Son yıllarda hızla büyüyen e-ticaret alanında 2 milyon istihdam açığı olduğunu ifade eden WORLDEF Başkanı Ömer Nart, 'Önümüzdeki 7-8 yıl içerisinde e-ticaretin ticaret içerisindeki payı yüzde 20’lerden 40’lara doğru gidecek.

Son yıllarda hızla büyüyen e-ticaret alanında 2 milyon istihdam açığı olduğunu ifade eden WORLDEF Başkanı Ömer Nart, 'Önümüzdeki 7-8 yıl içerisinde e-ticaretin ticaret içerisindeki payı yüzde 20’lerden 40’lara doğru gidecek. Bu sene e-ticaret hacminin 1 trilyonu aşması bekleniyor. Türkiye’de dijital bankacılık ve ödeme alt yapısı dünyaya ders verebilecek nitelikte. Türkiye’de günde 5,5 milyon ürün satılarak teslim ediliyor, bunların arasından bir tanesinde salatalık çıktıysa ben bunun konuşulmaya değer olmadığını düşünüyorum' dedi.
Uluslararası e-ticaret ve e-ihracat platformu WORLDEF öncülüğünde organize edilen global e-ticaret etkinliği WORLDEF Antalya, Antalya Belek’te başladı. Üç gün sürecek etkinliğe farklı ülkelerden çok sayıda e-ticaret markası katılıyor. Dünyanın ilk ve tek e-ticaret odaklı serbest bölgesi Dubai CommerCity’nin ana iş ortaklığı ile düzenlenen etkinlikte 10 ülkeden binden fazla katılımcı yer alıyor.

'Bu sene 1 trilyonu geçerek kapatılması öngörülüyor'
WORLDEF Başkanı Ömer Nart, WORLDEF’in Türkiye’den çıkan global bir marka haline geldiğini belirterek, 'Dünyanın dört bir yanından e-ticaret paydaşlarını Türk markalarıyla bir araya getiriyor ve önemli iş birliklerine ev sahipliği yapıyoruz. Fuarımızın Antalya’da ikincisini gerçekleştiriyoruz, geçen yıl inanılmaz bir yoğunluk yaşandı. İnsanlar e-ticaretin konuşulduğu ortamı çok sevdi. Sektörde e-ihracata yönelik yoğun bir ilgi var. Türkiye bu konuda önemli yol ilerledi. Geçen yıl 800 milyar TL olarak gerçekleşen e-ticaret hacmi bu senenin ilk 6 ayında 600 milyara ulaştı. Bu sene 1 trilyonu geçerek kapatması öngörülüyor. Toplamda Türkiye’de e-ticaret hacmi toplam ticaretin içerisinde yüzde 20’lere tekabül ediyor. Bu da e-ticaretin ana akım ticaret modeline döndüğünü gösteriyor' dedi.

'2 milyonluk bir istihdam açığının olduğunu ifade edebilirim'
Kobilerin e-ticaret sayesinde hızlı bir şekilde ticarete atılım gerçekleştirdiğini belirten Nart, 'E-ticaret ile ticaretin demokratikleşmesi söz konusu oldu. Bu da beraberinde bir istihdam açığını oluşturuyor. Bu ticaretin şekli biraz daha faklı, burada yetişmiş insan kaynağına çok fazla ihtiyaç var. E-ticaretin kendisi bir sektör değil, sektörleri kesen bir iş yapış şeklidir. O yüzden e-ticaretteki istihdam talebi diğer sektörlerdeki istihdam talebinden çok üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Biz şu anda ortalama 2 milyon kişinin burada istihdam edilebileceğini öngörüyoruz. 2 milyonluk bir istihdam açığının olduğunu ifade edebilirim. Bu her sene geçen sene artıyor, önümüzdeki 7-8 yıl içerisinde e-ticaretin ticaret içerisindeki payı yüzde 20’lerden 40’lara doğru gidecek. Biz WORLDEF vakfı olarak bu alanda ciddi eğitim ve istihdam çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de burslu eğitim programları başlatacağız. Yetenekli gençleri alarak işe yerleştireceğiz. Dünyada 2026 yılında beklenen e-ticaret hacmi 8 trilyon dolardır. Dünyada da çok hızlı bir büyüme var, Türkiye’deki büyüme hızı ise dünyadakinin çok üzerine bulunuyor' açıklamasına yer verdi.

