Sürekli artan giderler ve 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesi ile geçimlerini sağlamakta zorlanan eczacılar, basın açıklaması yaparak dertlerini paylaştı. 30. Bölge Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, eczacıların borçlarını ödeyemediklerini dile getirerek, kredi borçlarını başka bir kredi borcuyla kapattıklarını söyledi.

Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odası Başkanları ve yöneticileri bir araya gelerek 30. Bölge Eczacılar Odası’nda ortak basın açıklaması düzenlediler. Yapılan açıklamalarda eczacıların çektiği sorunlara değinildi. Sorunlarının devam etmesi halinde de eczane kapatma eylemi kararı da dahil her türlü eyleme gideceklerini duyurdu. Artan maliyetler ve düşük kar marjı sebebiyle geçimlerini dahi sağlamakta güçlük çeken eczacılar, 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini istedi.

Öte yandan yapılan açıklamalarda 30. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş,  ilaç yokluklarının daha sık periyotlarla yaşandığına dikkat çekerek ‘Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır’ dedi.

DEĞİŞMEYEN FİYAT KARARNAMESİ, ECZACILARI TÜKETTİ

Açıklamalarına 2009 yılından bu yana değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesi ile konuşarak başlayan Başkan Gümüş, bu duruma ekonomik krizin eklenmesiyle birlikte eczacıların tamamen tükendiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Türk Eczacıları Birliği, tüm Bölge Eczacı Odaları ve ülkemizin dört bir yanında hizmet sunan meslektaşlarımız, üstlendikleri sorumluluğunun bilincinde, toplum sağlığını koruma ve geliştirme ana hedefiyle eczacılık mesleğini onurlu bir şekilde sürdürebilmek için var gücüyle çalışmaktadır. Ancak mesleğin karşı karşıya kaldığı sorunlar, artık katlanılamaz bir boyuta ulaşmış durumdadır. Eczacılık mesleği, benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altındadır. Bu tehdidin ana sebebi, 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili olan bölümü bir türlü değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesidir. 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir.”

İKİ ECZANEDEN BİRİ KAPANMA TEHLİKESİ YAŞIYOR

Sözlerinin devamında Göksel Gümüş, giderlerin artmasıyla birlikte her iki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığını belirterek eczane iflaslarının başlamasının an meseli olduğunu vurguladı. Gümüş: “Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesidir” dedi.

İLAÇ YOKLUKLARI DAHA ÇOK YAŞANIYOR

Diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimin daha da zorlaştığına vurgu yapan Gümüş, ilaç yokluklarının artık daha sık periyotlarla yaşandığını söyleyerek şöyle devam etti: “Hastaların ilaca erişim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yoklukları artık daha sık periyotlarla yaşanır hale gelmiştir. Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacaktır.”

“YENİ NESİL İLAÇ TÜRKİYE’YE GELMİYOR”

30. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, sözlerinin sonlarına doğru Türkiye’ye onkoloji ilaçları başta olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilacın gelmediğini söyledi. Başkan Gümüş: “Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır. Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır.  Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmaktadır. Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde, hastalar açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmaktadır” diye konuştu.




KAYNAK: İHA