Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından düzenlenen 3 gün boyunca devam eden ülkemizden ve 12 farklı ülkeden alanında uzman katılımcıların katıldığı 1.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından düzenlenen 3 gün boyunca devam eden ülkemizden ve 12 farklı ülkeden alanında uzman katılımcıların katıldığı 1. Uluslararası Apiterapi Kongresi sona erdi.
Düzce Üniversitesi ev sahipliğindeki ilk büyük yüz yüze kongre, oldukça geniş bir bilimsel katılımla gerçekleşti. Ülkemizden ve 12 farklı ülkeden alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar, sektör temsilcileri, üreticiler ve öğrencilerin katılım sağladığı programda, Türkçe - İngilizce dillerinde sunumlar gerçekleştirildi.
Farklı salonlardaki Apiterapi ana temalı bilimsel oturumlarda; Bal Arısı Biyolojik Çeşitliliği, Arıcılık ve Uygulamaları, Arı Ürünleri ve Üretim Teknolojileri, Arı Biyolojisi, Arı Hastalık ve Zararlıları, Polinasyon ve Diğer Polinatörler gibi birçok konu başlığı altında sözlü ve poster sunumlar ile akademik çalışmalar katılımcılarla paylaşıldı. Kongrede, apiterapi için kullanılan arı ürünlerinin kullanımı, standartları ve uygulamaları bilimsel bir çatı altında, otorite olan bilim insanlarıyla münazara edildi.
Kongre, apiterapiyle ilgili yapılan son araştırmaları paylaşma, deneyimleri aktarma ve yeni fikirler üretme platformu olarak önemli bir vizyon sundu. Kongrede genç araştırmacıların ve geleceğin arıcılarının desteklenmesinin, teşvik edilmesinin gerekliliği vurgulandı.
Kapanış oturumunda, DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ile uluslararası ve ulusal arıcılar birlik başkanları duygu ve düşüncelerini dile getirirken, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, 1. Uluslararası Apiterapi Kongresi’ne emek veren kişi ve kurumlara plaket takdiminde bulundu.

Apiterapi alanında lider ülke olma çalışmalarına büyük katkı
Arı bilimleri ile ilgili tüm paydaşları geniş bir yelpazede bir araya getiren kongre, farklı bakış açıların geliştirilmesine, ülkemiz arıcılığının gelişmesine, apiterapi alanında lider ülke olma çalışmalarına büyük katkı sağladı.


KAYNAK: İHA