Antika biriktirmeyi tutku haline getiren emekli öğretmen Fisun Turfullu, özellikle yurtdışından getirdiği antika ürünleri dükkanında tarih tutkunlarıyla buluşturuyor.

ÖZEL HABER

Emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı antika sevdasını mesleğe dönüştüren Fisun Turfullu, porselen antika işine nasıl atıldığını www.balikesirbirlikgazetesi.com’a anlattı.

Balıkesir’de tek porselen antikacı olma özelliğini taşıyan “Ft.antikgaleri” İşletme Sahibi Fisun Turfullu, antikayı tek kelimeyle “muhteşem” diye tanımlıyor. Evinde porselen parçaları biriktirmesini çok sevdiğini söyleyen Turfullu; “Emekli olduktan sonra beni yormayacak hem de sevdiklerimle bolca vakit geçirebileceğim bir alanda çalışmak istedim. Ne yapsam ne açsam derken Balıkesir’de tek olan Porselen antikacı açmaya karar verdim. Burada antikacı çok, ama porselenle çalışan yok. Benim alanım Avrupa Porseleni, benim dükkanımda görsellik ön planda” dedi.

Antikanın bir obje, geçmiş bir çağın veya belirli bir dönemin simgesi olduğundan bahseden Turfullu, antika kavramının eskilerden kalma, az bulunan ve değerli eşya olduğunu ifade etti.

 

“HER ESKİ, ANTİKA SAYILAMAZ”

Bir objenin antika sayılabilmesi için en az 100 yıllık olmasının yanında az bulunur özellikte olması gerektiğini söyleyen Fisun Turfullu; “Antika bir obje, geçmiş bir çağın veya belirli bir dönemin simgesi gibidir. Bir objenin antika sayılabilmesi için en az 100 yıllık olmasının yanında az bulunur özellikte olması gerekir. Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli tarihsel döneme ait olabilir. Belli kriterleri vardır. Bu nedenle her eski, antika sayılamaz” şeklinde konuştu.

Diğer antikacılardan farklı olarak porselen antika çalışan Turfullu, antikaya ilgisi olanlara da tavsiyelerde bulundu. Antika alırken parçanın özellikle orijinal olmasına, objenin dönemi, imalat edildiği ülke ve imalatçısı, kondisyonu ve estetik özellikleri antika objenin değerini belirlediğini ve bunların hepsine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

“BİR ÜRÜNÜN BEKLEDİKÇE DEĞERİ ARTAR”

Fisun Turfullu, antikaya olan ilginin; eskiye duyulan özlem ve değerli olanı bulma merakından geldiğini belirtti. Eski eşyanın üretimdeki özen, kullanılan malzemelerdeki doğallık ve tarihi dönem özelliklerini onda bulmanın insanları cezbettiğini söyleyen Turfullu; “Antika ürün yatırım amaçlı olabilir, çünkü bekledikçe değeri artar. Eskiye özlem ve değerli olanı bulma merakı da bunun arkasından gelebilir.”

 

“ALANIM: PORSELEN ANTİKA”

Porselen antikalar üzerine uzmanlaşan Fisun Turfullu, porselen ve seramiğin birbiriyle karıştırılmaması gerektiğinden bahsederken şu sözlerine yer verdi; “Porselen genel olarak kaolin, kuvars ve Feldspattan oluşan, 1200-1400 santigrat derecelerde fırında pişirilen dayanıklı bir maddedir. Porselen, yüksek ısıya dayanıklı, ince ve hafif ürünlerin genel adıdır.

İyi bir porselen beyaz renkli olması, üzerindeki desenin ve renklerin daha belirgin biçimde ortaya çıkmasını sağlar. Porselenin parlak ve sıkı yapısı, içerdiği kristallerin sayesinde sağlanır. Çizilmeye ve ısıya karşı oldukça dayanıklıdır.

Asıl fark malzemede ve pişirilme sürelerindedir. Seramik; kurutulmuş toprak, silikat ve kimyasal bileşenlerden oluşan karışımlardan yapılır. Porselen ise kaolin, feldspat, kuvars ve diğer minarelerden oluşur. Beyazlığı kullanılan boyalardan değil, kullanılan hammaddelerden alır. Yüksek ısıda fırınlanır. Işık geçirgenliğine sahip, sağlıklı bir üründür.

Porselen, kullanışı yüzyıllar öncesi dayanan, en eski örnekleri Çin’de gördüğümüz bir malzemedir.

Yüzyıllar boyu bir prestij ürünü olarak görülen porselen, Çin’de ilk kez Tang hanedanlığı döneminde (M.S. 618-907) keşfedilmiştir. Çin’deki porselenlerin Avrupa’ya 1295 yılında Venedikli gezgin Marco Polo tarafından götürüldüğü kabul edilmektedir. Ardından Portekizli ticaret gemileri sayesinde porselen Çin’den, önce Avrupa’ya ve sonra dünyaya yayılmaya başlamıştır” şeklinde konuştu.

 

“ANTİKAYA DUYULAN İLGİ, YÜZDE BİR”

Antikaya duyulan ilginin sadece Balıkesir genelinde değil Türkiye’de sadece yüzde bir olduğundan bahseden Fisun Turfullu, Balıkesir’de belli başlı kişilerin bu tür ürünlere ilgi duyduğunu ifade etti. Antikanın çok pahalı olduğunu düşünen bir kesim olduğunu belirten Turfullu; “Ürünlere göre değişiyor fiyatlar, ama ben bu işi çok pahalıya satmıyorum. Özel koleksiyoncularım da var. 500 liraya fincanım da var 8 bin liraya da fincanım var” dedi.

 Mortaj İş Hanı’nda “ft.antikgaleri” dükkanı olan Edebiyat Öğretmeni Fisun Turfullu, antikaya ilgisi olanları dükkanına bekliyor.

 

HABER: BUSE ASLAN