Edremit’in Güre sahilinde bulunan eski Zeytinyağı Fabrikası’nı şehre kazandırmak isteyen Yücel Yılmaz başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi bu iş için kolları sıvadı.
Fabrikayı kamulaştırmak için bugün konu Büyükşehir Belediye Meclisinde konuşulacak. Kültür ve Turizm Bakanı ile işbirliği yapacak Büyükşehir söz konusu eski zeytinyağ fabrikasını restore ederek kültür ve sosyal bir tesis alanına dönüştürecek.
KÜLTÜR VE SOSYAL TESİS OLACAK!
Edremit ilçesi Güre sahilinde bulunan eski Zeytinyağı Fabrikası’nın zarar görmesi sebebiyle restorasyon çalışmaları yapmak için atılan adımlar olumsuz sonuçlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, atıl durumda bulunan fabrikanın kamulaştırma işlemlerini başlatarak konuyu meclise taşımaya hazırlanıyor. Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin fabrikanın kamulaştırılarak restore edilmesi halinde Güre sahiline kültür ve sosyal tesis yapılacağını duyurdu.
Balıkesir’in Edremit ilçesi Güre sahilinde bulunan eski Zeytinyağı Fabrikası günümüz şartları itibariyle tehlike saçıyor. Uzun yıllardır atıl vaziyette duran fabrikanın restorasyon yapılmaması için Büyükşehir Belediyesi elini taşın altına koydu. Balıkesir’in sahil bölgelerinde son zamanlarda yaptıkları yatırımlarla vatandaşların beğenisini kazanan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şuanda Eski Zeytinyağı Fabrikası’nı kültür ve sosyal bir tesis haline getirmek istiyor. Mülk sahipleri ile yapılan restorasyon anlaşmalarının olumsuz sonuçlanmasıyla Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma işlemleri başlatarak konuyu mecliste taşımaya hazırlanıyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, kullanılmayan bu fabrikanın yoldan geçen vatandaşların can güvenliğini tehlikeye attığını söyledi. Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı restorasyonun giderlerinin de bakanlık bütçesinden harcanacağını aktardı.
Şahin, açıklamalarına ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’nin sahil kesimlerine yaptığı çalışmalardan bahsederek başlayarak şöyle devam etti: “İlimizin Körfez olarak isimlendirilen bir tarafta Kazdağları diğer ucunda Madra Dağı eteklerinde uzanan Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık sahil ilçeleri ‘Balıkesir’in Vitrini’dir. Ancak yıllarca altyapısından üst yapısına ihmal edilerek kötü bir şehircilik anlayışı ile yönetilerek Dağ ve Deniz havası, tarihi ve Kültürel zenginlikleri hak ettiği ve olması gereken değeri bulamamıştır. Balıkesir’in Büyükşehir olması ile birlikte bu kötü şehircilik yönetim anlayışı hızlı bir biçimde Büyükşehir Belediyesi’nin müdahaleleri ile rehabilite edilmeye başlanmıştır. Özellikle son yıllarda Büyükşehir Belediyesi’nin dokunuşları ile yılların biriktirilmiş sorunlar çözülmeye başlanarak adeta ‘Körfezin Makus Talihi’ nin izleri hızla ortadan kalmaya başlamıştır. Bölgedeki alt ve üstyapılardaki eksiklikler hızla tamamlanırken sahil bandında dolgu, yürüyüş alanları, yeşil alanlar oluşturularak sahil şeridi hemşerilerimiz ve misafirlerimize yakışır bir cazibe merkezleri haline dönüşmüştür. Bu arada doğa zenginlikler ulaşılabilir ve doğal yapıyı muhafaza edilebilir hale dönüşmesi için Seyir Terasları, Jeopark, Yürüyüş Yolları, Aenneas Rotası, Teleferik projeleri ile geleceğe güvenle bakılan ve doğaseverlerin kaliteli vakit geçireceği alanlar oluşturulması hedeflenmiştir. Körfez Bölgemizdeki her bir ilçe tarihleri milattan öncelere varan kadim yerleşim yerleri olması sebebiyle tarihi eserleri, yaşanmış hikayeleri, günümüze uzanan geleneksel ve kültürel değerleri ile zenginliği paha biçilmezdir. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemiz ilimizin her tarafından olduğu gibi Körfez Bölgemizdeki tarihi eserleri restore ederek amacına uygun biçimde hayata kazandırmak amacıyla birçok çalışma yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir” diye söyledi.
