Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi kapsamında, "Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge, Test ve Eğitim Merkezi" için fizibilite çalışmaları değerlendirilerek, merkezi kurma planları görüşüldü.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen ve Eti Maden İşletmeleri'nin yararlanıcı olduğu "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi" kapsamında bir odak grup toplantısı düzenlendi. Toplantı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Proje, denizlerdeki yenilenebilir kaynak potansiyelinin kullanılması, yeşil hidrojen ve türevlerinin üretimi başta olmak üzere, yeni ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanında uygulamaların Güney Marmara Bölgesi'nde hayata geçirilmesini amaçlıyor. Proje paydaşları arasında Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği yer alıyor.

Toplantıda, "Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge, Test ve Eğitim Merkezi" için yapılan fizibilite çalışmaları değerlendirildi. Bu merkezin, enerji ve denizcilik sektörlerinde teknik personelin eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığı belirtildi. Ayrıca, merkezin Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulmasının planlandığı ifade edildi. Merkez, bölgedeki Ar-Ge, test ve eğitim faaliyetleri için önemli bir merkez olmayı hedefliyor.

Toplantı sırasında, yapılması planlanan merkezin eğitim vereceği alanlar, müfredat yapısı ve sunulacak diğer hizmetler tartışıldı. Uzmanlar ve sektör temsilcileri, merkezin Türkiye ve bölge ülkelerine önemli katkılar sağlayacağına vurgu yaptı. Merkezin, teknik personelin eğitimine ve sektördeki yenilikçi uygulamalara katkı sağlaması bekleniyor.

Projede, Türkiye'nin ilk karbon-nötr bölgesi olma hedefiyle enerji bağımlılığını azaltmak ve yerel kaynaklarla sürdürülebilir kalkınma sağlamak amaçlanıyor. Bu kapsamda, çevrenin korunarak, yenilikçi enerji çözümlerinin uygulanması planlanıyor.

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER