Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin’in seçim vaadi olan 30 Bin Ton Kapasiteli Hububat Lisanslı Depo Projesi için düğmeye basıldı. Kurulacak silolarda çiftçinin ürünün bozulmayacağını söyleyen Başkan Çetin, 200 milyonluk projenin aynı zamanda çiftçi ve sanayicinin ürününe değer katacağını açıkladı.
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, seçim vaatlerini bir bir yerine getiriyor. Balıkesir çiftçisi ve sanayicisine büyük bir kazanç sağlayacak 30 bin ton kapasiteli hububat lisanslı depo projesi için düğmeye basan Başkan Çetin, bir kısmı öz kaynak kalan kısmı ise kredi kullanılarak yapılan projenin tanıtımını bugün yaptı.
Projenin inşaatının yapılacağı alanda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Başkan Çetin, lisanslı depoculuğun bölgeye kazandıracağı faydaları bir bir anlattı.
Çetin, deponun tamamlanması halinde ürün zayiatlarının engelleneceğini ve üreticinin ürününü değerinde satmasını sağlayacaklarını söyledi.
BİR KISMI ÖZ SERMAYE,
KALANI KREDİ İLE YAPILACAK
30 Bin Ton Kapasiteli Hububat Lisanslı Depo Projesinin tahmini yapım maliyetinin de 200 milyon lira olduğuna dikkat çeken Başkan Çetin, bu tutarın bir kısmını öz sermaye, kalanını ise tarımsal kredi kullanarak yapacaklarını dile getirdi.
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, yaptığı açıklamalarına ilk olarak şu cümlelerle başladı: “Ticaret Bakanlığımızdan aldığımız lisanslı depo kurulum izni kapsamında, ilimiz üreticilerinin menfaatine olan ve milli ekonomimize katkıda bulunacağımız, 200 milyon lira civarında tahmini bedelli lisanslı depo kurulum faaliyetlerimiz hızlı bir şekilde devam etmektedir.”
HEDEF 2026 SEZONU ÖNCESİ TAMAMLAMAK
Sözlerinin devamında Başkan Çetin, hayata geçirecekleri 30 Bin Ton Kapasiteli Hububat Lisanslı Depo’nun kurulumunu 2026 yılı hasat ve harman sezonu öncesine kadar tamamlayarak, Balıkesirlilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.
ÜRÜNLER UYGUN ŞARTLARDA SAKLANACAK
Deponun üreticilere olan avantajlarından da bahseden Başkan Çetin: “8 adet dikey çelik silodan oluşan ve toplam 30 bin ton kapasiteli lisanslı depomuz faaliyete girdiğinde; arpa, buğday, çavdar ve yulaf ürünlerinin en uygun şartlarda depolanması sayesinde, üreticimizin alın teri ile üretilen ürünlerimizin ekonomik katma değeri artacak, ürün zayiatları engellenecek ve üreticimizin ürününü değerinde satması sağlanacaktır” dedi.
ÜRETİCİYE FAİZSİZ KREDİ İMKANI
Öte yandan depoya emanet edilen ürünlere karşılık alınan senetler ile üreticilere faizsiz kredi imkanı da sunulacağını duyuran Başkan Çetin: “Lisanslı depomuza üreticinin emanet ettiği ürün karşılığı alacağı senet ile Ziraat Bankası tarımsal kredilerinden, başka bir teminata gerek duyulmaksızın ELÜS senet tutarının yüzde 75’i 9 ay vadeli faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanacaktır” ifadelerine yer vererek sözlerini şöyle tamamladı: “Başta üyelerimiz olmak üzere Balıkesir’imizin değerli üreticilerine göreve geldiğimiz gün verdiğimiz hizmet sözünü tutmaya devam edeceğiz.”
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİNİN AVANTAJLARI
- Hasat dönemlerinde tarım ürünlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesi.
- Özellikle finansman sıkıntısı çeken küçük çiftçiler ile ürün sahiplerinin, lisanslı depolara verdikleri ürünleri karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığıyla bankalardan kredi ve finansman sağlamaları.
- Tarım ürünleri ticaretinin herkesçe kabul gören standartları belirlenmiş ürünler üzerinde yapılması, kaliteli üretimin teşvik edilmesi, güvenli bir piyasanın oluşturulması.
- Tarım ürünleri ticaretinin kayıt altına alınması.
- Tarım ürünleri ticaretinde özel sektör katılımının artırılması.
- Üretimde ve fiyatlandırmada devlet müdahalelerinin asgariye indirilmesi, bu alana yönelik yapılan yüksek harcamalardan tasarruf sağlanması, serbest piyasa ve fiyat oluşumunu bozan müdahalelerden uzaklaşılması.
- Tarım ürünleri üreticilerinin açısından kolay pazarlanabilen, iyi muhafaza edilen ve nakliye masrafları en aza indirilmiş bir sistemle istikrarlı ve daha yüksek bir gelir seviyesi elde edilmesi.
- Yatırımcılar için dövize, altına, hisse senedine, faize ve benzerlerine alternatif yeni bir yatırım aracı sağlanması.
- Ürün ticareti ile uğraşan tacir ve sanayicilere, kalitesi bilimsel kriterlere göre belirlenmiş ve fiyat istikrarı sağlanmış ürünlerin kolayca emini.
- Tarım ürünlerinin, fiziki mal ve numune gösterilmesine ve teslimine gerek olmaksızın ürün senetleri veya elektronik ürün senetleri aracılığıyla ticaretinin yapılması.
- Standardı belirlenmiş ürün ve lisanslı depo sistemiyle tarım ürünlerinde vadeli işlem ve opsiyon piyasalarına geçilmesi.
- Ürün depolaması, bankacılık ve sigorta sektörü açısından yeni iş alanlarının oluşturulması amaçlanıyor.
HABER: SERMİN ASLAN
Yorum yapın