Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, üreticilerin bir fiyat beklentisi içinde olduklarını belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, "Güney Marmara Bölgesi'nde çiftçilerimizin tüm üretim faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bu bölgenin en önemli tarım ürünü buğday diyebilirim. Üreticilerimiz yavaş yavaş hasada yaklaşıyorlar. Hububat üreticilerimiz, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden acil bir şekilde fiyat beklentisi içerisindeler" ifadesinde bulundu.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı, Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, "Güney Marmara Bölgesi'nde çiftçilerimizin tüm üretim faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bu bölgenin en önemli tarım ürünü buğday diyebilirim. Üreticilerimiz yavaş yavaş hasada yaklaşıyorlar. Buğday yetişme periyotunda güzel bir iklim geçirdi. Özellikle yağış rejimi açısından Güney Marmara Bölgesi istediği yağışı aldı. Çok az da olsa mikro-lokal anlamda buğday ve arpalarda pas hastalığıyla ilgili birkaç sorun tespit ettik. Sıkıntılı bölgelerde ilaçlamalar yaparak buğdayı pas hastalığından kurtardık. Hububat üreticilerimiz, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden acil bir şekilde fiyat beklentisi içerisindeler. Artan ekonomik koşullarla beraber, üreticilerimizin de girdi maliyetleri çok fazla arttı. Geçtiğimiz yıla oranla bu yılki rakamların yüzde 50'nin üzerinde arttığını görüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımlarına ivedilikle başlaması ve özellikle alım rakamlarını yukarı yönlü güncellemesi gerekir. Bu bağlamda sıkıntı yaşayan çiftçilerin sesini duymaya davet ediyorum."

Uğur ayrıca, Güney Marmara Bölgesinde buğday ve arpanın dışında Ayçiçek ve mısır ekimlerinde de yoğun artış olduğunu gözlemledi. Uğur "Güney Marmara Bölgesi'nde buğdayın dışında Ayçiçek ve mısır ekimlerinin de hız kazandığını söyleyebiliriz. Bölgemizde yaklaşık yüzde 40 civarında ekimin tamamlandığını ifade edebilirim. Manyas ve çevresinde sanayilik domatesin çok yoğun bir şekilde yapıldığını belirtmek istiyorum. Geçen yıla oranla karşılaştırdığımızda yüzde 50 civarında bir artış görüyoruz. Artan enflasyon ve ekonomik koşullar içerisinde üreticilerimiz gıda temini ve beslenme için canla başla mücadele etmeye devam ediyor. Biz de üreticilerin her zaman yanındayız ve destek olmaya çalışıyoruz. Tüm üreticilerimize bu üretim sezonunda bol bereket diliyoruz" dedi.

HABER: SERMİN ASLAN