Balıkesir Valiliği’nin öncülüğünde ve Vali Hasan Şıldak’ın yakın takibinde iki yıldır yürütülen Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi kapsamında hazırlanan "Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabının tanıtımı yapıldı.

Balıkesir’in güçlü ve zengin kültür öğelerini konu alan somut olmayan kültürel miras unsurlarını tespit etme, bunları kayıt altına alıp belgeleyerek tanıtma ve gelecek nesillere taşıma amacıyla yola çıkan proje ile iki yılı aşkın bir sürede Balıkesir'in bütün ilçelerinde yapılan alan araştırmaları sonucunda elde edilen yazılı ve görsel çalışmalar “Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabında bir araya getirildi.

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokolün ardından Balıkesir somut olmayan kültürel miras unsurları; Somut Olmayan Kültürel Mirasın Aktarılmasında Taşıyıcı İşlevi Gören Dille Birlikte Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar, Gösteri Sanatları, Toplumsal Uygulamalar, Ritüeller ve Şölenler, Doğa ve Evrenle İlgili Bilgi ve Uygulamalar, El Sanatları Geleneği ve  Halk Mimarisi başlıkları altında altı gruba ayrıldı ve her alanı koordine etmek üzere bir alan editörü belirlendi.

 

KİTAP 46 KİŞİ İLE HAZIRLANDI

Kitap; alan editörlerinin koordinasyonunda sahada yapılan araştırmalarda ve yazımında her iki Üniversiteden 29 akademisyen, 17 uzman olmak üzere toplam 46 kişi ile hazırlandı. Bizzat alandaki kaynak kişilere ve orijinal belgelere, bulgulara dayanması yönüyle Balıkesir’de bu kapsamda yapılan ilk çalışmanın ürünü olma özelliğini taşıyan kitap, Balıkesir Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yoğun ilgi gördü.

Bilimsel yöntemler izlenerek hazırlanan ve geniş akademik kadrosuyla da benzerlerinden ayrılan "Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabının tanıtım toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Somut olmayan kültürel mirasın temsilcilerinin katılarak renklendirdiği programın devamında Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Duymaz yönetiminde yapılan panelde, kitabın "Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar" alan editörü Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin, "Doğa ve Evrenle ilgili Bilgi ve Uygulamaları" alan editörü Prof. Dr. Murat Doğdubay, "El Sanatları Geleneği" alan editörü Doç. Dr. Eylem Güzel, "Toplumsal Uygulamalar, Ritüeller ve Şölenler" alan editörü Dr. Öğr. Üyesi Füsun Esenkal Çözeli, "Halk Mimarisi" alan editörü Öğr. Gör. Özyıl Yıldırım ve "Gösteri Sanatları" alan editörü Ses Sanatçısı Sayın Atik Sahil çalışmaya ilişkin bilgi verdiler.

Daha sonra konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, kitabın geleceğe bırakılmış güzel bir kültürel miral olduğunu söyledi. Şıldak ayrıca Balıkesir’in bir kültür şehir olduğunu hatırlatarak kiştabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

"Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabının tanıtım toplantısına Vali Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak’ın yanı sıra Garnizon ve 9’uncu Ana Jet Komutanı H. Plt. Tuğg. Cihangir Kemal Yüzçelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Oğurlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Yanık, Vali Yardımcısı Mustafa Çek, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ali Yıldız, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ve çok sayıda davetli katıldı.

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU