Makina Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkanı Mehmet Oral, iş kazası sonucu meydana gelen can kayıpları hakkında konuştu. Oral, 2024 yılının ilk 6 ayında 878 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek; “sağlıklı ve güvenli bir iş yaşamının diğer ülkelerdeki gibi Türkiye’de de olması temel bir haktır” dedi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkanı Mehmet Oral, iş kazaları hakkında basın açıklaması yaptı. Yaşanan iş kazalarının yüksek kar hırsı ve sermayeyi desteklemeye yönelik geliştirilen politikalar ve göz ardı edilen denetim faaliyetlerinden kaynaklandığına dikkat çeken Oral; Türkiye’de 2024 yılının ilk 6 ayında 878 işçinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Oral, yaptığı basın açıklamasında geçtiğimiz hafta Yalova’da meydana gelen iş kazasında hayatını kaybeden 2 işçiyi anarak başladı ve şu cümlelere yer verdi: “Bilindiği üzere 2 Ağustos tarihinde Yalova ili Altınova ilçesi Tersaneler Bölgesinde yerleşik bir tersanede, yükseltilebilir seyyar iş platformunda çalışma yapan 2 çalışan, söz konusu sepetin bağlantı noktalarından kopması sonucu yüksekten düşerek hayatını kaybetmiştir. Kazada yaşamını kaybeden çalışanların yakınlarına başsağlığı diliyor; ailelerinin ve yakınlarının acılarını paylaşıyoruz.”
İŞ KAZALARI GÖZ ARDI EDİLEN
DENETİMLERDEN KAYNAKLANIR
Sözlerinin devamında iş kazalarının yaşanmasındaki en büyük etkenin göz ardı edilen denetimler olduğunu vurgulayan Oral: “Şehrimizde de bu tip kazaların yaşanabileceğini düşünerek bu açıklamayı yapmayı gerek duyduk. İş yerlerinde insan ve yük taşıyarak iş yaşamını kolaylaştıran cihazların periyodik kontrolü ‘iş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları’ gereği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilişmiş kurumlar/kişiler tarafından yapılmaktadır. 2012 yılında çıkartılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun TBMM’de görüşülmesi sırasında ve yasalaşmasından sonraki bilgilendirme toplantılarında ‘yasadan sonra iş kazaları ve meslek hastalıklarında azalma olacağı’ ısrarla dile getirilmiştir. Oysa resmi istatistikler göstermektedir ki, 2012 yılından bu yana iş kazası sayıları ve iş kazası sonucu ölümlerde azalma olmadığı gibi, sürekli artış olmuştur. 2024 yılının ilk 6 ayında en az 878 işçinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçmiştir. Bu artışlar yüksek kar hırsı ve sermayeyi destekleme adı altında geliştirilen politikalar sebebiyle göz ardı edilen denetim faaliyetlerinin yapılmaması veya eksikliklerinden kaynaklanmaktadır” dedi.
İŞ KAZALARINI ÖNLEMEK İÇİN
BAKIM VE KONTROLLER TEMEL ODAK NOKTASI OLMALIDIR
Meydana gelen iş kazalarını önlemenin yollarından birisinin de iş yaşamını kolaylaştıran ekipmanların bakım ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve bunun temel odak noktası olması gerektiğini savunan Oral, konuşmasını şöyle tamamladı: “İş kazaları sebebiyle yaşadığımız can kayıplarını önleyebilmek için, bilimsel ve teknolojik yöntemlerle maddi kaygılardan uzak, kamu yararına ve uzman kişiler/kurumlar tarafından yapılan kontrol ve bakımlar temel odak noktası olmalıdır. Kamusal etkin denetim, sağlıklı ve güvenli bir iş yaşamı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizin içinde olması gereken bir temel haktır. Kaza sonrası sorumluların bulunup cezalandırıldığı bir çalışma düzeninin yerine kazaya sebep olan koşul ve eksikliklerin önlendiği bir mevzuat yapısı kamusal denetim mantığıyla yeniden düzenlenmelidir. Her çalışanın en temel hakkı sağlıklı ve güvenli bir çalışma hayatıdır. TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak ‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları’ gereği denetime tabi ekipmanlarda oluşacak kazaları önlemek adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum, kuruluş ve ilgili yerel idarelere her zaman işbirliği içerisinde olduğumuzu ve olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”
HABER: SERMİN ASLAN
Yorum yapın