Enflasyon Muhasebesinin şirketler için yük olduğunu söyleyen Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, “Sattığımız bir ürünü, aynı fiyattan yerine koyamıyoruz. Sattığımız ürünü yeniden alırken satış fiyatının bile üzerinde almaya başladık. Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, enflasyon muhasebesi uygulamasının 2024 yılı itibarıyla devreye girmesiyle birlikte işletmeler üzerinde olumsuz etki oluşturacağını ve yeni düzenlemelerin şirketler için büyük bir yük oluşturacağını belirtti.

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, yaptığı açıklamada; “Ticaretin önündeki en büyük sıkıntı belirsizlik ortamı, belirsizliğin de nedeni enflasyon. Sattığımız bir ürünü, aynı fiyattan yerine koyamıyoruz. Sattığımız ürünü yeniden alırken satış fiyatının bile üzerinde almaya başladık.  Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Görünürde yüksek karlar elde ediyoruz ve bu görüntü nedeniyle hak etmediğimiz vergilerle karşı karşıyayız. Çok para kazandığımız görüntüsü gerçek değil, sanal bir karlılıkla karşı karşıyayız. Bu sanal kar nedeniyle vergiyle muhatap olmamamız gerekiyor. Ancak geldiğimiz noktada enflasyon muhasebesi uygulamasının 2024 yılı itibarıyla devreye girmesiyle birlikte işletmeler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı düşüncesindeyim. Enflasyon muhasebesinin sanal karları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle uygulamaya alınsa da enflasyon düzeltmesinin birçok mükellefi ilave vergi yüküyle karşı karşıya bırakacağı görülüyor. Enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkacak farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkması, vergi adaletini zedeleyecek bir durumdur. Enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi ve öyle uygulanması sağlanmalıdır.

Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kar ediyor gibi gösteriyor ancak bu sanal bir durum. Malınızı sattığınız fiyattan bile yerine koyamıyorsunuz. Bu durumda bırakın kar etmeyi, sermaye her geçen gün erimeye devam ediyor. Yeni düzeltmeyle öz varlık yapısı güçsüz olan firmaların, ödemesi gerekenden daha fazla vergi ödemek durumunda kalacaktır. Mali güce göre vergi ödeme ilkesine aykırı bir durum ortaya çıkıyor. Vergi ödeme gücü olmayan mükelleflere enflasyon vergisi, servet vergisi ya da varlık vergisi adıyla, bu tür bir yaklaşımla gelirseniz ticari işletmelerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşanması kaçınılmazdır. Konuyu yalnızca vergi olarak değil diğer etkilerini de ortaya koyarak değerlendirmek ve karar vermek sağlıklı bir yaklaşım olur. Açıkça ifade etmeliyim ki üyelerimizin ortak sorun paydası enflasyon muhasebesi. Üyelerimizden bu konuda çok sayıda mesajlar alıyoruz. Enflasyon muhasebesi konusunda yeniden bir düzenleme yapılmasını ümit ediyoruz” dedi.

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER