Balıkesir'de düzenlenen toplantıda, elektrik tarifesindeki değişikliklerin vatandaşı olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Balıkesir İl Temsilciliği yöneticileri, hizmet binasında düzenledikleri toplantıda, elektrik zamları ve yeni düzenlemelerin etkilerini masaya yatırdı. Toplantıda konuşan İl Temsilcisi Ergün Ünal, düzenlemenin kamu yararı taşımadığını ve vatandaşları olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.

Ergün Ünal, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, site ve konut abonelerinin yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) tüketim sınırını aşmaları durumunda ticarethane aboneleri gibi sübvansiyonsuz tarifelere tabi olacaklarını belirtti. Bu düzenlemenin kamu yararına hizmet etmediğine dikkat çeken Ünal, "Fiyatların borsaya dayalı olarak belirlenmesiyle birlikte öngörülebilir bir fatura oluşmayacak. Vatandaşlar ne kadar ödeyeceklerini bilemeyecek ve maliyetler yüksek olacak" şeklinde konuştu.

Ünal, düzenlemenin aylık ortalama 417 kWh enerji tüketen aileleri kapsayacağını belirtti ve şu bilgileri paylaştı: "Daha önce 1 milyon kWh olan serbest tüketici limiti, konutlar için 5 bin kWh’ye düşürüldü. Bu, birçok hanenin düzenlemeden etkileneceği anlamına geliyor. Ayrıca, faturalara Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) için belirli bir tutar eklenecek. Vatandaşlar, günlük ve aylık değişen fiyatlara maruz kalacak."

Camiler, cemevleri, dernekler ve AFAD geçici barınma merkezleri gibi bazı yerlerin düzenleme dışında bırakıldığını da ekleyen Ünal, 5 bin kWh’lik sınırın yüksek bir tüketim olmadığını ve birçok hanenin bu sınırı aşabileceğini vurguladı.

“10 MİLYON KONUT ABONESİ ETKİLENECEK”

Ünal, düzenlemenin yaklaşık 45 milyon elektrik abonesi arasında 10 milyon konut abonesini doğrudan etkileyeceğini belirterek, faturaların artacağına dikkat çekti: "Mevcut durumda 200 TL olan bir faturanın, 500 TL’ye çıkması muhtemel. Bu düzenleme, sosyal adalet sağlamadığı gibi vatandaşları daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya bırakacaktır."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın düzenlemenin sosyal adaleti sağlayacağına dair açıklamalarına tepki gösteren Ünal, bu söylemin yanıltıcı olduğunu belirterek, "Arka koltukta oturan ödeyecek, ön koltukta oturan ödemeyecek gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak bu düzenleme, kamu yararına hizmet etmemektedir" dedi.

Ünal, Elektrik Mühendisleri Odası olarak, kamu yararı ve sosyal adaleti sağlamayan bu düzenlemeye karşı dava açacaklarını açıkladı. EMO’nun, düzenlemenin iptali için hukuki süreci başlatmaya hazırlandığını sözlerine ekledi.

HABER: HABER MERKEZİ