Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan ile tarımın başkenti Türkiye'yi doyuran il Balıkesir’i konuştuk.

 

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, BİRLİK Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İlkan Toprak’a konuştu. Gönen'e kurulacak Türkiye'nin en büyük Sera Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere, Bigadiç Sera Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 75’i hibeli tohum ve sera desteği, Ayvalık’taki organik zeytin köyü projesi ve yine Türkiye’de bir ilk olan Balıkesir’deki 175 kooperatif, 13 süt birliğinin bir araya gelerek kurduğu Balıkesir Birlikleri Anonim Şirket hakkında bilgi veren Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Balıkesir’in önümüzdeki 5 yıl içinde tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olan İstanbul gibi mega kentleri doyuran bir il konumuna geleceğini söyledi.

Müdür Alkan, Balıkesir’in bulunduğu coğrafi konum, hava, su ve iklim şartları nedeniyle üretime elverişli olduğunu bunun yanında üreticisinin değişime çabuk ayak uydura bildiğini söyledi.

 

10 MİLYAR TL

250 BİN TON ÜRETİM

10 BİN YENİ İSTİHDAM

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, kent içinde ve çevresindeki tarımsal faaliyetleri kapsayan tarım olmakla birlikte endüstriyel tarıma karşı bir alternatif üretim modeli olan “kentsel tarımın” merkezi olma yolunda ilerleyen Balıkesir'de bir çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Alkan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Balıkesir’i genel olarak değerlendirdiğimizde 510 bin büyükbaş, 1 milyon 435 bin küçükbaş, 39 milyon kanatlı, 84 bin dekar alanda 13 milyon zeytin ağacı, 140 bin dekar alanda çeltik üretimi yapılan Balıkesir hem tarım da hem hayvancılıkta bütün ürünlerde potansiyel olarak Türkiye’de en önde olan illerden birisi.

Beyaz yetiştiriciliğinde birinci sıradayız.

Balıkesir konumu ve iklimi ile tarım ve hayvancılık yapılabilinecek en ideal illerden birisi. Buranın avantajı çiftçimiz gerçekten çok bilinçli. Kendilerini hızlıca yenileyebiliyorlar ki bu da gerçekten kıymetli.

Bölge ziyaretleri yaparak çiftçilerle bir araya geliyoruz ve yeni projeler üretiyoruz. Bunlardan en önemlisi Gönen’de Dünya’nın en büyük Organize Sera Bölgesi. Sekiz bin dekar alana kurulacak ve 10 milyar liralık bir yatırıma sahip. 250 bin ton üretim yapacak olan bölgeye 10 bin istihdam sağlayacak bir üretim merkezinden bahsediyoruz.

Yine Bigadiç’e yapılacak Organize Sera Bölgesi’nin fizibilitesi bitti 2 bin 400 dekar alanda yine jeotermal kaynaklı sebze üretilecek alan bölgeye önemli kazanımlar sağlayacak. Birkaç ilçede benzer projelerimiz sürüyor. Bu projelerin tamamlanmasıyla beraber Balıkesir sebzenin merkezi olacak. Balıkesir bundan 5-10 yıl içinde çok farklı noktalara gelecek. İstanbul’u Antalya’ya göndermeden tüm sebzelerin üretildiği bir il konumuna getireceğiz.”

 

TOHUM VE SERADA

YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ

Bakanlık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla üreticiye önemli hibe destekleri verdiklerini söyleyen İl Müdürü Alkan, bu desteğin her yıl artarak devam edeceğini belirtti. Erkan, “Bakanlığımızın destekleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarını kullanarak son 2 yıl içerisinde dağıtılan tohum miktarı tüm yılların 5 katını dağıttık. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Tohum dağıtımında hemen hemen tüm çiftçilerimize ulaşıyoruz. Yine son yıllarda dayanıklı çeşitli tohumları ilimize sokmaya çalışıyoruz ki bu çok kıymetli bir çalışma. Tohumlarımızı yüzde 75 hibe destekli yapıyoruz. Bu sayede çiftçilerimizi yeni ürünlerle tanıştırmış oluyoruz.