ATIL DURUMDAKİ FABRİKA
GÜRE’YE YAKIŞMIYOR
Uzun yıllardır kullanılmayan ve atıl durumda duran bu fabrikanın Güre’ye yakışmadığını dile getiren Şahin, fabrikanın kültür ve sosyal tesise dönüştürülmesini vatandaşların beğeneceğini ve Güre’ye çok yakışacağını söyleyen Şahin: “Bu tarihi eserlerden birisi Edremit Güre sahilindeki 1800’lü yıllarda yapılan Zeytinyağı Fabrikası’dır. Bina Zeytinyağı Fabrikası özelliğini kaybetmiş ve uzun yıllardır Güre sahilinde terkedilmiş bir yapı haline dönüşmüştür. Büyükşehir Belediyemiz geçtiğimiz yıl Güre sahilini dolgu yaparak genişletmiş ve hemşerilerimiz ve misafirlerimizin büyük memnuniyetini kazanan bir sahil bandı oluşturmuştur. Bu çalışmalar sırasında kaderine terk edilmiş ve son derece kötü görünümdeki eski Zeytinyağı Fabrika binası sahil cephesi önündeki barakalar, atık malzememler, mezbelilik görüntü temizlenmiştir. Güre sahil şeridindeki yeni yapılan bu alanda vatandaşlarımız yürümekte, zaman geçirmektedir. Yürüyüş yapan vatandaşlarımız bu binanın önünden de geçmektedir. Yıllardır terkedilmiş haldeki bina bu haliyle hemşerilerimiz için can güvenliği tehlikesi oluşturmaya başlamıştır. Nitekim geçtiğimiz aylarda çıkan fırtına ve yağmur sonucunda sahile paralel uzanan duvar ve bir kısım eklentiler yıkılmıştır. Büyükşehir Belediyemiz eski Zeytinyağı Fabrikası sahipleriyle defalarca Binanın Restore edilmesi için görüşmüş ancak malik bu güne kadar olumlu bir gelişme olmamış. Bu görüşmeler sırasında Restorasyonunun Büyükşehir tarafından yapılabilmesi için belirli süre tahsis ve ya sattın alma teklif edilmiş ancak bu konuda da bir gelişme kaydedilememiştir. Geçtiğimiz aylarda bölgeyi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanımız sahil şeridindeki binanın bu şekilde kalmasının Balıkesir’e, Edremit’e, Güre’ye yakışmadığını bir an önce restore edilmesi, sahibi yapmadığı takdirde kamulaştırma işlemi yapılarak tarihi binanın sosyal ve kültür amaçlı hemşerilerimizin kullanımına açılmasını belirtmiştir. Kamulaştırma ve restorasyon işlemini Bakanlık yerine Büyükşehir Belediyemizin yapmasının daha uygun olacağı gerek Bakanımız gerekse Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından değerlendirilmiştir. Bina sahipleriyle yeniden görüşülerek durum izah edilmiş ancak sahipleriyle yine olumlu bir gelişme kaydedilememesi üzerine Kamulaştırma işlemleri başlatılmış ve Büyükşehir Meclis gündemine alınmıştır. Kamulaştırma ve restorasyon bedelleri Bakanlığımız tarafından protokol kapsamında sağlanacak ve bina Kültür ve Sosyal Tesis olarak hemşerilerimizin kullanımına açılacaktır. Tarihi binalar hepimizin ortak kültürel değeridir. Yıkılmaya terk edilmesi şehrin hafızasının yok olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle tarihi binaların restore edilerek şehir hayatına kazandırılması yaşayan kültürel değer haline dönüştürülmesi gerekir. Bu düşüncelerle Büyükşehir Belediyemiz 20 ilçemizdeki tarihi değerlerimizi hızlı biçimde restore ederek yaşayan ortak kültürel değerler halinde gelecek nesillere aktarılması için büyük bir seferberlik başlatmıştır” dedi.
KAYNAK: İHA
Yorum yapın