Ortaca Mahallesi’nde, bölge ekonomisinde katkıda önemli rol oynayan fesleğenin hasadı yapıldı.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Ortaca Mahallesi’nde gerçekleştirilen fesleğen hasadına katıldı.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, bitkisel üretimde geniş ürün yelpazesiyle ön plana çıkan Balıkesir’in yemyeşil doğası ve bereketli topraklarında yetişen fesleğen hasadına katıldı. Üretim aşaması hakkında üreticilerle bilgi alışverişinde bulunularak seralarda özenle yetiştirilen fesleğenlerin hasadı yapıldı. Hem lezzetiyle hem de sağlık faydalarıyla kurutularak veya çeşitli ürünlere katılarak sofralarda yer alan fesleğen üretimi üreticilere önemli bir gelir kaynağı olarak bölge ekonomisinde de önemli rol oynuyor.

Karesi ilçesi Ortaca Mahallesi’nde gerçekleştirilen hasat mesaisine Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan’ın yanı sıra Şube Müdürü Haydar Ali Kuytul, üreticiler ve teknik personeller katıldı. Müdür Alkan, üreticilere hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

FESLEĞENİN FAYDALARI: Fesleğen, Lamiaceae (Labiatae) nane ailesine ait bir bitkidir ve tüm dünyada bulunabilmektedir. Fesleğenin, yemeğe lezzet katmasının yanında sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bu bitki sivri uçlu ve yuvarlak yapraklara sahip parlak yeşil bir bitki olarak bilinmektedir. Tatlı fesleğenin güçlü bir kokusu ve ferahlatıcı bir tadı bulunur. Fesleğen, kalsiyum ve K vitamini gibi vitamin ve minerallerin yanında antioksidan da içermektedir. Fesleğen önemli bir K vitamini kaynağıdır. Ayrıca tat ve sağlık yararları sağlayan bitki bileşikleri içermektedir. Yaklaşık 2,6 g ağırlığındaki 1 yemek kaşığı taze fesleğendeki bazı besin değeri şu şekilde açıklanabilir: Kalsiyum (mikrogram): 4.6 A vitamini (mcg): 6.9, Beta karoten (mcg): 81.7, Beta kriptoksantin (mcg): 1.2 Lutein ve zeaksantin (mcg): 147.0, K vitamini (mcg): 10.8 Bu değerlerin dışında fesleğen çeşitli B vitaminleri, demir ve antioksidanlar içerir.

Fesleğenin, mide bulantısına karşı ferahlatıcı özelliği bulunmaktadır. Doğrudan çiğnendiğinde ise soğuk algınlığı veya gribi hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Fesleğenin faydaları şu şekilde sıralanabilir: Fesleğen, antioksidan, antosiyanin ve beta-karoten içerdiğinden vücuttaki hücre hasarına sebep olabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kanser, kalp sağlığı ve diyabet gibi hastalıkların riskini de azaltmada etkilidir. Bunların yanında, bağışıklık sistemin güçlendiren, yaşlanmanın etkilerini yavaşlatan ve hücresel yapı hasarından koruyan flavonoidlere sahiptir.Tatlı fesleğen öjenol içermektedir. Öjenol, sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlayan anti-inflamatuara sahiptir. Fesleğen, kabızlığı gidererek, müshil olarak da kullanılmaktadır. Fesleğen, güçlü ve iyileştirici esansiyel yağlar içerdiğinden cildi derinlemesine temizler. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar için kurtarıcı olarak görülebilir. Losyon görevi görerek ölü hücrelerin ve gözenekleri tıkayan kirlerin giderilmesinde etkilidir. Siyah noktalara karşı da kullanılabilmektedir. Ayrıca cilde zarar veren serbest radikalleri yok ederek yaşlı ve yorgun görüntünün giderilmesini sağlar.

HABER: HABER MERKEZİ