Kadın Girişimci Arzu Kılıç, açtığı turşu dükkanında bir yandan hayalini kurduğu kendi işini yaparken diğer yandan severek yaptığı esnaflığı sürdürüyor. Onlarca çeşit turşu satışı yapan Kılıç, iş yeri ile özellikle turşu aşeren anne adaylarının imdadına yetişiyor.
Susurluk’lu Kadın Girişimci Arzu Kılıç, Balıkesir merkezine taşındıktan sonra hayallerinin peşinden koşarak sevdiği mesleği yapmak adına turşu dükkanı açarak esnaflığa başladı.
Bursa’nın Gedelek köyünden temin ettiği turşuları satmaya başlayan Kılıç’ın dükkanı, kısa sürede aranan lezzetler arasına girdi.
En popüler turşu çeşitlerinin klasik lahana ve salatalık olduğunu söyleyen Kılıç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kültürel olarak Türk halkında en çok tüketilen turşular klasik olarak lahana ve salatalık turşuları geliyor. Benim dükkanımda elbette daha bir sürü çeşitte bulunur. Bu çeşitler arasında erik, biber, acı biber, pancar turşuları şeklinde liste uzuyor” dedi.
Arzu Kılıç ayrıca, Türk halkının turşusunu evinde yapıyor olsa da pek çok şehirde turşu dükkanı olduğunu Balıkesir’de ise turşu dükkanı olmaması sebebiyle Gedelek’ten getirdiği turşuları satmaya başladığını söyledi.
Kılıç, sözlerinin devamında “Turşu satışları eskiye nazaran daha az oluyor genelde turşusu tutmayanlar, turşu yapamayanlar bizden alışveriş yapıyor. Ben zaten zamda yapmadığım için her çeşit turşunun kilosu sabit olarak 100 lira. Lahana ve salatalık haricinde diğer türlerde genelde müşterilerime deneme imkanı sunuyorum zaten sonrasında beğenmeleri halinde talep geliyor” dedi.
İYİ TURŞU YAPIMININ PÜF NOKTASI!
Eylül ayından beridir turşucu dükkanı işleten Kılıç, turşu sirkeyle mi yapılır yoksa limonla mı yapılır sorusuna da yanıtsız kalmadı; “Turşu aslında ikisiyle de yapılır sonuçta bazı turşular limonla yapılması gerekirken bazıları da sirkeyle yapılması gerekebiliyor. Örneğin biber turşusunu limonla yapmak dayanıklılık bakamından risk taşımaktadır. Bir turşu içerisine hem limon hem sirke koymaya da gerek yoktur. Birinden birisi zaten o turşu için yeterli oluyor” dedi.
Konuşması devamında turşunun saklama süreci ve oluşum aşamasında ki bilgileri veren Kılıç: “Turşular artı dört derecede ve buz dolabında saklanır. Oda sıcaklığında bulunması bozulmasına sebep olur. Açıldıktan sonra turşunun dışarıda tutulması halinde turşunun üzerinde beyazlıklar görülebilir bu turşunun bozulmadığına fakat bozulma yoluna girdiğini gösterir bizlere. Turşuların olgunlaşma süreside 10 ya da 15 gündür aslında tabi turşunun içerisinde malzemelere göre değişiklik gösterir. Mesela karışık turşu içerisinde koyduğumuz havuçlar daha geç olgunlaştığından bu süreç uzar. Olay aslında sebzelerin olgunlaşma süresine bağlı tamamen” dedi.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın