‘Balıkesir Dönüşüm Kongresi’nde konuşan Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, sulama sorunu, taban fiyatın hasat sonrası açıklanması, miras nedeniyle her geçen gün küçülen ekim alanları ve yüksek girdi maliyetleri ile baş edemeyen çiftçinin adeta çalışarak battığını söyledi. Türk çiftçisi ve üreticisi için acı reçeteyi yazan Başkan Çetin, “Tarım ve hayvancılıkta sınıfta kaldık” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 5 yılını belirleyecek stratejik planın oluşturulmasına katkı sağlayacak ve kente yeni bir vizyon katacak Balıkesir Dönüşüm Kongresi ikinci gününde de önemli konuşmacılara ev sahipliği yaptı.

Kongrenin bugün öğlenden sonra yapılan “Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolü” başlıklı  oturumuna katılan Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, tarım ve hayvancılık adına önemli mesajlar verdi.

TOBB Balıkesir İl Genç Girişimciler Kurulu İl Başkanı Ceyhun Ercan moderatörlüğünde yapılan oturuma konuşmacı olarak katılan Başkan Mehmet Çetin, sözlerine Balıkesir’in Türkiye’nin tarım ve hayvancılıktaki en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyleyerek başladı. Çiftçi ve üreticinin sorunlarından da bahseden Çetin, özetle şunları dile getirdi: “Balıkesir ekonomisinin temeli tarım hayvancılığına dayalıdır. Özellikle Balıkesir zeytin, buğday, arpa, mısır, süt, kırmızı et, beyaz et, küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığında sahip. Çiftçilerimizin modern bir çalışma yapabilmesi için devletimizin destek olması lazım.

 

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİLMELİ

Vahşi sulamadan başlamak isterim. Balıkesir olarak öncelikle vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım. 1980 yılında Balıkesir’de kalenetler oldu. Bunlar şuanda ömrünü tamamladı. Balıkesir’in büyük ovada acilen kapalı sisteme, damlama sistemine geçilmesi lazım.

İkinci bir konu İkizcetepeler Barajı. Bu baraj içme suyu için kullanılan bir baraj.  Buradan iki yıldır kuraklık olduğu için çiftçilere su verilemiyor. Tabi buda 45 bin dönüm yeri kaplamakta. 11-12 köy bu sebeple sulama yapamadı.

Çiftçimiz kuru tarım yapmak zorunda kalıyor. Buda çiftçiye yüzde 70 kayıp oluyor.  Balıkesirliler olarak bir araya gelip buranın su sorununu çözmemiz lazım. Çaygören Barajı olur başka bir alternatif olur çözmemiz lazım ki Balıkesir tarımı daha ileriye gitsin.

 

“HARMAN ZAMANI

“TABAN FİYAT ORTADA YOK”

Bir diğer konu ise harman zamanı geldi ama daha ortada taban fiyat yok. Çiftçi ne yapacağını bilmeli. Plan-program olmazsa çiftçi karanlıkta yol alır.

 Taban fiyatlar ekim yapılmadan açıklanmalı. Hasat döneminde enflasyona göre revize edilmeli. Ülkemizde güneyde harman başladı, biçim devam ediyor örneğin Söke’de bitti ortada taban fiyat yok tarım ve hayvancılıkta sınıfta kaldık.

Aklınıza ne geliyorsa dışarıdan ithal ediyoruz. Esasında biz bunların hepsini yetiştirebilen bir ülkeyiz.  Çiftçiye destek olunması lazım taban fiyat verilmesi lazım çiftçi para kazanması lazım. Çiftçi  çalışarak batıyor. Çalışarak batan var mı? batmaz. Çalışan insan para kazanır.  Onun için tarım ve hayvancılıkla ilgili köklü çalışma ve projeler geliştirmesi lazım” dedi.

Borsa Başkanı Çetin, konuşmasında ayrıca Balıkesir ovasındaki küçük parçalı arazilerde toplulaştırma yapılması gerektiğini bu yapıldığı takdirde çiftçinin girdi maliyetlerinin otomatikman azalacağını söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, konuşmasının son bölümünde ise Borsa yönetimi olarak Balıkesir’e bir eser bırakmak adına 30 bin tonluk lisanslı depo yapacaklarının müjdesini verdi. Lisanslı depoculuk sayesinde üyelerinin ürünlerini 9 ay boyunca depoda tutabileceklerini ve ürünü harman zamanı değil istediği zaman malın değeri yükseldiğinde satmanın yanında Ziraat Bankasından sıfır faizli kredi kullanabileceklerini söyledi. Başkan Çetin, lisanslı deponun ihalesinin ileriki aylarında yapacaklarını belirtti.

 

HABER: İLKAN TOPRAK