TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan: “Ülkemizde 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500’ü aşkın mahalle, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay hattı üzerinde yer aldığı bilinmekte.”

JCI Balıkesir ve Genç İş İnsanları Derneği tarafından 18 Mart 1953 Yenice-Gönen depreminin 70.yıl dönümüne özel konferans gerçekleştirildi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilci Aysun Aykan konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferans, Balıkesir Ticaret Odası Barış Aydın Meclis Salonunda gerçekleşti. “Balıkesir ve Deprem” konulu konferansta  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilci Aysun Aykan, Balıkesir ilinin deprem kaynakları ve alınması gereken önlemler ile ilgili konuştu.

Konuşmasında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan asrın felaketiyle olarak anılan depremlerle başlayan Aykan; “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler ile Türkiye, çok büyük felaket yaşadı. Bu depremler Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 kentimizde büyük yıkımlara neden oldu. Son 100 yıldaki en büyük depremi yaşadık. Çok büyük bir fay kırıldı ve ciddi anlamda bir yıkım var. Yapılan tespitlere göre maalesef oldukça büyük bir hasar yarattı. Umarım ülkemiz bir daha böyle felaket yaşamaz” dedi.

 

KENTLERİMİZDE DEPREM RİSKLERİ BÜYÜYOR!

Başkan Aykan Türkiye’de bugüne kadar olan en büyük aletsel dönem depreminin 1939 tarihinde, 7.9 büyüklüğünde olan Erzincan Depremi olduğunu ve bu depremin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde olduğunu, yaklaşık 50 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Başkan Aykan sözlerinin devamında; “Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yine büyük depremler olacak” dedi.

 

24 KENTİMİZ DİRİ FAY ÜZERİNDE!

Ülkemizin sınırları içerisinden Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı gibi 2 önemli fayın geçmekte olduğunu belirten Aykan, Batıda Batı Anadolu Fay Sistemlerininde  ülkemizde deprem üreten ana yapılar olduğunu söyledi. Aykan sözlerine “Ülkemizde 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500’ü aşkın mahalle, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay hattı üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Bu fayların sakınım bandı üzerinde 100.000’e yakın bina bulunduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşadığı düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın karşı karşıya kaldığı risklerin ne derece büyük olduğu, yaşadığımız son depremle gözler önüne serilmektedir” diyerek devam ettirdi.

Ülkemizde, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, KonyaKütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye, İzmir, illerimiz diri fay üzerinde olduğunu hatırlatan Başkan Aykan. Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde yıkıcı bir depremin olmasının sürpriz olmadığını söyledi.

 

YAPI DENETİM SİSTEMİ YENİLENMELİ!

Özellikle Ege Denizi ve Kahramanmaraş Depremleri sonrasında, Yapı denetimi yapılan çok sayıdaki ruhsatlı yapının yıkılması, ağır hasar görmesi ile deprem riskinin sadece ruhsatsız ve kaçak yapılarda olmadığını belirten Başkan Aykan; “Yapı denetimi yapılan ruhsatlı yapılarda da risk var! Kahramanmaraş depreminde yeni binalar yıkıldı; geçen yıl yapılan binalar da yıkıldı! Yapı Üretimiyle ilgili sorunlar var! Ciddi bir denetim sorunu var, hem proje denetimi hem de yapının üretimiyle ilgili sorunlar var. Depremde yıkılan binalar, yapı denetim sisteminin işlemediğini açıkça ortaya koyuyor.  Öncelikli olarak yapı üretim ve denetim sisteminin acilen gözden geçirilerek yenilenmesi gerekiyor. Yapı denetim sistemindeki hataların düzeltilmesi gerekiyor. Aksi takdirde halka değil ranta hizmet eden yapı üretimi ve denetimi gerçekleştirilmeye devam edilecektir” dedi.

 

TOPLUMUMUZDA DEPREM BİLİNCİ OLUŞTURULMALI!

Depremlere karşı dirençli bir kent oluşturulması için yapılacakların başında toplumumuzda Deprem bilinci oluşturulması gerektiğini söyleyen Başkan Aykan sözlerini “Deprem bilinci hemen oluşacak bir şey değil; Japonyada yaklaşık 50 yıldır var! Bizim ülkemizde de deprem bilincinin oluşturulması gerekiyor; okullarda İlkokul seviyesinden itibaren deprem ve doğa kaynaklı afetlere ilişkin bilgiler eğitim yoluyla okutulmalıdır.Bu coğrafyada yaşayan insanlarımızın deprem başta olmak üzere doğa kaynaklı afetler konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri bilmesi gerekiyor” diyerek noktaladı.




KAYNAK: İHA