1972 yılında başladığı işinde fayton üreterek insanların hayatını kolaylaştıran Ahmet Büken, teknolojinin gelişmesi ve motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla günümüzde dekor amaçlı fayton ve ağaç heykelleri üreterek geçimini sağlıyor.

Otomobil devrimi öncesinde yoğun bir şekilde talep gören faytonların üretimini yapan Ahmet Büken, günümüzde mesleğinin son temsilcisi olarak işini yapmaya devam ediyor. Tarla sürmesinden insan taşınmasına kadar birçok alanda kullanılan faytonlar, günümüzde tamamen dekor amaçlı işlev görüyor.

SEKTÖRDE ARANAN İSMİ OLDU

Mesleğinin son temsilcilerinden 74 yaşındaki fayton üreticisi Ahmet Büken, 11 yaşında başladığı bu işteki heyecanını ilk günkü gibi koruyarak işini yapmaya devam ediyor. 1972 yılında kendi işini kurarak atıldığı sektörde faytonların zamanla popülerliğini yitirmesi sonrası mesleğine farklı alanda devam eden ve zamanın önemli isimlerinden biri haline gelen Büken, şuanda at heykelleri üreterek geçimini sağlıyor.

Havran ilçesinde bulunan ufak atölyesinde başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya ürettiği eserleri satan Büken, “İşe başladığım zamanlarda at arabaları çok yoğun bir şekilde kullanılıyordu. İnsanlar tarla sürmek için, bir yerlere gitmek için faytonları kullanıyorlardı. Ancak zaman ilerledikçe, teknoloji geliştikçe bizim işler yavaşlamaya başladı. Şuanda da artık tamamen dekor üzerine üretmeye başladık” dedi.

TEKNOLOJİ ONU BUGÜNE GETİRDİ

Otomobil teknolojisinin gelişmesiyle birlikte mesleğini farklı bir alanda sürdürmeye devam eden Ahmet Büken: “Fayton işleri azalınca mesleğim beni at heykeli yapmaya getirdi. Ağacı yontarak at başta olmak üzere farklı şekillerde heykeller ortaya çıkartıyorum. Bu şekilde bugünlere geldik. Bundan sonrasında da ömrümüzün yettiği kadar devam etmeye çalışacağız” diye ekledi.

OTELLER, BÜKEN’İ ARIYOR

Üretmeye başladığı ağaç heykellerin oteller tarafından da keşfedildiğini sözlerine ekleyen Büken, Türkiye ve dünyadan çok fazla talep gördüğünü söyledi. Ahmet Büken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faytonlar günümüzde özellikle otel ve belediyeler tarafından dekor amaçlı olarak sipariş ediliyor. Türkiye’nin birçok yerinden otellere siparişler aldık. İşler de zaten bu tarafa döndü. Yük taşıma amacından çok eski tarihimizin şekli olarak kullanılıyor. Çoluk çocuğun at arabasını tanımasına yarayan bir duruma geldik.”

MESLEĞİNİN SON TEMSİLCİSİ

Mesleğinin son temsilcisi olduğunu ve artık çırak yetiştiremediğini kaydeden Büken, oğlu ile birlikte atölyesinde çalışarak müşterilere hizmet vermeye devam ediyor. Ahmet Büken: “İşe başladığım dönemlerde bizim meslek ile ilgili çok usta vardı. Ancak çoğu zaman ilerledikçe hastalandı, emekli oldu, öldü. Sonuç olarak da mesleğimizden temsilci çok fazla kalmadı. Artık biz bu işin son ustalarıyız. At arabaları günümüzde kullanılmadığı için bu işin ustası da artık çıkmıyor. Zamanında çıraklarımız vardı, ancak hiçbiri bu mesleği yapmayı tercih etmedi. Şuanda kimisi yurtdışında yaşıyor kimisi de başka işlerle uğraşıyor. Artık bu mesleğin biz son neferleriyiz” diye söyleyerek sözlerini noktaladı.

Haber: Ahmet Arzu