Karesi Belediyesi’nin kısa süre önce hizmete açtığı Atık Getirme Merkezi’ne çevreci Balıkesirliler ev ve işyerlerinde çıkan geri dönüşüme uygun atıkları merkeze getirerek teslim etti.

Atık Getirme Merkezi ilk atıklarını ise kabul etti. Doğukan Ayas, Batuhan Uçar ve Eray Güler adlı çevreci vatandaşlar iş ve evlerindeki geri dönüştürülebilir atıkları kendi araçlarıyla merkeze getirerek teslim ettiler. Karesi Belediyesi’ne ve Başkan Dinçer Orkan’a böyle bir merkezi kazandırdıkları için teşekkür eden vatandaşlar, “Daha önce geri dönüştürülebilir atıkları çöplere atmak zorunda kalıyorduk. Merkezin kurulduğunu ve faaliyete geçtiğini öğrendikten sonra buraya getirmeye karar verdik. Güzel bir tesis olmuş. Geri dönüşüm ve sıfır atık bilincinin ülkemizde daha da yaygınlaşmasını temenni ediyoruz” dediler.

 

14 GRUP ATIK KABUL EDİLİYOR

Merkez’de çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü mümkün atıkları ekonomiye yeniden kazandırmak adına 3102 metrekarelik alana sahip tesiste kâğıttan metale, camdan plastiğe kadar 14 grup atık kabul edilecek. Yapılan Atık Getirme Merkezi sadece vatandaşlarımıza atıklarını getirebilecekleri bir tesisten çok daha fazlasını vaat ediyor. Vatandaşlar atıklarını isterlerse kendileri, isterlerse de Karesi Belediyesi İletişim Merkezini arayarak atıklarını bulundukları adresten aldırabilecekler. Tesiste ilerleyen süreçte çevre bilincini arttırmak amacıyla özellikle öğrencilere yönelik çeşitli sıfır atık etkinlikleri ve seminerler düzenlenecek.

 

TESİS DOĞAYA NELER KAZANDIRACAK?

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Tek bir kot pantolonu üretmek için 2 bin 500 ile 10 bin litre su harcanıyor. Sadece bir tişört için 2.700 litre su harcanıyor. Bu 13.500 bardak su demek. 1 ton kağıdın geri kazanılması ile 17 ağacın kesilmesi önlenir, 177 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşir, 4100Kwh enerji tasarufu sağlanır. 1 ton plasatiğin geri kazanılması ile 5774 Kwh enerji tasarufu sağlanır, 41 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşir ve 16.3 varil petrolden tasarruf edilir.




KAYNAK: İHA