Cumhuriyetin 100. yılında "Geçmişten Günümüze Balıkesir'in Kültürel Mirası" sempozyumu Balıkesir’in ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez gerçekleşecek.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi’nin desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin 100. yılında, Geçmişten Günümüze Balıkesir'in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu"nun ikincisi 3-5 Kasım tarihleri arası Onhann (Agiros) Termal Otel'de gerçekleşecek. Onlarca bilim insanının katılacağı sempozyum eğitimden tarıma, spordan ekonomiye, sağlıktan kültüre birçok alanda Balıkesir'in tarihine ışık tutacak, geleceğine yön verecek.

 

KADİM ŞEHRİN KÜLTÜREL MİRASI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Sempozyum, antik çağdan günümüze kadar Roma, Bizans, Karesi, Osmanlı Devleti, Cumhuriyet Dönemi ve özellikle de Milli Mücadelede üstlendiği öncü rol ile önemli bir şehir olan Balıkesir'in sosyo-kültürel, tarihi, mimari, dini vb. alanlardaki kültürel mirasının interdisipliner bir yaklaşımla ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacak. Şehrin dünü, bugüne ve geleceği açısından da önem arzediyor.

Düzenleme Kurulu Başkanı Profesör Doktor Mehmet Bayyiğit, 3 gün sürecek sempozyuma şehirle ilgili yaklaşık 150 bilimsel bildiri sunulacağını açıkladı. Bayyiğit, “Balıkesir’e ait ortak kültür, dil, tarih, edebiyat, coğrafya, sanat, musiki, mimari vb. konuları içeren bildirilerin yer alacağı yeni bilimsel çalışmalarla geçmişten günümüze ışık tutmayı amaçlıyoruz.” dedi.

 

SPORDAN SAĞLIĞA, EKONOMİDEN YAYIN HAYATINA

Mehmet Bayyiğit, sempozyumla ilgili şu bilgiyi verdi; "Balıkesir jeo-stratejik konumu, coğrafi özellikleri, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin yanı sıra kültürel mirasıyla da önemli bir yerleşim bölgesidir. Asırlar boyu çeşitli topluluk, inanç ve kültürlere ev sahipliği yapan şehrimiz; tarihi, mimari, iktisadi, kültür, sanat ve edebiyat, eğitim vb. özellikleriyle de öne çıkmaktadır.

Bu zenginlikler, pek çok medeniyet unsurunun ortaya çıkmasına ve gelişmesine zemin hazırlamıştır.

Kadim bir şehir olan Balıkesir, antik çağdan günümüze kadar Roma, Bizans, Karesi, Osmanlı Devleti, Cumhuriyet Dönemi ve özellikle de Milli Mücadelede üstlendiği öncü rol ile her zaman önemli bir şehir olmuştur. Balıkesir’in bu kadim tarihi ve kültürel mirasının tespiti ve gelecek kuşaklara aktarılması, şehrin ruhu ve yaşayanların kimliği açısından da hayati önemi haizdir.

 

DEĞERLERİMİZ UNUTULMADI

Yüz yüze ve çevrimiçi olarak düzenlenecek olan sempozyum, Balıkesir’e ait kültürel miras bağlamında ortak kültür, dil, tarih, edebiyat, coğrafya, sanat, musiki, mimari, din, eğitim vb. konuları içeren bildirilerin yer alacağı yeni bilimsel çalışmalarla ışık tutmayı amaçlamaktadır."

Açılış töreni 3 Kasım günü saat 10:00'da protokol konuşmalarıyla başlayacak sempozyumda oturumların gerçekleşeği salonlara ise, Karesi Beyi, Hasan Basri Çantay, Zağnos Paşa, Ömer Ali Bey, Kurtdereli Mehmet Pehlivan gibi şehrin değerlerinin isimleri verildi.

 

KİTAP HALİNE DÖNÜŞECEK

Onur Kurulu Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Balıkesir Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Yücel Oğurlu'dan oluşan “Geçmişten Günümüze Balıkesir’in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu"na sunulan tebliğlerin özetleri kitaba dönüştürülerek şehrin kültür hazineleri arasındaki yerini alacak.

 

ÜCRETSİZ ULAŞIM HİZMETİ

Sempozyumun gerçekleşeceği izmir yolu üzerindeki Onhann (Agiros) Termal Otele 3 Kasım Cuma günü sabah 09.00'dan itibaren TTM'de Güney Baharatın önünden ücretsiz ulaşım sağlanacak.

 

Haber: Buse ASLAN