Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 81 il müdürlüğünün koordinesinde gerçekleştirilen Aile Çalıştayı; Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde bugün gerçekleştirildi.

Çalıştaya; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost, öğrenciler, alanında uzman kişiler ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Programda açılış konuşmasını Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlü Hatice Dost yaptı. Müdür Dost, insanı besleyen en güçlü kaynak olarak gösterilen aile kurumunun sürdürülebilir kılmak için hem psikolojik hem biyolojik açıdan sağlıklı insanın elzem olduğunu söyledi. Katılımcılara destekleri için teşekkür eden Dost, programın Türk aile yapısına önemli katkılar sunmasını diledi.

 

MİLLİ, AHLAKİ VE MANEVİ DEĞERLERDEKİ

ŞİKAYETLERİN SEBEBİNİN AİLEDEKİ

SORUNLARIN TOPLUMA YANSIMASI

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Birol Şahin ise bugün birçok alanda yaşanan ve şikayet edilen milli, ahlaki ve manevi değerlerdeki şikayetlerin sebebinin ailedeki sorunların topluma yansıması olduğunu söyledi.

Şahin; “Aile son derece önemli. Cumhurbaşkanımızın, devletimizin giderek daha fazla ailenin korunması aile korunurken milli ve manevi değerlerinde bu ailede nesillere aktarılması konusunda özenli çalışmaları devam ediyor. Çünkü varlığımız buna bağlı. Aile dağıldığında toplumda dağılıyor ve orada millet de olmuyor.

Dünya vatandaşı denilen kavram insanların aynılaştığı insanların birbirinden farklılıklarının yok edildiği rahat sömürülmesi için bir düzen. Bir İngiliz, Rus veya Türk milletinin gelenekleri aynı değil. Onların farklı yaşam biçimleri var. Bizlerde Türk milleti olarak yeryüzünde onursal bir yer edinmek istiyorsak geleneksel değerleri, milli ve manevi değerleri binlerce yılda oluşmuş davranış değerlerini muhafaza etmemiz gerekiyor” dedi.

 

“DEVLETİ KORUMAK ANCAK

AİLEYİ KORUMAKLA MÜMKÜNDÜR”

Açılış programında konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da aile denilen mukaddes ocağın yaşatılması ve tehditler karşısında korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Vali Ustaoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim geleneğimizde, kültürümüzde, geçmişimizde, inancımızda aile kutsaldır. Bu anlayışla Türkiye yüzyılı içerisine adım adım ilerlediğimiz bu dönem içerisinde bizim için üzerinde en fazla durmamız gereken huşuların başında ailenin korunması geliyor.

Hem Milli Kültürümüzde hem de inancımızın temelinde bulunan aile müessesi ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Kadim geleneğimizde aile ile toplum, aile ile devlet bir ve beraberdir. Güçlü bir ülke, güçlü bir millet, huzurlu bir toplum olabilmenin öncelikli şartı güçlü aile yapısına sahip olmaktır.

Osmanlı Devleti’nin fikir babası Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın.” sözünden ilhamla aileyi yaşatmak, nesli korumak, aileleri sağlam temeller üzerine inşa etmek, desteklemek ve korumak asli görevlerimizin başında gelmektedir.

Aile dediğimiz mukaddes ocak yaşatılması, tehditler karşısında korunması son derece önemlidir. Ailelerdeki çözülmeleri önlemenin, nesli muhafaza etmenin yolu da aile kurumuna sahip çıkmaktan geçiyor. Keza devleti korumak da ancak aileyi korumakla mümkündür. Bu anlayışla aile kurumunu güçlendirecek, ailelerin yükünü alacak, sosyal devlet uygulamalarına ve politikalara önem veriyoruz. Böylelikle güçlü ailelere sahip bir millet olarak nitelikli aileler ile büyük bir nesli yetiştiriyoruz.

Sosyal yardımlardan, ekonomik desteklere, psikososyal ve sosyokültürel uygulamalardan evlilik öncesi programlara, sıcak yuvalardan, danışmanlık hizmetlerine kadar vatandaşlarımızın hayat şartlarının iyileştirilmesi, engelsiz yaşam sürmeleri için çalışmalarımız kararlılıkla sürmektedir. Bu kapsamda geliştirdiğimiz bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri ile toplumun her bir ferdine ulaşmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Program Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Dekanı Prof. Dr. Mehmet Narlı’nın açılış konferansı ile devam etti. Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise kurulan masalarda alanında uzman kişiler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile belirlenen temalar üzerine yuvarlak masa çalışmaları gerçekleştirildi.

 

HABER: DOĞANCAN BALIK