Yine seracılıkla ilgili olarak Balıkesir’deki tüm seraların naylonlarını yine yüzde 75 hibe desteği ile yeniledik. Bu çalışmamız sırasında atıl olan bazı seraları da yeniden üretime kazandırmış olduk” dedi.

 

BU BİRLİKTELİK TÜRKİYE’YE ÖRNEK

Öte yandan Balıkesir’de önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Alkan, Balıkesir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Manda Birliği, HAYKOOP, TARKOP gibi birliklerin altında 175 kooperatif, 13 süt birliğinin bir araya gelerek Balıkesir Birlikleri Anonim Şirket’ini kurulduğunu söyledi. Bu proje ve birliktelik hakkında bilgi veren Alkan; “Hayvancılıkla ilgili olarak ilimizde Balıkesir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Manda Birliği, HAYKOOP, TARKOP gibi birliklerimizin altında 175 tane kooperatif var ve 13 süt birliğimiz var. Bunların hepsini tek çatı altında Balıkesir Birlikleri Anonim Şirket altında birleştirdik. Bu Türkiye’de bir ilk tir. Süt Birlikleri bile birleşmediği ülkemizde biz sağmal hayvan olan bütün üreticilerimizi tek çatı altında topladık. Sağ olsunlar Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Valimizin desteği ile Balıkesir OSB’den 20 bin metre kare bir yer tahsis edildi. Buraya süt tozu tesisi kurmak istiyoruz ki buradaki amacımız sütün fiyatının düştüğü zamanlarda, yem maliyetlerinin arttığı zamanlarda tamamen sütün fiyatını regüle edecek ve ilimiz için kullanacağız. Böylelikle Balıkesir’deki hiçbir üreticimiz hiçbir zarar etmeyecek. Bu süreçle birlikte sütün fiyatının belirleneceği ilk il Balıkesir’in olacağını umuyoruz. Temelleri atıldı zor olan geride kaldı. Başkanlarımızı taşın altına elini koydukları için kutluyorum. İnşallah bu birliktelik diğer illeri de örnek olur” ifadelerine yer verdi.

 

MARKALAŞMIŞ PEYNİR VE ZEYTİN PROJESİ

Yine 50 peynirli şehir projesi kapsamında Balıkesir’in lezzetli peynirlerini markalaştırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Müdür Alkan, “Balıkesir’in peyniri birçok ülkenin markalaşmış peynirine göre daha iyi. Eğer bizde markalaşırsak ve ürünlerimizi tescillersek üreticimiz yurt dışına ihracat yapar. Buda üreticinin kazancına olur.

GMKA sunduğumuz bir projemiz var. 3 ilçeye mandıra yapıyoruz. Özellikle yapılmayan, özellikli peynirlerin yapılmasıyla alakalı Kadın Kooperatiflerimiz aracılığıyla üretim yaptıracağız. Havran ve Balıkesir merkezde peynir çarşısı kurulması konusunda bir projemiz var. Bu projede ihale bitti tesisler kurulma aşamasında. Özellikle dışardan gelen misafirlerin  Balıkesir’deki bütün peynirleri bulabileceği bir çarşı kuracağız nasip olursa. Bu projenin Balıkesir adına üretici adına ve tüketici adına kıymetli olduğunu düşünüyoruz. 

Yine körfez bölgemiz zeytin ve zeytinyağı konusunda iyi bir durumda. Bu kapsamda yine Türkiye’de bir ilk olan Ayvalık’ın Mutlu Mahallesi’ne organik zeytin köyü kuruyoruz. Bunun 3 yıl sertifikalandırılması lazım ve ilk senesi bitti. İnşallah üçüncü yılı bittiğinde sertifikasını almış köyün tamamı organik zeytin olan bir mahalle haline gelmiş olacak. Aroması son derece güzel olan körfez zeytin ve zeytinyağı daha tanınır hale gelecek. Bu projeye benzer olarak Burhaniye’de organik bir köy kurma çalışmalarımız sürüyor. Buradaki bütün sebze ve meyveler organik olacak” dedi.

Haber: İlkan Toprak