İstiklal Marşının kabulünün 102. yılı Balıkesir'de düzenlenen programla kutlandı.

12 Mart 1921’de vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün 102’nci yıldönümünde düzenlenen programla kutlandı. Avlu Kültür ve Kongre Merkezinde “Akif’in Sözü, Cumhuriyetin 100'ü” Resim Sergisi ile başlayan program Fatih Salonunda günün anlam ve önemine hitaben yapılan konuşmalar ve “Hürriyet Meşalesi” Adlı Tiyatro ile devam etti.

Törende ilk olarak konuşan Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özsarı, İstiklal Marşı’nın tanımını yaparak, temel ve yapısal değerler hakkında bilgi verdi.

 

“İSTİKLAL MARŞI BELİRLİ DEĞERLERİ

NESİLDEN NESİLE AKTARAN MİLLETİMİZ İÇİN

BİR KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRMEKTEDİR”

Prof. Dr. Özsarı sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İstiklal Marşı milletimizin siyasi, manevi ve sosyal açıdan en zor günlerinde yazılmış bir şiirdir. Türkiye bütünlüğünün bağımsız manifestosudur. İstiklal Marşımız belirli değerleri nesilden nesile aktaran milletimiz için bir köprü vazifesi görmektedir. İstiklal Marşı aynı zamanda milletimizin müşterek duygularını, değerlerini ifade eder. İstiklal Marşının hem manevi dünyası hem estetik mesafesi oldukça geniştir. Bu sebeple İstiklal Marşı hem okunuşta hem dinlendiğinde ayrı bir duygu ayrı bir heyecan ayrı bir haz vermektedir” dedi.

 

“AKİF’İ ANMAK, ANLAMAK

VE ANLATMAK ÖNEMLİDİR”

Daha sonra konuşan Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un bu millet için önemini neden örnek bir insan olduğunu anlattı. Müdür Tatlı özetle şunları dile getirdi: “Akif demek sadece şiir, sanat değil. Millet ev inanç demektir. Akif ülkü demektir. Akif’ten bahsetmek bir ülke kaderinden bahsetmektir. Mehmet Akif’in hayatı eserlerinden çok daha muhteşem bir şeydir. Akif milli bir şair, ideal bir öğretmen, başarılı bir veteriner, cesur bir gazeteci, Türk gencine hukuk çizen fikir adamı, bir politikacı, bir gönül insanı, toplumumuzun vicdanının sesidir. Özellikle ülke sorunları karşısında duyarsızlaşan insanımıza bu vatanın doya doya yaşadığımız özgürlüğün boş veren insanlarımızın değil can veren, emek veren ter döken insanların, fedakarlıkların eseri olduğunu anlatmak için Akif’i anmak, anlamak ve anlatmak önemlidir. Yoksa şahsının övülmesini kendisi de pek sevmezdi” dedi.

Konuşmaların ardından Mehmet Bolluk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Hürriyet Meşalesi adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Programa Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Birol Şahin, 9. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ali Yıldız, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Balıkesir BARO Başkanı Nadir Karakaşlı,




KAYNAK: İHA