Şırnak merkeze bağlı Balveren beldesinde 300 yılı aşkın süredir her yıl ekim ayının ilk perşembe gününde Molla Derviş olarak tanınan alimin yatırı ziyaret ediliyor.

Şırnak merkeze bağlı Balveren beldesinde 300 yılı aşkın süredir her yıl ekim ayının ilk perşembe gününde Molla Derviş olarak tanınan alimin yatırı ziyaret ediliyor.
Sabahın erken saatlerinde kadın, çocuk, erkek, yaşlı kalkarak ziyarete doğru yola çıkılıyor. Yüzlerce yıl önce vefat eden Alim Molla Derviş için mezarlıkta, Kur’an-ı Kerim okunuyor, dualar ediliyor, namaz kılınıyor. Birlik ve beraberliğin pekişmesi için hayır duası, kötüler için lanetler okunuyor.
Yatır ziyareti bir dini vecibenin yerine getirilmesinin yanı sıra piknik havasında geçiyor. Çadırlar kuruluyor, dev kazanlarda pişirilen yemekler metrelerce uzunluğundaki sofralarda hep beraber yeniliyor.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, Kur’an-ı Kerim merkezli bir etkinlik olduğundan dolayı toplumun her kesiminden insanların burada bir araya geldiğini söyledi.
Alanda 'zev etkinliği' düzenlendiğini belirten Alkış, 'Bu zevin ismi Molla Derviş zevi. Zev Arapça kökenli bir kelime. Zaviye kelimesinden türemiştir. Şayet, bir dergahın veyahut bir mekanın içerisinde tekkenin içerisinde türbesi bulunuyorsa buna zaviye denilir. Zaviye aynı zamanda köşe, kenar mahalle manasına geliyor. Burada bu beldenin 7’nci kök dedesi Molla Derviş’in türbesi bulunuyor. Bu türbe ile ünsiyetin, ülfetin devamının sağlanması için silsile ruhani inovasyonun sağlanması için bölge halkı, yöre halkı, belde halkı gelip ölmüşlerin ruhlarına Kur’an-ı Kerim hatim hediye ederler. Aynı zamanda toplumsal olarak da intisabı sağladığı için sağlıklı bir toplumu beraberinde getiren bir etkinlik' dedi.

300 yıl önce bölgeye gelen şeyh tarafından inşa edildi
Yaklaşık 300 yıl önce bölgeye gelen şeyh tarafından inşa edilen bir etkinlik olduğunu aktaran Rektör Alkış, 'Yaklaşık 300 yılı geçti. 300 yıl önce bölgeye gelen Kadiriye Tarikatı Şeyhi tarafından inşa edilmiş bir etkinlik. Bunun öncesinde de 1600’lü yıllarda Uludere bölgesinde bu ailenin 9 kök dedesi Pir Ezdin dediğimiz zat bölgeye irşat faaliyetleri için gelmiş. Burada ki silsilenin kopmaması için aile efradının arasındaki irtibatın daha sağlıklı bir şekilde sağlanması için böyle bir etkinliğe ihtiyaç duyulmuş. Şimdiye kadar hiç inkıtaya uğramaksızın bu etkinlik devam etmiştir. Zor sıkıntılı dönemlerde de varlığını sürdürebilmiş bir etkinliktir. Bölgede benzeri etkinlikler de yapılmıştır. Benzeri bazı beldelerde, köylerde etkinlik var, fakat bunların önemli bir kısmı inkıtaya uğramış. Devamını sağlayan çok az zev kalmıştır. Devamını sağlayabilen bir zev olduğu için bunun biraz daha güçlendirerek devamının sağlanmasını istiyoruz' şeklinde konuştu.
Yaklaşık 15 yıldır bölgeden, yöreden, değişik bölgelerden, değişik şehirlerden katılımın sağlandığı dile getiren Rektör Alkış, şöyle konuştu:
'Çocukluğumdan hatırlayabildiğim kadarı ile genellikle bu bahsettiğimiz zatın Molla Derviş’in torunları bu etkinliğe katılırlardı. Fakat yaklaşık 15 yıldır bölgeden, yöreden, değişik bölgelerden, değişik şehirlerden katılımda sağlanıyor. Kur’an merkezli etkinlik olduğu için tüm insanları toplayabilecek mahiyette bir etkinlik. Bu cihetle son zamanlarda dışarıdan katılım da fazlalaşmaya başladı. Kanaatimce bu da güzel bir karar, bunun devamının da önemli olduğunu düşünüyorum.'


KAYNAK: İHA