Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, Türkiye’deki sağlık sistemini eleştirerek yaşanan sorunları dile getirdi.

Sağlıkta yaşanan sıkıntıları dile getirmek amacıyla Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, dün oda hizmet binasında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Veteriner Hekimler Odası da katılım sağlayarak Balıkesir Tabip Odası’nın açıklamalarına destek verdi.

Düzenlenen toplantıda Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, konuşmasında aile sağlığı merkezlerinin verdiği destekleri kesmesi, bebek ve çocuk aşılarında yaşanan sıkıntıları, ilaç erişiminde yaşanan sorunları ele aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastanede tedavi edilen hasta sayılarını övgüyle duyurması ile ilgili konuşarak açıklamalarına başlayan Necdet Uçan: “Bir sağlı sisteminde yıllık muayene ve tedavi edilen hasta sayısının çokluğu o toplumun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Tam tersine sistemin hasta olduğunu, insanları koruyamadığını gösterir. Sağlık Bakanı, sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısından övgüyle söz ediyor. Sayın Bakan acaba koruyucu sağlık hizmetlerinin durumundan ne ölçüde haberdar?” ifadelerine yer verdi.

“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ
İLAÇ TEDARİĞİNİ KESTİ”

Vatandaşların pandemi öncesine kadar doğum kontrolü malzemelerin çoğunu aile sağlığı merkezlerinden aldığını dile getiren Başkan Uçan, pandemi ile birlikte verilen bu malzemelerin kesildiğini söyledi. Başkan Uçan: “Hacettepe Üniversitesi Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre vatandaşlar, kullanılan doğum kontrolü malzemelerinin yarıdan çoğunu kamu sağlık kuruluşlarından ve özellikle de Aile Sağlığı Merkezlerinden temin ediyorlardı. Oysa pandemiden bu yana aile sağlığı merkezlerinde bu malzemeler verilmemektedir. Bu durum insanların alım gücünün bunca düştüğü bir dönemde her zaman olduğundan daha da yakıcı bir sağlık sorununa yol açmaktadır” dedi.

“1 YILDIR SORUNA ÇÖZÜM BULUNAMADI”

Sözlerinin devamında Başkan Uçan, temel çocuk ve bebek aşılamalarında 1 yıldır sıkıntı yaşandığını ve bu sıkıntının halen çözülemediğini belirterek şunları söyledi: “Koruyucu sağlık hizmetinin en önemli bileşenlerinden birisi ve olmazsa olması olan bağışıklama hizmetlerinde yani aşılamada da ciddi aksamalar yaşanmaktadır. Ulusal aşı takviminde HPV ve Rota virüs aşılarının eklenmesi gerekirken halen Verem, Çocuk felci, Hepatit A ve B, Difteri Tetanos gibi temel bebek ve çocuk aşılamalarında sıkıntı yaşanmaktadır. Geçen yılın sonunda başlayan bu soruna ne yazık ki henüz tam anlamı ile çözüm üretilememiştir.”

“ANTİBİYOTİK VE ONLARCA KALEM İLAÇ YOK”

Öte yandan yaşanan ilaç sıkıntılarına da değinerek sözlerini sürdüren Başkan Uçan, antibiyotik başta olmak üzere birçok ilaca erişimin olmadığını ifade etti. Başkan Uçan: “Koruyucu sağlık hizmetleri bir yana hastaların tedavisinin önünde de engeller bulunmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yaygın kullanılan antibiyotikler başta olmak üzere onlarca kalem ilaca erişilememektedir. Aylardır dört ilaçtan birisi bulunamamakta ve bu sorun bir türlü çözülememektedir. Bunun dışında ilaç fiyat farklarının gittikçe artması nedeni ile vatandaşlar ilaçlarını almakta zorluk çekmektedir. Ateş düşürücü şuruplara bile elli liralara vatan fiyat farkı çıkması halkın eczanelerde mevcut ilaçlara da ulaşımını engellemektedir. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun ilaç fabrikalarını kapatanlar; bugün halkımızın ateş düşürücü, soğuk algınlığı, antibiyotikler gibi en temel ilaçlara bile erişimde yaşadığı sıkıntı karşısında en hafif ifadeyle mahcubiyet duyuyorlar mı?” diye konuştu.

“VETERİNERLERİN HAKLARI YOK!”

Sağlık çalışanların yararlandığı haklardan veteriner hekimlerin yararlanamadığını ve bu konuda veteriner hekimlerin çok fazla mağdur edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Uçan, veteriner hekimlerin, sağlık çalışanları ile aynı haklardan yararlanmasını istedi. Başkan Uçan: “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamuda çalışan Veteriner Hekimler sağlık sınıfında yer almakta ancak fakültelerden yüksek lisans düzeyinde mezun olmalarına rağmen sağlık çalışanlarının aldığı hiçbir sosyal hak ve kazanımlardan eşit olarak faydalanamamaktadırlar. Ülke tarihimize baktığımızda zoonotik hastalıklarla mücadele noktasında hem meslek şehitleri vermiş hem de sağlık sektöründe yadsınamaz katkılarda bulunmuş ve en son pandemi döneminde Turkovac aşısını üreterek de sağlık sektörüne katkıda bulunmaya devam eden veterinerler, maalesef çıkan yönetmeliklerde hekim dışı olarak tanımlanmaktadırlar. Dolayısıyla hiçbir sosyal haktan yararlanamamaktadırlar. Meslek tanımında hekim yazan bir mesleğin sosyal hak ve kazanımında sağlık sınıfı statüsünde yer almaması kabul edilebilir bir durum değildir. Bazı çalışma alanlarında kamu adına hizmet veren, bunu yaparken kamudan hiçbir maddi destek almayan hayvan, halk ve çevre sağlığı için mücadele eden kamu dışında serbest çalışan veteriner hekimlerin ise bu konudaki mağduriyetleri daha fazladır. Kuduz, Şarbon, Tüberkloz, Brucella gibi sayısı 250’yi aşan zoonozlarla mücadele eden, toplumun güvenilir hayvansal gıdaya ulaşması noktasında mesai harcayan bir mesleği ifade etmeye çalıştığımız bu konularda mağdur edilmemesi gerekmektedir” diye konuşarak sözlerini noktaladı.




KAYNAK: İHA