken biz işçiler, emekçiler, mimarlar, mühendisler, hekimler kadınlar, gençler, yoksullar, insanca yaşama ve insanca çalışma koşulları için Türkiye’nin 81 ilinde yüzlerce meydanda işyerinde emekçiler alanlarda. Haklı taleplerimiz, baskısız, sömürüsüz bir düzen için sizleri mücadeleye çağırıyoruz. Herkese ücretsiz, nitelikli barınma hakkı istiyoruz. Özerk ve demokratik üniversite istiyoruz. KYK borçları silinsin, ihtiyacı olan öğrencilere burs verilsin. İnsanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları sağlansın.

İfade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın. 6284 ve İstanbul sözleşmesi uygulansın. Uygulamaları garanti altına alınsın. Yaşanabilir bir gelecek için rant ve talan düzeni son bulsun.

Deprem bölgeleri başta olmak üzere her kentte sosyal konutlar inşa edilmeli, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Özel sektörde çalışanlara promosyon hakkı verilmelidir. Çalışma süreleri günde 7 saat haftada 5 gün olmalı ve bütün emekçilere, işçilere haftada 2 gün tatil hakkı tanınmalıdır. Elektrik, gaz, su gibi temel tüketim maddeleri, konut kiralarındaki zamlar durdurulmalı ve yapılan zamlar geri alınmalıdır.

Sağlık bir temel haktır, herkese nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti sunulmalıdır” dedi.

Açıklama sonrası müzik eşliğinde halay çeken gruplar ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

 

 

1 MAYIS HAKKINDA

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar.

Haber: Ahmet Arzu