Karesi İlçe Müftüsü Hasan Canlı, kurban bayramı öncesi bazı işletmelerin gerçekleştirdiği kilo garantili kurbanlık satışları hakkında açıklamalarda bulundu. Müftü Canlı, bir büyükbaş hayvanın en fazla 7 ortaklı olabileceğini hatırlatarak kilo ile kurban hesabının yapılmasının doğru olmadığını, vatandaşların bu şekilde kurbanlık almaması gerektiğini söyledi.

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte hareketlenen kurbanlık hayvan pazarları ile özel firma ve market benzeri yerlerden alım yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında "kilo garantili kurbanlık satışı" da yer alıyor. Karesi İlçe Müftüsü Hasan Canlı, İslam inancına göre Allah'a yakınlaşmanın ve O'na şükran sunmanın bir yolu olan Kurban kesme konusunda kurban satışının et satın almaya dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

KURBANIN OLGUNLUĞA ERİŞMİŞ OLMASI GEREKİYOR

Kesilmek istenen kurbanlığın belirli bir olgunluğa erişmiş olması gerektiğini ifade eden Müftü Canlı: “Bir diğeri keseceğimiz hayvanla ilgili. Ehli olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kurban olabilir. Büyükbaş hayvanlarda erkek dişi fark etmeksizin 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın da kusurlu olmaması gerekiyor. Küçükbaş hayvanlarda da yapılması gereken yaşını doldurması gerekiyor. Kuzu ve koyun cinsinde bir istisna var. Hayvan, 6 aydan sonra büyük bir hayvan görünümüne sahipse; 1 yaşına girmesini beklemeden kurban olarak kesilebilir. Bunu da vatandaşlarımıza hatırlatmamız lazım. Kurbanlıklarını bildikleri ve güvendikleri yerlerden alsınlar.  Kurbanlıklardan emin olmanız gerekiyor. Hayvan mı hayvan denmemesi gerekiyor. Kurban olabilmesi için gerekli şartları tamamlaması gerekiyor” diye söyledi.

 

KİLO İLE ET GARANTİSİ VERİLEN
KURBANLIKLARA ORTAK OLMAYIN!

Bazı işletmelerin yapmış olduğu kilo et garantili kurbanlık satışı hakkında konuşan Müdür Canlı, bu durumun doğru olmadığına dikkat çekerek vatandaşlara bu şekilde kurbanlık hissesine girmemesi gerektiğini söyledi. Canlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükbaş hayvanlarda 7 kişi ortak olabiliyor. Bazı işletmelerde rastlıyoruz: 20 kilo şu para, 30 kilo şu para deniliyor. Bu tamamen yanlış. Esas olan hayvanın deminki bahsettiğimiz şartları sağlıyor olması gerekiyor. Bu hayvan 200 kilo da olabilir 500 kilo da olabilir. 3 ortak 3’e, 4’e böler ve kemikten sonra bunu paylaşır. Ama kilo garanti edilerek satılan hayvanlarda bu durum kurbandan çok et almaya benziyor. 20’şer kilo et almak üzere kurbana girdiniz. 500 kiloluk et kaç kişiye dağılır? Böyle olduğunda da dini sınırların dışına çıkılmış oluyor. Bunun için hayvanı mutlaka görmemiz lazım. Ayrıca bunu üstlenen firmanın ismi ne olursa olsun firma, kesilen hayvanı 7 kişiye paylaştırılma garantisi veriyorsa bunda sıkıntı yok. Bir kurban maksimum 7 kişiye paylaştırılması gerekiyor. Paylaşım konusunda 7 kişiyi geçiyorsa bir kurban, bu durum dinen sıkıntılı. Buna dikkat edilmesi gerekiyor.”

KURBANA EZİYET ETMEYİN

Öte yandan kesilecek kurbana eziyet edilmemesi, acı çektirilmemesi gerektiğini aktaran Müftü Canlı: “Kurban bir ibadettir. Her işin hassasiyeti olduğu gibi kurbanın da bir hassasiyeti vardır. Öncelikle hayvana eziyet edilmemesi lazım. Darp edilmemesi lazım. Keskin bıçakla kesilmesi lazım, acı çekmemesi için. Bir de bileğim güçlü, bıçağım da keskin, elim de maharetli diye kurbanın bir defada tamamen başın gövdeden ayrılmaması lazım. Kurbanın canı çıktığından emin olunduktan sonra başın tamamen gövdeden ayrılması daha doğrudur” ifadelerine yer verdi.

KURBAN PARASI HAYRA GİTMELİDİR

Kesilen kurbanın derisinin satıldığını ve kişinin deri parasını kendi ihtiyaçlarına harcadığını, bu durumun tamamen yanlış olduğunu aktaran Müftü Canlı: “Hayvanın derisi ile ilgili de dikkat edilecek şeylerden birisi de şudur: hayvanın derisi satılarak parası kişinin kendi ihtiyaçları için kullanılamaz. Onu ibadet için aldık. Bu sebeple derisi satılabilir, parasını da hayra harcamak gerekiyor” dedi.

VEKALET İLE KURBAN KESİLMESİNDE SAKINCA YOKTUR

Sözlerinin sonunda vekalet ile kurban kesimi hakkında konuşan Müftü Canlı, kişinin vakti yoksa vekalet ile kurban kesilmesinin dinen hiçbir sakınca olmadığını söyledi. Müftü Canlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Kişinin durumu iyi. Tatile gidecek, yaşlı ya da başka bir sebeple kurbanı kesemiyorsa vekalet ile kurbanını kestirebiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da böyle bir hizmeti var. Bu hizmeti çeşitli kuruluşlar da yapıyor. Kurban bir ibadet. Bu hizmeti bazı kuruluşlar yapmazsa bu durum suiistimal edilebilir. Kişinin burada niyeti önemli. Yapılması da güzel bir şey. Türkiye’de ihtiyaç sahibi insanlarımız var. Bu vekalet ile kesilen kurbanlar bu ihtiyaç sahiplerine gidiyor. Bu da bir paylaşım, yardımlaşma oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın vekalet ile kurban kesimi için şehir içerisinde çeşitli yerlerde stantlarımız var. Ayrıca müftülük binalarımızdan, internet üzerinden de başvuruları alıyoruz.

HABER: HABER MERKEZİ