'Türkiye’de dijital bankacılık ve ödeme altyapısı dünyaya ders verebilecek nitelikte bulunuyor'
E-ticaret alanında devlet politikalarının önemine değinen Nart, 'Bizim devletimiz bu alanı inanılmaz derecede destekliyor. Türkiye’de dijital bankacılık ve ödeme altyapısı dünyaya ders verebilecek nitelikte bulunuyor. Lojistik altyapımız da çok güçlüdür. Türkiye’de her şey var, kobilerin gittikleri ülkede globalleşmesi gerekiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. Bu etkinlikleri globalde de yapmak istiyoruz. Oluşturduğumuz bu etkinliklerle Türkiye’de e-ticaret odaklı üreticilerle beraber servis sağlayıcılarının ülkelere daha hızlı giriş yapabilmeleri için köprü oluşturuyoruz' dedi.

'Günde 5 milyon ürün teslim ediliyor bir tanesinde salatalık ya çıkıyor'
Türkiye’de günde 5,5 milyon ürünün satılarak teslim edildiğini belirten Nart, 'Bunların arasından bir tanesinde salatalık çıktıysa ben bunun konuşulmaya değer olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de e-ticaret altyapısı çok iyi dünyada da çok iyiyiz. Bunun cımbızla alınarak gündeme getirilmesi doğru değil, hangi sektörde 5 milyonda 1 olay olmuyor? Günde 5 milyon ürün teslim ediliyor bir tanesinde salatalık ya çıkıyor ya da çıkmıyor' ifadelerini kullandı.

'E-ticaret artık bir iş yapmak şekli oldu'
Worldef Yönetim Kurulu Üyesi Vural Çavuşoğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
'Yurt içerisinden etkinliğimize binin üzerinden katılım var, yurt dışından da 250’ye yakın misafirimiz var. E-ticaret artık bir iş yapmak şekli oldu. Bir tek sektöre özel bir şey değil, tüm sektörün olmazsa olmaz alanı oldu. Hiçbir şirketin bu alanı görmezden gelme ihtimali yok, konu sınırları aştı. Burada işi kolaylaştıran şey ise bunun elektronik ortamda hızlı yapılabiliyor olması ve sonuç alınabilir olmasıdır. Türkiye’nin herhangi bir ilindeki üretici doğru ürünü doğru fiyatla Avrupa’da ya da Amerika’da bulunan tüketicisine ulaştırıyor. Bu çok büyük bir alandır, bunun da bazı önemli noktaları var. Buradaki tüm amacımız şirketlerin global arenada daha rekabetçi, daha doğru ve hızlı operasyonlar yapabilmesini sağlamaktır. '

'Yani neredeyse iki kat daha büyüyecek bir Pazar var'
E-ticarette sermayeden çok şirketlerin ya da şahısların ne yapmak istediğinin doğru analiz etmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, 'Şu an bir battaniye İngiltere’de bir tüketiciye nasıl satacağınızdan çok bunun doğru olup olmadığına, fiyatına, Pazar uyumluluğuna, rekabete ayrı ayrı bakmak gerekiyor. Gençlerimiz bu alana doğru yönlendiriliyor, kamuda da hiçbir ülkede olmadığı kadar ticaret teşviki veriliyor. Özellikle Ticaret Bakanlığımızın çok ciddi teşvikleri var. Biz de WORLDEF’te verdiğimiz eğitimlerle ekosisteme ciddi katkı sağlıyoruz. Türkiye’de e-ticaret altyapısı çok güçlüdür. Biz buralarda diğer ülkelerle çok fazla rekabetçi olduğumuzu görüyoruz. Çin nüfusunun ve beşeri kaynaklarının gücünü iyi kullanarak böyle güçlü bir ülke haline geldi. Biz de Türkiye olarak altyapımızı iyi kullanarak, beşeri kaynaklarımızla birleştirerek, eğitimle desteklersek çok daha iyi ve hızlı sonuçlar elde edeceğiz. Dünyada e-ticaret ülke içi e-ihracat verilerine göre ortalama milli gelirin yüzde 1,4 gibi pay alıyor. Bu rakam Türkiye’de ihracat içerisindeki e-ihracat payı henüz yüzde 1’in altında bulunuyor. Yani neredeyse iki kat daha büyüyecek bir pazar var' ifadelerini kullandı.


KAYNAK: İHA